Vad ska du tänka på när du byter skor inför vintern? | Bicycling.se
Cykelkultur / Pendlar - Vinterhojj

Vad ska du tänka på när du byter skor inför vintern?

10 okt 2017

Varma skor är minst sagt på sin plats. Men visste du att det nya skovalet (och faktiskt även flerdubbla byxor) även kan medföra en del justeringar i sadelhöjden?

 • Större storlek
  När det är vinter vill du först och främst hålla dig varm om fötterna och då kan du behöva en halv eller hel storlek större för att få plats med en varmare strumpa. Tar du en för trång sko och kombinerar det med en tjock strumpa får det motsatt effekt – trycket på foten minskar cirkulationen och du blir kall ändå. 
   
 • Justera sadeln
  Olika skor, kloss- och pedalsystem bygger olika mycket höjd mot pedalen, så kallad stack. Det har betydelse för din position på cykeln. Ökar stacken med fem millimeter bör du höja sadeln med lika mycket för att inte sitta för lågt, då detta ökar risken för smärta på framsidan av knät. Minskar stacken måste du sänka sadeln för att inte sträcka ut för mycket i knät, vilket stressar senorna på utsidan av knät och kan resultera i löparknä. 
    
 • Kolla vevarmslängderna
  Sist men inte minst bör du kolla vevarmslängderna. Skiljer de sig på sommarcykeln jämfört med vinter-, ergometer- eller spinningcykeln bör du justera sadelhöjden för det också. 2,5 millimeters skillnad i vevarmslängd ger 5 millimeter skillnad i trampcykelns diameter och påverkar därför hur mycket du böjer knän och höfter i övre pedalläget. Har du otur kan det skapa problem.
   
 • Inomhus då?
  Väljer du att bara cykla inomhus på vintern så föreslår jag att du försöker använda dina befintliga pedaler och skor så mycket som möjligt. Det är enkelt på trainer eller ergometercykel, men på spinningklasser kanske du behöver en annan sko och kloss som passar deras pedaler.  Läs också: Så håller du fötterna varma i cykelskor

  Läs också: Så fixar du kylan - proffsens bästa tips 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttioåtta med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!