Träna som Sveriges bästa cyklister | Del 5: Jonas Ahlstrand | Bicycling.se
Träning

Träna som Sveriges bästa cyklister | Del 5: Jonas Ahlstrand

29 dec 2015

Vintertid är gymtid. Vi har frågat några av Sveriges bästa cyklister vilka övningar de gillar mest. Här är Jonas Ahlstrands favoriter!

Explosiva hopp med skivstång är min favoritövning, och den kommer i slutet av uppbyggnadsperioden. Det är en favoritövning för att jag märker stor förbättring från gång till gång, och även för att den gör mig snabbare!Fredrik tipsar:
Det här är en avancerad övning som kanske främst gör sig bäst för de som behöver lite extra klipp i spurten. Rörelsehastighet och explosivitet är A och O vid den här typen av träning och därför bör man inte lasta på för mycket vikt. Runt 50-60 procent av 1RM – alltså det du klarar att lyfta som mest – är lagom.

Dessutom blir belastningen på muskler och leder extremt hög, så 1-2 pass per vecka med totalt upp till 10-15 hopp per pass brukar vara nog för de flesta cyklister.

VILKEN ÖVNING GILLAR DU MINST?
Jag har lite hatkärlek till de flesta core-övningar. Det beror dels på att det är övningar som jag gör i princip året om, och även för att man kan bli helt slut av dem (och knappt kan komma ur sängen dagen efter). Men de gör mig till en bättre cyklist i slutändan, så därför gör jag dem ändå.


Fredrik tipsar:
Denna hatkärlek har Jonas sannolikt utvecklat i samband med att han kört massor av bålträning genom åren, vilket också resulterat i en mycket bra bålstyrka. Nyckeln till att hålla motivationen för bålträning uppe brukar för de flesta vara variation – och
lyckligtvis finns nästan lika många övningar som stjärnor på himlen.

Övningen plankan är tuffare än många tror. När magmusklerna inte orkar längre blir många hängandes som en hammock, vilket kan vara skadligt för ländryggen. Sikta på att göra helt rätt en kort stund, istället för att försöka stå i plankan så länge som möjligt

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugoett med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!