Vad är en effektmätare? | Bicycling.se
Träning / Garmin Watt-träning

Vad är en effektmätare?

5 maj 2014

Bicyclings träningsexpert Fredrik Ericsson förklarar hur en effektmätare fungerar och varför det är ett av dina viktigaste träningsredskap.

Vad är en effektmätare?

1. Watt = fart

En effektmätare mäter enkelt uttryckt hur hårt du trycker på pedalerna gånger hur fort du trampar. Den mäter hur mycket tramparbete du utför (energi) och mängden energi du producerar per tidsenhet, vilket är effektutveckling och anges i enheten watt (W). Effektutvecklingen är det man i slutändan vill förbättra med sin fysiska träning och ju mer effekt du kan producera desto fortare kommer du att cykla.

2. Olika effektmätare

Effektmätare finns i olika former där mätningen sker i navet, vevarmarna, pedalerna eller genom att mäta motkrafter som lutning på vägen och luftmotståndet tillsammans med hastighet och acceleration för att beräkna effektutvecklingen.

3. Presentation av data

Att mäta effektutvecklingen är en sak men den ska helst åskådliggöras på ett lättåtkomligt sätt under cykling genom en cykeldator eller liknande. Dessa mäter ofta även andra saker som puls, höjd, kadens samt fart och sträcka genom GPS.

4. Dataanalys

Att få effektdata under cykling är oerhört användbart, främst vid träning men ibland även vid tävling. Det är dock lika viktigt att kunna föra över effektdata från träning och tävling till någon programvara för att i lugn och ro kunna analysera den mer i detaljer. På så sätt kan man få användbar information om kravprofil på tävlingar, sina egna styrkor och svagheter och om ett träningspass var specifikt mot de mål man har med cyklingen.

5. Ingen träningspiska!

En effektmätare är ett verktyg och ett hjälpmedel och INTE någonting som ska styra allt man gör på cykeln eller vara en tävlingsmotståndare som driver en att slå nytt personligt watt-rekord på varenda träningspass.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtio med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!