Sveriges första mobila bike-in-bio | Bicycling.se
Cykelkultur / Pendlar - Vinterhojj

Sveriges första mobila bike-in-bio

10 okt 2012

Under söndagen samlades cyklister för premiären av en bike-in-bio med kortfilmer från Göteborgs filmfestival i den nya stadsdelen Kvillebäcken i Göteborg. Initiativet är ett samarbete med Folkets bio Göteborg.

Bike-in-bion i Kvillebäcken är en mobilkonstruktion med plats för 32 cyklar varav 8 är i barnstorlek. I framtiden är tanken att bion ska kunna förflyttas och sättas upp på andra platser runt om i Göteborg.

Filmvisning på cykel är ett fenomen som tidigare genomförts i bland annat San Francisco och Denver i USA. I San Fransicso anordnade den nytänkande filmfestivalen Disposable Film Festival en bike-in-movie-screening där folk istället för at ta bilen tog cykeln till en utomhusvisning. I Denver startade en grupp medborgare Civic Center Conservancy i syfte att utnyttja allmänna platser bättre. Det resulterade bland annat i en bike-in-bio som lockade en mix av människor.

– Med bike-in-bion vill vi på ett roligt och annorlunda sätt lyfta frågan om hållbar livsstil och en cykelvänlig stad. Tanken är att bike-in-bion ska bli ett återkommande evenemang och till våren planeras nästa filmvisning, säger Johan Ekman, talesperson i Kvillebäcken.

Bike-in-bion i Göteborg är ett samarbete mellan den nya stadsdelen Kvillebäcken och Folkets bio Göteborg. Till söndagens visning sattes ett kortfilmspaket ihop med aktuella filmer som tidigare visats vid filmfestivalen i Göteborg.

I Kvillebäcken görs även andra satsningar på trafik och bebyggelse för ett hållbart ekologiskt samhälle, där människor exempelvis inte är beroende av biltransporter. För varje lägenhet som byggs i Kvillebäcken kommer det finnas två parkeringsplatser för cykel plus besöksplatser. Med cykelbanor, gångfartsgator, cykelpooler och cykelgarderober är tanken att skapa en cykelvänlig stadsdel.

Gilla artikeln





(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiotre med siffror i fältet här



Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!