Trek släpper nu helt nya Supercaliber | Bicycling.se
MTB / XC

Trek släpper nu helt nya Supercaliber

5 sep 2019

Nu vet vi äntligen vad Jolanda Neff döljt under "sockan" på sin cykel hela säsongen, och vad det är för cykel. Supercaliber är inte riktigt en hardtail men heller inte riktigt en heldämpad.

Supercaliber är "En radikalt ny XC-tävlingscykel med en unik, strukturell dämpningsdesign som kommer att förändra synen på hur en mountainbike för XC-tävling ska vara" Som Trek formulerar det.

Supercaliber är lätt och effektiv som en hardtail men har kontroll och grepp som en heldämpad cykel. Den bjuder alltså på en lösning och kompromiss mellan dessa två ytterligheter.  En cykel för alla XC-cyklister som vill satsa hårt i klättringar och spurter, men även hålla full fart genom besvärliga partier och utförslöpor. Trek Factory Racing XC har i år kört Supercaliber i världscupen och nu senast tog Jolanda Neff ett VM-silver på hojen. 

 ”Det här är drömcykeln som jag alltid har önskat mig, men som inte har funnits förrän nu”, säger Jolanda Neff i Trek Factory Racing. ”Jag kommer inte att tävla med någonting annat igen.”

 IsoStrut: en innovation för högre hastighet

Supercaliber hämtar sin "magi" från IsoStrut, en strukturell, en ramintegrerad dämpare som har tagits fram i samarbete med ingenjörerna på FOX. Den har 60 mm ställbar slaglängd bak. IsoStrut sitter omsluten i en strukturell förgrening som förhindrar vridning, flex och utböjning. Den unika designen gör enligt Trek cykeln otroligt pedaleffektiv och undanröjer behovet av extra dämpningslänkage, så man sparar vikt och minskar på flex. 

Förutom dämparen, så är sadelstagen i baksvingen designade för att flexa.  Något som alltså ger ytterligare "dämpning" utöver de 60 mm som dämparen och det nedre länkaget ger 

Skapad för tävling

Supercaliber kommer att finnas i fyra kompletta modeller. Alla har ram i OCLV Mountain Carbon med Straight Shot-diagonalrör och Knock Block, SRAM 1x12-drivlina (inklusive SRAM AXS på seriens toppmodeller) och Bontrager Kovee-kolfiberhjul med Rapid Drive-nav. Alla Supercaliber-modeller har gaffel med 100 mm slaglängd, 29"-hjul på alla ramstorlekar för bästa momentbevarande hastighet och plats för två vattenflaskor i ramen.

Precis som övriga kolfiberhjul från Bontrager omfattas mountainbike-hjulen Kovee av Carbon Care, lojalitetsprogrammet för kolfiberhjul. Om något hjul skulle skadas inom de första två åren efter ditt inköpsdatum byter Trek ut eller reparerar det utan kostnad.

Finaste uppsättningen med Sram XX1 AXS kommer kosta 116.000 och den billigaste med en spec under GX ligger på 50 000. 

Läs emer om nya Supercaliber här  

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosju med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!