Test: FR-X Gerra | Bicycling.se
Prylar

Test: FR-X Gerra

16 nov 2018

Prisvärd och lättviktig sadelstolpe från svenska FR-X

Kolfiber är bra och roligt, men även ganska dyrt. FR-X är ett svenskt företag som har som ambition att leverera bra kolfiberprylar utan att göra konsumenten ruinerad på kuppen. I sortimentet finns styrstammar, styren, flaskhållare, stolpklämmor och sadelstolpar.

Just Gerra är deras senaste sadelstolpe, utan offset, för xc och landsväg. Vi har testat stolpen som har 27,2 millimeter i diameter och i den präktiga längden 400 millimeter. En skapelse som väger in på blott 165 gram. Stolpen kommer även i en 31,6/420 millimetersvariant. Den låga vikten är en frukt av att inte bara stolpen är av kolfiber, utan även den lilla plattan som håller fast sadeln. Själva klämmorna är i aluminium och skruvarna är av påkostad titan. En avskalad och minimalistisk design.

Enda kruxet med en så nedbantad design är att sadelns rails måste hamna ganska exakt för att det ska bli rätt. Vid den första installationen så upplevde vi ett oroväckande flex i infästningen, men efter att ha fått allt på rätt plats och applicerat rätt nivå av newtonsk kraft på bultarna försvann det direkt. Det är inte den styvaste stolpe vi suttit på, den bjuder på lite flex, men 27,2 är inte den maffigaste diametern på en stolpe så det är kanske inte så konstigt. Överlag en stolpe som bjuder på liten vikt, men ändå prestanda, för pengarna.

 + Väldigt låg vikt för relativt lite pengar.

- Kräver lite precision vid installationen.

Pris: 849 kronor.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotre med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!