SVT sänder Jenny Rissveds lopp i mountainbike-VM | Bicycling.se
MTB

SVT sänder Jenny Rissveds lopp i mountainbike-VM

  Foto: Joakim Rissveds
31 aug 2019

Idag tävlar Jenny Rissveds i mountainbike-VM i Kanada och SVT bestämde under fredagen att de kommer sända loppet på SVT Play med start 18.10.

Jenny Rissveds har varit på plats med sitt Team 31 i VM-byn sedan den 24 augusti och enligt Jennys personliga tränare, Fredrik Ericsson, har träningen flutit på väldigt bra. Formen är god och hon presterar över den nivå som krävs för att få en OS-kvalplats. 

Men det är inte bara prestationen på VM som avgör om Jenny Rissveds säkrar en plats till OS i Tokyo 2020. OS-kvalet för damernas och herrarnas mountainbike pågår till och med den 28 maj 2020 och baseras framför allt på världscupsresultat. De 21 högst rankade länderna på UCI:s nationsrankning, är garanterade minst en OS-plats. I och med att Jenny Rissveds inte tävlat så mycket sedan OS-guldet 2016, ligger Sverige just nu på plats 23 på rankningslistan. Men blir Jenny Rissveds en av de två bästa åkarna på VM, utöver topp-21 i maj 2020, säkrar hon en OS-plats till Sverige.

- Jenny har hela tiden varit öppen med sin resa tillbaka från utmattningsdepressionen och hela teamets mål just nu är att hon ska fortsätta må bra och vara så harmonisk som hon är nu, oavsett prestation. Jenny har ett fint team runt sig och vi är tacksamma att Svenska Cykelförbundet (SCF) låter oss hålla det intakt, säger Johan Elliot.

Team 31 utgår från barnkonventionen paragraf 31 som handlar om alla barn- och ungdomars rätt till vila, avkoppling, lek och rekreation. Idén till Team 31 föddes dock redan 2012 och har sedan dess legat och grott. Sedan Jennys comeback förra året, har paragraf 31 löpt som en röd tråd genom hela hennes träning.

- Det har fallit sig naturligt. Jenny är helt ärlig mot både sig själv och andra. När hon bestämde sig för att fortsätta sin satsning, ville hon att skulle det vara i egen regi på något vis och att det skulle finnas en mening med allt. Med Team 31 har hon hittat det. Lite: ”Det här är jag”. Och det blev ju jättebra, säger Johan Elliot.

Idag väntar VM i Mont-Sainte-Anne, norr om Quebec, som alltså sänds direkt i SVT.

– Vi är glada att vi med kort varsel kan gå in och sända den här tävlingen, särskilt nu när Jenny Rissveds på senare tid kommit tillbaka och presterat imponerande resultat, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Fredrik Kessiakoff, som själv har ett VM-brons i bagaget och som senare i höst tillträder som förbundskapten, är gästexpert i SVT Sports sändning. Han har själv tävlat i Mont-Saint-Anne. Väderleksrapporten säger regn under fredagen, men enligt prognosen ser det ut att bli bra väder imorgon.

– Banan är tekniskt utmanande och kan bli väldigt svår om det är regn. Det passar Jenny bra. Hon är ju en av de mest tekniska åkarna i världscupcirkusen, säger Kessiakoff till SVT Sport

Lördagens sändning startar 18.10 i SVT Play. SVT:s Björn Becksmo kommenterar tillsammans med Fredrik Kessiakoff.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosju med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!