Test: Galibier från Gilles Berthoud | Bicycling.se
Prylar

Test: Galibier från Gilles Berthoud

1 jun 2017

Gilles Berthoud är den franska motsvarigheten till engelska Brooks. Det betyder alltså att cyklister med lugna ambitioner är den främsta målgruppen för allt som Berthoud har erbjuder konsumenter som gillar att cykla långt.

Vår testsadel heter Galibier och är den sportigaste modellen med rälsar i titan och en form som är något mer slimmad än de övriga sadlarna i programmet. Stommen i sadeln är termoplast. I den vilar rälsen och själva sittytan, som är fem millimeter tjock kohud av finaste sort. Läderdelen sitter fast i rälsen och stommen med hjälp av torxbultar i en mässingshylsa. Om du behöver sträcka upp och spänna sittytan finns två justerskruvar på undersidan.

Det mest relevanta med den här sadeln kan vi faktiskt inte säga något om alls. Än så länge. För den här sadeln gör sig bäst när den nötts in. Av dig och ditt säte. Vi har bara kört den en dryg månad, vilket är en blygsam siffra i de här sammanhangen. Och lite opassande så passade sadeln mitt säte väldigt bra direkt från start. Så någon större förändring i strukturen behövdes inte för att trivas från första timmen.

Men vem är du som gillar det här då? Ja, det här är inget för dig som siktar på pallen i vanliga cykellopp. Cykelvasan och Vätternrundan är också gränsfall, även om vi med vördnad skulle hälsa artigt på den som väljer den här typen av sadel för de loppen. Den huvudsakliga målgruppen för den här typen av sadlar är cyklister som inte alls har bråttom. Tvärtom sitter de gärna länge i sadeln, i lugnare tempo. Och de vill åldras med sin sadel. För till skillnad mot nästan alla andra moderna komponenter så är det här något som åldras med patina och värdighet, och som blir finare för varje årtionde den får vara med. Den blir snyggare och inger mer respekt för varje säsong. 

Den enda nackdelen vi noterade är att läderytan kan bli hal när det är blött, lite beroende på vilken typ av byxor du använder. Men i övrigt finns inget ont att säga om sadlar från Gilles Berthoud. Prislappen är hög men i relation till livslängden måste den faktiska kostnaden anses som högst rimlig.

Summa summarum är en sadel som i varje detalj är vacker att titta på, där alla delar fyller en funktion och där du kan räkna med en vän för livet. Jo, så är det faktiskt. Och skulle något gå sönder eller nötas ut kan du utan problem byta enskilda detaljer.

+ Snygg, välgjord och skön, när du väl nött in den.

- Kan bli hal i regn, beroende på vilken typ av byxor du använder.

Pris: 1 750 kronor

Leverantör: Gilles Berthoud

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettioett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!