Undvik sockret! | Bicycling.se
Träning / Kost och näringslära

Undvik sockret!

6 dec 2013

Socker, eller det vita giftet som en del kallar det för, gömmer sig på många oväntade ställen. En lista på 10 födoämnen som döljer snuskigt mycket onödiga kalorier.

Socker, socker, socker. Att den moderna människan har ett något ansträngt förhållande till detta naturliga sötningsmedel är i vissa fall en underdrift. Och i dessa juletider med Aladdin-ask hit och risgrynsgröt dit, så kan det till synes vara lätt att undvika att överdosera på socker. Choklad och pepparkakor bstår ju till stora delar av disackarider eller socker.

Men att det också finns i stora delar av de dagliga livsmedel som vi omger och kosumerar är inte lika uppenbart och det kan i vissa fall vara ett rejält uppvaknande när vi får det presenterat framför oss precis hur mycket socker en del förädlade matvaror innehåller. VAr nyfiken och läs innehållsförteckningar och utgå i princip att förädlade råvaror är spetsade med en bekymrande andel socker.  

1. Juice

Om juicen saknar fruktkött och fibrer är det i stort sett rent socker du får i dig. Kanske kan 1,5 deciliter på morgonen räcka?

2. Müsli och kex

Många spannmålsprodukter, som müsli och kex har sötats väl på fabriken. Multigrain-kex låter nyttigt, men kan också ha mycket socker med på innehållsförteckningen. Läs och lär innan du handlar, och testa gärna att göra din egen müsli med sådant som du gillar.

3. Fruktyoghurt

Fruktyoghurt och fettsnåla alternativ kan innehålla mycket tillsatt socker. Ta vanlig naturell yoghurt istället, och skiva egna frukter och bär och lägg i. Väljer du dessutom en grekisk yoghurtvariant får du lite mera protein på köpet.

4. Saft, läsk och iste

En burk läsk innehåller ungefär elva sockerbitar, men inga näringsämnen. Saft, isteer och lightdrycker är sällan nyttigare alternativ, och dessutom släcker de inte törsten. Om du vill ha lite smak på ditt dricksvatten kan du lägga i några bär, eller en citron- eller apelsinskiva i glaset istället.

5. Bröd

Många fabrikslimpor har upp till två gram tillsatt socker per brödskiva. Äter du ett par smörgåsar per dag så kan det lätt dra iväg, så leta efter osötat bröd.

6. Ketchup och andra tomatbaserade produkter

Socker dämpar syrligheten i pastasåser och ketchup, vilket i de flesta tomat-produkter är en avsevärd del av innehållet. Håll ögonen öppna efter sorter med noll tillsatt socker. 

7. Kex

En del kexsorter har fyra gram socker per kaka medans andra har noll. Vilken väljer du? 

8. Lätt salladsdressing

En del tillverkare tillsätter socker för att förbättra smaken då de reducerat fettet. Välj hellre sorter baserade kring olja och balsamvinäger. 

9. Proteinbars

En hel stång protein smakar sådär och något måste göra all denna muskelföda någorlunda ätbar. En gissning på vad det är? Femton till tjugo gram socker. Ha detta i tanke när du smäller i dig bar på bar efter ett hårt pass. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjutton med siffror i fältet här

Kommentarer


2019-11-21 08:06   Theresa

Jag är gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi slogs upp för 3 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek.
Jag älskar min man så mycket att det inte går en timme på dagen att jag inte tänker på henne, hon betyder världen för mig, jag värdesätter vår kärleksaffär.
 Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada henne eller få henne att känna sig dålig ... Jag stötte på en artikel som vittnade onlineblogg från ett damnamn "Osawe Jennifer" på internet om hur Lord Oduduwa, den stora högprästen i Oduduwa Temple, jag läste på olika postkommentarer har han hjälpt så många människor att få tillbaka sin ex-kärlek och hjälpa till att fixa skilt och separerat förhållande komma tillbaka i kärlek och göra människor lyckliga i din relation.
Jag förklarade också min situation och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning sa han att han skulle hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu för att min man kom hem till mig, min man har helt förändrats för gott. Han vill alltid vara vid min sida och han kan inte göra någonting utan min present. Jag njuter verkligen av att mitt äktenskap återställs, vad en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta att vittna på Internet eftersom Lord Oduduwa, den stora prästen, verkligen är en kraftfull spellcaster.
BEHÖVER DU HJÄLP AV LIKENDE FRÅGOR I Äktenskap / Förhållanden DÅ KONTAKT Dr.Oduduwa:
  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
* Love Spells Win-Back Ex-älskare
* Magi för framgång och marknadsföring
* lycklig charm - BUSINESS STAR
* avdelningar - SKYDDSHAK
* förbannelse upplösning
* andlig rening
* fertilitetsmagi - FRUITS OF WOMEN
* dekretande magi, STAVLOTTERI & VIN-SPEL STAV
online-bloggartiklar är bra hjälp för att ge en snabb och brådskande lösning på livsproblem. kommunicera med Dr.Oduduwa via (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

 

2014-04-15 08:23   Göran Löwenberg

Borde belysas mer att så fort insulinet går upp så sänker man testosteron och andra tillväxthormon(dvs de ämnen som ingår i muskelbyggarfabriken!!)!! Så socker bör undvikas helt enligt min åsikt, man skall hålla sig till kolisar av god kvalité!!

 

2013-12-12 21:03   Arne

Är det inte konstigt när man accepterar att ungarna har ketchup på allting, utan tanke på att vissa märken innehåller 3 gånger så mycket socker som Coca Cola.

 

2013-12-10 11:53   Marcus

Bra att uppmärksamma att vissa 'nyttiga' livsmedel inte är så nyttiga. Men man behöver socker när man tränar hårt. :)

 

2013-12-07 11:25   Robert Mellqvist

Mycket bra artikel. Bra att få upp folks ögon vad "vanliga" livsmedel innehåller. Det behöver inte vara LCHF för att man ser över sin sockerkonsumption, viktigt med bättre kvalitet på kolhydraterna vilket jag tycker framgår. Inte att man skall undvika kolhydrater. Kolhydrater är bra, ibland.

 

2013-12-06 19:47   Jeppsson

Jag trodde jag läste en cykeltidning, inte en LCHF blogg. Det här var ett lågvattenmärke.

 

2013-12-06 11:01   Mikael

Jag undrar när vi får öppna luckan till det 10:e födoämnet?

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!