Test: Spanninga Thor 800 och Arc - Avskalad upplysning | Bicycling.se
Prylar

Test: Spanninga Thor 800 och Arc - Avskalad upplysning

15 apr 2019

Holländska Spanninga är inga gröngölingar i lampsammanhang utan firade nyss inte mindre än 100 bast. Det började med billampor och snart insåg man att det här med cykling var snäppet trevligare och började strax före andra världskriget göra även cykellysen.

Strax efter millennieskiftet blev det klokt nog cykellysen för hela slanten. Hur mycket historia man stoppat in i framlampan Thor 800 är lite oklart. Men det är i alla fall ett avskalat lyse på 800 lumen med ett relativt kompakt batteripack på 2000 mAh i ett smidigt neoprenfodral. Lampan är IPX-5-klassad vilket betyder att den klarar sig under två meter vatten, ett djup man sällan cyklar på, inte ens om man bor i Göteborg.

Den har blott två ljuslägen, ”eco” och ”boost”. Batteriet ska i teorin och under optimala förhållanden klara 3,5 timmar i boost och 5,5 i eco. On-off knappen funkar förresten även som en enklare batteriindikator. Ljusbilden är oval och bra avvägd med mer ljus i mitten som svagar av mot sidorna. Under våra testturer nu i vinter har inte lampan blivit varm alls, vilket en del LED-lampor kan bli. Då har vi i och för sig kört när det är ganska kallt och kanske inte heller fått ut riktigt så mycket effekt ur batteriet som lovat.

Det vi saknar på ljusfronten är ett ordentligt nedbländat läge, ett sånt man kan ha för att köra i trafik utan att blända andra. Vi har å andra sidan inte sett det hos någon lampa med seriösa lumen, så vi kanske inte ska kasta någon skugga över Spanninga här. Lösningen för många är att i stället köra med två lampor, en mindre som man har på i trafik och en större som denna när man är ute i skogen eller på ensliga vägar. Och det är ingen dum idé, för då vet du att du med största sannolikhet aldrig behöver cykla helt utan lyse.

I paketet följer det förutom lampa, batteri och laddare bara med två fäst-ringar för lampan, inget hjälmfäste eller förlängningssladd. På ett plan uppskattar vi det avskalade och förenklade, men på ett annat kanske vi saknar det sistnämnda, det skulle ge lampan ett något bredare användningsområde. Hjälmfäste går dock att köpa separat.    

Kikar vi på baklampor har det nästan gått inflation i komplicerade blinkprogram där en morseöversättning med stor sannolikhet skulle resultera i en halv Shakespeareroman. Vilket kan tycks lite onödigt, för fast sken är ju det som både är säkrast (?) och lagligast. En morseöversättning  av Spanningas baklampa ARC skulle mest ge ett långt streck. Här bjuds det nämligen bara på fast boost (5 timmar) eller eco (8 timmar) och blinkande (10 timmar). Vi uppskattar detta enormt, särskilt den lilla detaljen att det är det fasta starkare skenet som ligger först i ”menyn”. Lampan har självklart inbyggt batteri som laddas via USB. Vi gillar den böjda och smala formen, det gör att den passar en mängd typ av stolpar och i synnerhet de flesta aerostolpar. Den böjda formen gör även att du närmast garanterat kommer sprida ljus åt önskat håll, vilken sadelvinkel du än har.    

Spaninga Thor 800
Pris: 700 kronor
Vikt med batteri: 200 gram

Spanninga Arc
Pris: 259 kronor
Vikt: 32 gram

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiofyra med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!