Sverigeloppet återvänder - med ny sträckning | Bicycling.se
Landsväg

Sverigeloppet återvänder - med ny sträckning

17 feb 2018

Det klassiska Sverigeloppet som genomfördes första gången 1951 fick nypremiär förra året. I år bär det av igen, mellan den 27:e juli och 2:a augusti. Under sju dagar kommer cyklister att trampa totalt ca 190 mil genom hela Sverige.

Loppet startar i Haparanda och når efter sju etapper med en genomsnittslängd på 27 mil målet i Ystad en vecka senare 

– idén som jag burit på i många år realiserades äntligen förra året på ett lysande sätt. Vi har i årets upplaga ändrat banan något men det blir återigen en resa genom Sverige som är svår att beskriva. Vi har i dagsläget ett 10-tal lag anmälda och vi räknar med att det blir cirka hundra cyklister som kommer till starten i Haparanda. Vi noterar att en utmaning av den här typen är tuff men fullt genomförbar för målmedvetna cyklister som utför detta som ett lagprojekt med fokus på motion och upplevelse, säger Bernt Johansson, OS-guldmedaljör och cykellegend

– Vi har lagt stor vikt på säkerhet och bana och det känns bra att vi har en bansträckning som följer mindre, ofta natursköna, lättare trafikerade vägar, avslutar Bernt.

Bernt Johansson är även banchef och del av tävlingsledningen. Sverigeloppet är cirka 190 mil fördelade på dagsetapper om drygt 23-30 mil. Varje etapp startas så att respektive lag, beroende av hur snabbt man åker, kommer i mål mellan kl. 18 och 19.
Varje kväll är det gemensam middag och genomgång av nästa dagsetapp.

Bansträckningen är i år något ändrad och ser ut så här:

Etapper: 27 juli Haparanda- Piteå

28 juli Piteå – Umeå

29 juli Umeå – Sundsvall

30 juli Sundsvall – Sandviken

31 juli Sandviken – Vingåker

1 Augusti Vingåker – Värnamo

2 Augusti Värnamo – Ystad

Läs mer på http://sverigeloppet.bike

Den största profilen i Sverigeloppet 1951 var Gustav Håkansson, mer känd som ”Stålfarfar”. Han blev nekad start i loppet 1951 på grund av sin höga ålder. Men 66-åringen bestämde sig ändå för att delta, utom tävlan. Och det gjorde han minst sagt imponerande, för när de andra deltagarna sov så cyklade Gustav vidare i ett tempo som gjorde att han nådde målet ett drygt dygn före Lennart Hjortvall som blev officiell segrare i loppet. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiosex med siffror i fältet här

Kommentarer


2018-02-24 20:00   Olofsson

Vem blir först med en ny "Stålfarfar"?...

 

2018-02-18 19:37   Lennart Hvied

Hej En ren motionsgrupp som behöver ett par timmar mer borde det finnas Har cyklat till Paris två gånge.utan problem. Men vissa grupper vill gasa,lite väl mycket Men en motionsgrupp håller ihop med rätt tempo .Skulle absolut cykla med och det skulle säkert fler göra. Tråkigt om det bara ska vara elitmotionärer

 

2018-02-18 16:08   Sven-Erik

Cirka 190 eller cirka 180, liten men dock kännbar skillnad ... sedan hade det varit kul med en klass för oss riktiga nollor, men det kanske CK <0> fixar framöver.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!