Vad ska du tänka på när du byter skor inför vintern? | Bicycling.se
Cykelkultur / Pendlar - Vinterhojj

Vad ska du tänka på när du byter skor inför vintern?

10 okt 2017

Varma skor är minst sagt på sin plats. Men visste du att det nya skovalet (och faktiskt även flerdubbla byxor) även kan medföra en del justeringar i sadelhöjden?

 • Större storlek
  När det är vinter vill du först och främst hålla dig varm om fötterna och då kan du behöva en halv eller hel storlek större för att få plats med en varmare strumpa. Tar du en för trång sko och kombinerar det med en tjock strumpa får det motsatt effekt – trycket på foten minskar cirkulationen och du blir kall ändå. 
   
 • Justera sadeln
  Olika skor, kloss- och pedalsystem bygger olika mycket höjd mot pedalen, så kallad stack. Det har betydelse för din position på cykeln. Ökar stacken med fem millimeter bör du höja sadeln med lika mycket för att inte sitta för lågt, då detta ökar risken för smärta på framsidan av knät. Minskar stacken måste du sänka sadeln för att inte sträcka ut för mycket i knät, vilket stressar senorna på utsidan av knät och kan resultera i löparknä. 
    
 • Kolla vevarmslängderna
  Sist men inte minst bör du kolla vevarmslängderna. Skiljer de sig på sommarcykeln jämfört med vinter-, ergometer- eller spinningcykeln bör du justera sadelhöjden för det också. 2,5 millimeters skillnad i vevarmslängd ger 5 millimeter skillnad i trampcykelns diameter och påverkar därför hur mycket du böjer knän och höfter i övre pedalläget. Har du otur kan det skapa problem.
   
 • Inomhus då?
  Väljer du att bara cykla inomhus på vintern så föreslår jag att du försöker använda dina befintliga pedaler och skor så mycket som möjligt. Det är enkelt på trainer eller ergometercykel, men på spinningklasser kanske du behöver en annan sko och kloss som passar deras pedaler.  Läs också: Så håller du fötterna varma i cykelskor

  Läs också: Så fixar du kylan - proffsens bästa tips 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugo med siffror i fältet här

Kommentarer


2019-11-21 11:36   Andre Maria

Jag bromsar upp med mitt livs kärlek efter en enorm kamp. Han sa att det var över mellan oss och att han aldrig kommer att ta mig tillbaka igen efter att jag slutat saker med honom flera gånger.
Jag förstod först att han var mitt livs kärlek efter att jag tappat honom.
Jag vill ha honom tillbaka men jag vill inte heller skada honom igen. Inte säker på hur jag ens kan få honom tillbaka, verkar som om han fortsätter med sitt liv.
Jag stötte på en coment online, läste ett inlägg av en dam från Sverige som hette Katie Mburgs, hon gav ett vittnesbörd om hur hennes ex återvänder till henne efter två års separation, hon lämnade en e-postadress {dr.oduduwaspellcaster@gmail. com} hon vittnade om att A Spiritual Healer, som heter Oduduwa, lunchade en trollformel för henne.
Jag skickar ett e-postmeddelande till samma e-postadress och jag förklarar alla mina äktenskapsproblem, Oduduwa lovar att återvända min man inom två dagar, jag gav ett försök och till min största överraskning lyckas det exakt som han har lovat. min man ringde mig på telefon med okänt nummer, han ber om ursäkt och fixar ett datum för att träffas.
det gjorde vi och idag lever vi lyckligt tillsammans som en familj. jag är greatful. tack vare den här stora mannen.
Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att det här fungerar också, 100% säker.

 

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!