Undvik att få din cykel stulen – våra bästa tips! | Bicycling.se
Cykelkultur

Undvik att få din cykel stulen – våra bästa tips!

9 mar 2016

Försvåra för tjuven och lås din cykel säkert och på en bra plats. Vi ger dig ett knippe med goda lås-råd för att undvika att tjuven väljer just din cykel nästa gång.

Är du tvungen att lämna din cykel obevakad så är det viktigt att du låser den på rätt sätt. Vilket inte bara handlar om att stoppa ett lås i ena hjulets ekrar och sen gå från platsen utan en tanke. Tänk proaktivt.

Gör så här för att låsa din cykel på bästa sätt och motarbeta cykeltjuven:

1. Försök låsa fast cykeln vid något fast och solitt föremål. Alltså som tjuven inte bara kan lyfta upp din cykel ifrån och dra från platsen. 

2. Se till att det du låser fast cykeln i inte kan lyftas eller manipuleras så att din cykel helt plötsligt kan kånkas därifrån. 

3. Hjulstöld ökar. Om du inte kan låsa ett av dina så ta det med dig. Men parkera inte cykeln utan hjul för länge, tjuvar kommer att lockas att strippa den ren från delar och komponenter.

4. Använd inte ett U-lås till att låsa fast din cykel runt toppröret. En tjuv skulle kunna använda hela ramen och cykeln som en hävstång för att vrida runt och knäcka låset.

5. Cykellås handlar om att köpa tid. En tjuv kommer inte riskera att stå och kämpa med ett åbäkigt lås för länge. En krallig kedja som är minst 12 millimeter tjock kommer fördröja tjuven längst. 

6. Montera av framhjulet och lås sedan fast hjulet med ram och bakhjul för att fylla upp utrymmet i U-delen av U-låset maximalt och för att inte ge tjuven någon chans att kunna använda en domkraft eller liknande för att forcera låset. 

Andra kloka åtgärder

* Märk din cykel - Skriv dina initialer klockan 12 och klockan 6 på varje däck. Eller skriv ditt namn på toppröret och täck det sedan med flera lager genomskinlig tejp. En tjuv kommer tänka både en och två gånger innan han försöker stjäla din cykel. 

* Ta ett foto på dig själv med ett papper där du skrivit serienumret och din cykel tydligt synliga i samma bild. Ta också bilder på speciella detaljer och lagra dem på din telefon. Hamnar du i en situation där du behöver bevisa att en cykel är din så kommer dessa foton hjälpa dig. 

* Köp nya lås: fyndar du på Blocket eller andra köp&sälj-siter, gör dig säker på att du inte handlar med stulna varor. Är det en äldre cykel så är det en god idé att kontrollera låsets funktion. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioåtta med siffror i fältet här

Kommentarer


2016-04-10 16:25   Peter

Köp billig "ful" typ bajsbrun/orange sprejfärg på tex.Biltema! Spreja/måla cykeln skit-ful så ingen vill ha den = går inte att sälja!
Men som ägare har man en värdefull cykel som fungerar i ur och skur...;-)

 

2016-03-11 13:22   Pärsan

Vi som arbetar med ISR-märkning hade svårt att välja "Payoff" (underrubrik) men skippade "När stolparna inte räcker till" och valde istället "När låset inte räcker till". Lås eller ISR-märkning eller både och - allt som gör det svårare för tjuven hjälper dig att få behålla cykeln. Men om nu låset klippte eller "klingats" sitter märkningen kvar.
Tjuvar undviker märkta föremål och cheferna gillar inte att man släpar in cykeln på kontoret.
Räddningstjänsten förbjuder dig att blockera med cyklar i trapphuset.
Det är inte lätt att få ha sin cykel ifred, huvudregeln säger alltid: "Gör det svårare för tjuven att stjäla cykeln och se till att den inte är intressant att sälja.
Både och, alltså
Trevlig Helg!

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!