Utforska din närmiljö! | Bicycling.se
Cykelkultur

Utforska din närmiljö!

15 feb 2014

Äventyret finns runt hörnet. Inga dyra flygbiljetter eller hotell behövs. Bara din cykel och nyfikenhet.

Efter att en mättnad på cykling infunnit sig har jag på senare tid omvärderat mitt sätt att cykla. Istället för att ge mig ut i snålblåsten och köra fyraminuters intervaller för att fullfölja ett träningsprogram, försöker jag njuta mer av att cykla.

Som att ibland ta ett stopp mitt i naturen och befinna mig i stillheten, eller fångas av rörelsen och det meditativa som en jämn kadens innebär. Nu har jag tagit ytterligare ett steg mot en cykling som är än mer oplanerad och lustfylld. Det hela började med att jag var ute och cyklade i Stockholms innerstad på min standardcykel.

Jag körde igenom kvarter efter kvarter på Östermalm, åkte på vackra gator som Frejgatan, Bragegatan och Eriksbergsgatan. Gator som jag som nyinflyttad, naivt och fattigt cykelbud i mitten av 90-talet trodde att jag inom en snar framtid kunde ha som hemadress.

Kombinationen av upptäckarglädje och eufori som den här cyklingen gav ledde till att jag några dagar senare utrustade min cykel med ett par spd-pedaler för att ge mig iväg på en längre tur. Jag hamnade snart i Fredhäll och hann cykla många varv i stadsdelen innan jag tog ett stopp på den säreget vackra Snoilskyvägen med sin storslagna utsikt mot Stora Essingen och Alvik.

Jag tog mig sedan över till Kristineberg, höjde tempot och tränade kurvtagning. Efter cirka 20 minuter hade två stadsdelar avverkats under måttlig puls, men med desto mer intryck från arkitektur, människor i rörelse och tips på fina caféer som exempelvis Bageriet i Fredhäll. Dessutom lärde jag mig hitta i kvarter som jag tidigare känt igen namnen på, men som jag inte sett med egna ögon.

Jag fortsatte raskt över till Lilla Essingen, väjde för en råtta stor som kanin, hann med tre varv runt den lilla holmen inom loppet av åtta minuter och sedan vidare mot den betydligt mer omfångsrika Stora Essingen. Där rullade det på mer smärtfritt med mindre trafik och färre trafikljus.

Kuperade smågator i villakvarter, några tvära svängar och sedan ut på en ringled och vidare över en bro för att korsa Mälaren och plötsligt befann jag mig i Alvik. När jag hämtade andan vid Alviks strand slog det mig plötsligt att det var så här jag cyklade i min barndom. Runt i kvarteren, genom parker och skogar med kompisarna under ljumma, ljusa sommarkvällar som aldrig tog slut. Det var också så här jag upptäckt och orienterat mig i städer som Hudiksvall, Uppsala, Linköping och Göteborg som jag tidigare bott i.

Ingen buss eller bil hade kunnat ge mig samma överblick eller känsla för dessa städer som cykeln. Att cykla i en urban miljö ger en annan typ av eufori än att cykla på slingriga asfaltsvägar omgärdad av en stilla och mäktig natur. Här finns rörelsen, det händer någon- ting hela tiden som kräver koncentration och uppmärksamhet. Cyklingen blir till en upptäcktsfärd som berikar, vidgar perspektiven och ger överblick och orientering i en i områden som du kanske bara känner till genom kartan.

En timme i stadskvarter eller i bebyggelse och du upplever oändligt mer än vad du gör under samma tidsrymd på landsvägen.

Jag rekommenderar den här typen av cykling till dig som behöver variation och inspiration i din träning! Det är en cykling som både fungerar som återhämtning fysiskt såväl som mentalt, men som också ger upphov till reflektion. Bestäm en del av din närmiljö som du vill utforska.

Ge dig av och se var färden leder dig!

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittioåtta med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!