Test: Specialized Defroster Trail | Bicycling.se
Prylar

Test: Specialized Defroster Trail

13 nov 2019

Robust vintersko för arktisk kyla

Defroster har funnits med i Specializeds sortiment ett tag nu men har ändrat skepnad några gånger under åren. Senaste versionen är lite som en korsning av en surfbootie, vandringskänga och cykelsko. Den har en form, sula och gummiförstärkning i tå och häl som vilken modern vandringskänga som helst. Sulans styvhet ligger på ganska mjuka 6, där skalan går från 1–11. Så den är relativt skön och bra att även gå i. Den grova sulan har dessutom en mjuk gummiblandning med riktigt bra grepp.

Likheten med en surfbootie kommer från en neoprenkonstruktion och vi gillar särskilt kappan som sluter om ordent- ligt och högt upp runt ankeln. I övrigt har den ett boaspänne som tillsammans med kardborreförslutningarna räcker till väl för att få skon att sitta bra runt foten. Undantaget en isolerad bottensula är skon så gott som ofodrad, det är alltså en skalsko som både behöver och ska kompletteras med sockor anpassade efter vädret. Som bra grund rekommenderar vi en tunnare ullsocka närmast foten plus en tjockare – lager på lager gäller även för fötterna alltså. Tillsammans med neoprenet i skon får man då en sko som klarar riktigt kalla temperaturer. Specialized själva säger att man inte ska behöva gå upp en storlek utan att det finns utrymme i ens egen storlek för att få till rätt isolering.

För vår del i storlek 43 stämde det helt perfekt, tänk dock på att skon kommer bli ofrånkomligt klumpigare än din vanliga sko. Specialized säger även att skon är vattentät, något som stämmer när det kommer till materialval. Kör du i slask, lätt regn och allmän vinterväta kommer du med största sannolikhet inte bli blöt om fötterna, om du nu inte har galen fotsvett. Det vi dock tycker man missat med skon är att de inre flärparna bara överlappar varandra och därför saknas ett ”vattenlås”. Så är det riktigt blött, regnigt och blåsigt så kommer vatten förr eller senare att krypa in genom kardborreförslutningarna i sidan. Tack vare neoprenet i skon kommer du dock mest bli blöt och inte så kall. Men när det gäller flärparna tycker vi nog att denna annars så fina sko förtjänar en annan konstruktion.

Något vi dock verkligen gillar är att halva skon är i reflexmaterial, och just reflexer på något som rör sig, som dina fötter, ökar din synlighet i trafiken avsevärt. Något som är minst lika viktigt som varma, glada fötter.

Specialized Defroster
Pris: 2 300 kronor.
Vikt storlek 43: 543 gram per sko

Finns i storlek 36-49 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextionio med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!