Test: Scott Shr-Alp - Puppor för hårda tag | Bicycling.se
Prylar / MTB

Test: Scott Shr-Alp - Puppor för hårda tag

22 okt 2017

”Shred the Alps” – det betyder Shr-Alp som Scott kallar sina nya skor för aggressiv stigcykling.

Enkelt uttryckt är det en nästan helt vanlig mtb-sko, med några mindre justeringar för att bättre matcha uppgiften. För när cyklandet övergår till att bli mer brutal så blir tekniken också lite yvigare på cykeln. Det brukar i sin tur innebära att fötterna, som är en av de tre kontaktpunkterna, har en tendens att slå i både cykeln och underlaget när det blir som stökigast.

Vi tycker att Scott behållit det mesta av känslan från en tävlingssko, alltså något som smiter åt runt foten, med nödvändig rörlighet, som inte är mer skrymmande än normalt och har en tillräckligt styv sula. Skyddet på insidan av ankeln är en liten men smart detalj, eftersom den delen av foten ibland kan hamna i skottgluggen när cykeln ska hanteras mer kreativt än normalt.

Den här typen av cyklister brukar ibland gå längre sträckor, antingen uppför eller i syfte att leta ny terräng. Det innebär att hälgreppet måste vara bra, så att skon inte glider i bakkant när du går. Särskilt uppför. Även här har Scott lyckats bra med Shr-Alp som biter sig fast om hela foten med hjälp av Boa-spännet, som snart är standard på de flesta cykelskor av högre kvalitet. Det enda negativa vi har att säga om Boa-spännen är att de är lite känsliga för direkta slag. Och skulle de gå sönder tappar du snart skon. På landsvägen är det sällan ett problem, men på en mountainbike har vi sett det hända några gånger. Och vid riktigt aggressiv cykling ökar risken ytterligare. Men om du är en utpräglad shredder så brukar tejp i någon form finnas med i verktygspåsen. Och med hjälp av några varv tejp runt foten har du en lösning som åtminstone gör att du tar dig hem.

Om vi ska leta efter detaljer vi saknar är det en mer skyddad och gummerad framdel. För när man inte bara cyklar i skorna, utan också går och småsparkar i terrängen, så ökar påfrestningarna rejält. En annan detalj vi önskar är tunna damasker, i syfte att hålla smågrus och annat utanför skorna. De skulle inte behöva sitta där permanent, men som tillbehör hade vi uppskattat det.

+ Smidiga, bra spännen och smart skydd på insidan av ankeln

- Vi hade önskat lite mer skyddande gummi i tådelen

Pris: 2 000 kronor

Scott Shr-Alp

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!