Test: Nikon KeyMission 360 | Bicycling.se
Prylar

Test: Nikon KeyMission 360

29 maj 2017

Nikons KeyMission 360 är en av de första allt-i-ett kamerorna som filmar 360 grader i 4K, alltså filmer som gör sig bäst i VR-glasögon eller på en mobilskärm som man kan röra runt. Den tar även 360 graders bilder, är vattentät utan extra hus ner till 30 meter samt stryktålig.

Kameran i sig är robust och består mest av två stora linser som båda filmar åt 180 grader, upp och ner, höger vänster. Kameran syr sedan själv ihop detta till en film, så det behöver du inte pyssla med. Den har ingen display och bara två knappar: en för film och en för foto. Avskalad enkelhet som dessvärre är lite överkänslig och vi saknar nån form av mainswitch för att kunna undvika oavsiktlig filmning och batteridränage.

Alla inställningar sköts via appen Snapbridge, som även fungerar som en form av fjärrkontroll. Det går även att föra över filmer och foton direkt till telefonen via inbyggd Bluetooth eller WiFi.

Då 360-teknik är något vi inte vant oss vid riktigt än är upplevelsen inledningsvis smått förvirrande. Tydligast blir det i 360-bilderna från kameran; det är som ett panorama som överdoserat ryssfemmor. Bättre blir det i filmandet. Okej visst, även här kan det vara lite förvirrande, för kikar du direkt på datorn får du samma problem som med bilderna. Bättre är det i appen och framför allt är filmerna direkt kompatibla med både YouTube och facebook, som känner av att det är en 360-film och lägger upp den på rätt sätt.

Appen är lite svajig och tekniken kräver viss tillvänjning innan vi riktigt förstår hur den ska utnyttjas bäst. Men här finns det onekligen möjligheter och än så länge är det få 360-kameror som bjuder på sådan enkelhet som KeyMission 360.

+ Kompakt och enkel för att vara en 360-kamera. Hög kvalitetskänsla, vatten- och stryktålig.

- Knepigt att få ordning på själva appen Snapbridge. Överkänsliga knappar. 200 gram är ganska tungt om man sätter den på en cykelhjälm.

Cirkapris: 5 000 kronor

Nikon KeyMission 360 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!