Sveriges första tävling för fatbikes | Bicycling.se
Landsväg / Tävlingar

Sveriges första tävling för fatbikes

15 jan 2014

Bothnialoppet tillåter i år för första gången tävlande på så kallade fatbikes, mountainbikes försedda med väldigt tjocka däck. Däck som har en så rejäl luftkammare att de istället för att skära ner i snön flyter ovanpå.

Det traditionstyngda skidtävlingen Bothnialoppet som går mellan Luleå och Piteå på lördagen den åttonde mars och som hittills enbart tillåtet just skidlöpare i loppet, öppnar nu för första gången upp för cyklister som deltar på cykelvarianten fatbike. Alltså mountainbikes förseda med väldigt tjocka däck, från 3.8" och uppåt.

Amerikanska independent-tillverkaren Surly var först med falukorvs-cyklar redan 2005 med sin Pugsley. Deras första däck mätte just 3.8 tum och tedde sig gigantiskt. Dessförinnan hade i stort sett enbart Nokian med sitt 3" feta Gazzaloddi ägt kategorin.

 Bansträckningen 2014.

Numera är fatbikes en nisch som växt avsevärt under åren som gått och flera stora mainstream-tillverkare har givit sig in i fatbike-kakan. Däribland Specialized och Kona. Surly själva har numer ett gäng med ramar och gafflar som accepterar däck med gargantisk luftkammare. Och deras allra tjockaste däck mäter 4.8", alltså ett drygt dussin centimetrar tvärsöver. 

Surly Moonlander tillåter märkets tjockaste däck med dimension 26" * 4.8". Även kallad sjukt fett. 

Informationen på Bothnialoppets hemsida är knapp men kärnfull:

–  2014 kör vi på försök ett lopp med fatbike, ett cykellopp med cyklar som har extremt breda däck, 3.8". Det är således inte inte vanliga mountainbikes utan speciella cyklar för att cykla på bland annat snö. Cykelloppet går på skatebanan och startar gemensamt med skidloppet. Om skidloppet på 60km är en rejäl utmaning så vad ska man då kalla detta lopp? Du som är cykelentusiast har nu möjlighet att genomföra något som inte många har gjort, något unikt helt enkelt.

De passar samtidigt på att kasta handsken framför skidåkarnas välvallade lagg:

– Fatbikeåkarna utmanar verkligen alla skidåkare, de säger att de lätt kommer först till målet i Piteå! Anta utmaningen, kör mot Fatbikeåkarna!

Bothnialoppets Kurt Lundberg kommenterar: 

– Tävlingen började som en skridskotävling mellan Luleå och Piteå men med svårigheter att hålla en åkbar isbana öppen, så bytte man koncept till skidåkning. Tävlingen rankas som världens längsta skid/cykeltävling på havsis.

– Det som är nytt för i år är att vi utökar tävlingen för så kallade FatBikes och även draghund i olika tävlingsformat.

Hur kom det sig att ni öppnade upp för cyklar i tävlingen?

– Det började med att några fat-bike åkare i Luleå var på mig om att de skulle få cykla Bothnialoppet 2014. Tävlingsledningen såg enbart positivt på att det skulle bli en cykelklass så det blev bestämt utan någon betänketid. I dagsläget är förutom svenska deltagare också tre norrmän och en engelsman anmälda till tävlingen.

– Runtomkring Piteå har vi väldigt bra med skoterleder och dessa kan man anväda till skidåkning, sparka, hundspann och fatbike åkning. Det är de lokala skoterklubbarna som håller upp skoterspåren frivilligt och alla har rätt att vistas i skoterlederna.

 Vill du ställa upp i Bothnialoppet under kategorin Fatbike Race så är det en sådanhär cykel  du måste delta på.  

Bothnialoppets hemsida har mer information och anmälningsuppgifter. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttioett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!