Tour de France i siffror | Bicycling.se
Landsväg / Tour de France

Tour de France i siffror

10 jul 2017

Första upplagan av Tour de France startade i Montgeron 1903. 60 startade och 21 tog sig i mål. På den tiden var touren uppdelad i 6 segment, och sträckan var 2,428 km lång. Nuförtiden är touren 3540 km lång, och har runt 200 deltagare, plus den stora mängden av åskådare som följer touren både på vägen och framför TV:n

En smak av fransk frihet och fräckhet
De tidiga editionerna av touren var mer laglösa än de är idag. På 20-talet var det vanligt att de tävlande rökte medan de cyklade touren, det sades att cigaretter “öppnade lungorna”. Cyklisterna valde också att dricka öl innan/under en etapp. Alkohol var ett effektivt sätt att minska smärta och ömhet. Det blev bannat på 60-talet då alkohol räknas som doping. Andra tider, andra seder…..

En tävling som bringar samman Europa
Det är inte helt ovanligt att se att en stad utanför Frankrike agerar startstad. London, Dublin och Amsterdam har redan agerat värd. Att ha nya startstäder medför många fördelar för touren, De städer som vill starta touren måste betala mellan 2-10 miljoner, touren har även chans att locka många nya fans i värdländerna.

I år skulle egentligen London starta touren, men den dåvarande borgmästaren Boris Johnson cancellerade det. Inte nog med att staden måste betala flertalet miljoner euro, de behöver även ha hand om polisen, säkerhet och vägrenoveringar som mest troligt hade ökat kostnaderna markant. Årets upplaga den 104:e upplagan startade istället i Düsseldorf. Det var den fjärde gången touren startade i Tyskland.

Lyckat över hela världen
Eventet sänds i 190 länder världen över, det är det tredje mest följda sporteventet efter FIFA World Cup och Olympiska spelen. Mer än 3,5 miljarder tittare sitter bänkade framför TV:n.

För att bättre förstå vikten av detta event har ShopAlike analyserat datan och skapat lite fin grafik av det. Ta en titt!

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiofyra med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!