Undvik att få din cykel stulen | Bicycling.se
Cykelkultur / Pendlar - Vinterhojj

Undvik att få din cykel stulen

28 nov 2013

Försvåra för tjuven och lås din cykel säkert och på en bra plats. Vi ger dig ett knippe med goda lås-råd för att undvika att tjuven väljer just din cykel nästa gång

Är du tvungen att lämna din cykel obevakad så är det viktigt att du låser den på rätt sätt. Vilket inte bara handlar om att stoppa ett lås i ena hjulets ekrar och sen gå från platsen utan en tanke. Tänk proaktivt.

Gör så här för att låsa din cykel på bästa sätt och motarbeta cykeltjuven:

1. Försök låsa fast cykeln vid något fast och solitt föremål. Alltså som tjuven inte bara kan lyfta upp din cykel ifrån och dra från platsen. 

2. Se till att det du låser fast cykeln i inte kan lyftas eller manipuleras så att din cykel helt plötsligt kan kånkas därifrån. 

3. Hjulstöld ökar. Om du inte kan låsa ett av dina så ta det med dig. Men parkera inte cykeln utan hjul för länge, tjuvar kommer att lockas att strippa den ren från delar och komponenter.

4. Använd inte ett U-lås till att låsa fast din cykel runt toppröret. En tjuv skulle kunna använda hela ramen och cykeln som en hävstång för att vrida runt och knäcka låset.

5. Cykellås handlar om att köpa tid. En tjuv kommer inte riskera att stå och kämpa med ett åbäkigt lås för länge. En krallig kedja som är minst 12 millimeter tjock kommer fördröja tjuven längst. 

6. Montera av framhjulet och lås sedan fast hjulet med ram och bakhjul för att fylla upp utrymmet i U-delen av U-låset maximalt och för att inte ge tjuven någon chans att kunna använda en domkraft eller liknande för att forcera låset. 

Andra kloka åtgärder

* Märk din cykel - Skriv dina initialer klockan 12 och klockan 6 på varje däck. Eller skriv ditt namn på toppröret och täck det sedan med flera lager genomskinlig tejp. En tjuv kommer tänka både en och två gånger innan han försöker stjäla din cykel. 

* Ta ett foto på dig själv med ett papper där du skrivit serienumret och din cykel tydligt synliga i samma bild. Ta också bilder på speciella detaljer och lagra dem på din telefon. Hamnar du i en situation där du behöver bevisa att en cykel är din så kommer dessa foton hjälpa dig. 

* Köp nya lås: fyndar du på Blocket eller andra köp&sälj-siter, gör dig säker på att du inte handlar med stulna varor. Är det en äldre cykel så är det en god idé att kontrollera låsets funktion. 

Vilka råd kan du dela med dig av när du är tvungen att lämna din cykel låst på en allmän plats? Kommentera gärna nedan. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiofem med siffror i fältet här

Kommentarer


2016-02-26 17:20   Anna Larsson

Ta med cykeln in. Längs med bokhyllan på arbetsrummet står den skyddat, i kapprummet på färsamlingshemmet också. Faktiskt, jag har tagit med den in på hemsökt också, med hänvisning till stöldrisken.

 

2013-12-03 14:38   Ulf

Bra råd, köpa tid var ordet.

Jag kör båtkätting + lås, klass 3. Och har därmed fortfarande kvar en lätt bedagad men skönt retro ParkPre -95:a i min ägo!

 

2013-11-30 17:25   Marcus Philip

BIlden är missvisande. Trafikstolpar är inte alltid ett bra fast föremål att låsa fast i. Cykeltjuvar skruvar lätt av trafikskyltar och lyfter sedan lätt av din cykel över stolpen. Cykeln är inte säkrare än den svagaste länken.

 

2013-11-29 11:00   Erol Orhun

Mårten: Kloka råd.

 

2013-11-28 16:05   Mårten

Lås fast cykeln med 2 lås av olika typ. Då måste tjuven ha 2 typer av verktyg med sig. t.ex ett U-lås och ett kraftigt (Godkänt) kabel-lås.

Om du cykelpendlar till jobbet. Ha dom tunga låsen fastlåsta hemma och på jobbet. Ha med dig ett lättare "reselås" på färden.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!