Test: Xplova - X5Evo | Bicycling.se
Prylar

Test: Xplova - X5Evo

26 feb 2019

Innovativ cykeldator med inbyggd kamera

Xplova är så gott som okänt på cykeldatormarknaden. Men det är en skapelse som kommer från den betydligt mer kända datortillverkaren Acer. Föregångaren, som hette samma fast utan EVO, hade rykte om sig att inte leverera så bra, så denna uppdateringen är välkommen.

X5 EVO är nästan exakt lika stor och väger lika mycket som nya Garmin Edge 1030. Själva skärmytan är dock något mindre. Den största skillnaden mot just Garmin är att den har en inbyggd framåtriktad kamera. På styret och i fästet (samma som för Garmin) så hamnar kameran väldigt enkelt rätt. Då man i displayen direkt ser vad man filmar är det enkelt att filma rätt sak och inte bara asfalt eller himmel. För att börja filma finns en tydlig och distinkt rec-knapp på själva datorn och den börjar filma bara någon sekund efter att man tryck på knappen. En enkel och snabb lösning. Något som är extra användbart vid nödsituationer eller då man känner lukten av aggressiva medtrafikanter. Den enda lilla nackdelen är att den bara spelar in i max 720 HD upplösning. Alltså inte ens 1080 HD och långt från 4k.

I övrigt har den lättnavigerade menyer och den tydliga displayen har en stor visare för hastighet och två mindre för distans och lutning. Sveper man höger så får man upp andra anpassningsbara skärmar med mer data. Vill du ha koll på watt, puls och kadens så är det sensorer med ANT+ som gäller. Vi gillar att den har en inbyggd barometer för höjd. Bara man kalibrerar den är den mycket mer exakt än gps.

Till datorn hör två olika appar, en för video och en för data. Det tar lite tid innan vi får datorn att kommunicera med vår telefon, men när vi fått till det rätt så görs överföringen relativt smärtfritt. Just filmerna måste gå igenom flera steg för att hamna rätt, men en enklare lösning är förhoppningsvis bara en uppdatering bort. Via appen går det även att koppla ihop datorn med Strava eller Trainingpeaks. Vi är smått imponerande av denna uppstickare och trots vissa brister tycker vi att just kameran är en riktigt hit!  

+ Kul med inbyggd kamera och bra gränssnitt i datorn. Genomtänkta och precisa funktioner. 

- Inte helt optimal app och hopkopplingsbarheten har sina brister, samt något kantig design som samlar smuts om man kör när det är grisigt.

Vikt: 120 gram.

Pris: 4 000 kronor.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofyra med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!