Trafikverket bygger underjordiskt cykelgarage | Bicycling.se
Cykelkultur

Trafikverket bygger underjordiskt cykelgarage

10 apr 2014

På Odenplan i Stockholm bygger Trafikverket ett underjordiskt cykelgarage som ska rymma upp till 200 cyklar. Ett steg i rätt riktning för att öka cykelpendlandet?

Att cyklingen alltmer tas på allvar som ett reellt transportalternativ till fordon som drivs av fossila bränslen, kan vi väl arkivera det här pressutskicket under. Trafikverket kommer i direkt anslutning till den nya Citybanan bygga ett cykelgarage. Vi låter

Trafikverket berättar mer:

– Vi har börjat gräva för ett underjordiskt cykelgarage på Odenplan. Garaget kommer att ansluta till Citybanans nya biljetthall och rymma cirka 200 cyklar.

– På uppdrag av Stockholms stad bygger projekt Citybanan ett cykelgarage på Odenplan. Ingången till cykelgaraget matchar entrébyggnaden till biljetthallen med mycket inslag av glas. Från gatuplan leds cyklarna via ramp och trappor till cykelgaraget. Därifrån finns en direkt förbindelse under mark till biljetthallen för tunnelbana och pendeltåg. 

Ovan syns cykelgaraget som ska matcha den nya stationsentrén på Odenplan. 

600 underjordiska kvadratmeter

– Runt området där cykelgaraget ska byggas sätter vi en spontvägg bestående av 80 centimeter tjocka pålar som borras ner i marken. Innanför pålarna gräver vi oss ner cirka fem meter och gjuter sedan garagets tak, väggar och golv i betong.

– Utrymmet under mark blir runt 600 kvadratmeter stort, medan överbyggnaden som syns ovan mark blir cirka 19 meter lång och 5 meter bred.

Endast cykelägarna har tillträde

– Cykelgaraget kommer att vara låst och ha ett inpasseringssystem som säkrar att endast cykelägarna kommer in. Avsikten är att garaget ska vara tillgängligt under trafiktiderna för pendeltåg och tunnelbana och öppna för alla cykelägare mot en mindre avgift. Stockholms stad ansvarar för cykelgaragets öppnande och användningen av det.

Klart till årsskiftet

– Vi har satt spaden i jorden och påbörjat arbetet med cykelgaraget. Till årsskiftet 2014/2015 räknar vi med att vara klara. Tidpunkten för när cykelgaraget öppnas är dock inte bestämd.

Trafikverkets hemsida.

Bicyclings Krister Isaksson har skrivit om hur staden väver in cykelinfrastruktur på ett smidigt sätt här.

Är detta ett steg på vägen till ett bättre samhälle för den pendlande cyklisten? Kommentera gärna nedan.  

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!