Därför cyklar vi mer än någonsin | Bicycling.se
Cykelkultur / Pendlar - Vinterhojj

Därför cyklar vi mer än någonsin

17 okt 2013

Svenskarna har blivit ett cyklande folk. Nya siffror visar att var femte svensk cykelpendlar dagligen, och nästan hälften av alla svenskar använder cykeln för motion under sommarhalvåret. Det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av branschorganisationen Svensk Cykling.

Att ni är fler än någonsin därute som använder cykeln både som rekreationsredskap, transportverktyg och för motion och välbefinnande, är ett faktum. Men att ni är så pass många som på ett hälsosamt och miljövänligt sätt pendlar till arbete och skola, som denna SIFO-undersökning indikerar är en mycket trevlig överraskning. 

Branschorganisationen Svensk Cykling: 

"Cykeltrenden håller i sig i Sverige. Andelen cykelpendlare ligger stabilt högt under sommarhalvåret: var femte svensk, eller 19 procent, cykelpendlar minst fyra dagar i veckan till skola, jobb eller universitet. Nästan var tredje svensk, eller 28 procent, tar cykeln till jobb, skola eller universitet minst en dag i veckan, enligt den nya Sifo-undersökningen.

Under vinterhalvåret fortsätter dessutom många svenskar att cykla – hela 18 procent, eller en knapp femtedel av befolkningen, cykelpendlar en eller flera dagar i veckan, och hela elva procent cyklar minst fyra dagar i veckan under vinterhalvåret.

På senare tid har också intresset för cykling som motion exploderat i landet. Det märks inte minst i det massiva intresset för cykelmotionslopp i landet. Sifo-undersökningen bekräftar tydligt denna trend – 44 procent av svenska folket använder cykeln som motionsredskap minst en dag i veckan.

Att så många cyklar idag räcker dock inte om Sverige ska bli en riktig cykelnation enligt Svensk Cykling:

– Då måste kommuner, län och regioner på allvar börja leva upp till målen för ökat cyklande. Var femte cykelpendlar men endast småsmulor av pengarna går till utbyggnad och drift av cykelinfrastruktur. Alla talar sig numera varma för cykling, men det händer alldeles för lite, säger Klas Elm, ordförande Svensk Cykling.

Svenskar i alla åldrar över hela landet cyklar, men högutbildade cyklar ännu mer. I denna grupp cykelpendlar 34 procent minst en gång i veckan till skola, jobb eller universitet under sommarhalvåret, jämfört med genomsnittet där siffran alltså är 28 procent."

Bicyclings pendlings-expert Krister Isaksson kommenterar kärnfullt:

– En femtedel av transportinfrastrukturinvesteringarna bör gå till cykel. Det är dags att göra upp med den nationella cykelskulden. Vi ser tydligt att fler och fler väljer att cykla, så det är hög tid att öka satsningarna på cykel och behandla cykeln som relevant transportmedel i tiden. Cykeln är dessutom ett utomordentligt viktigt verktyg för bättre folkhälsa. Öka satsningarna och få ännu bättre folkhälsa!

Krister har skrivit mycket mer om cyklisters plats i samhället i sin populära blogg

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femton med siffror i fältet här

Kommentarer


2013-11-08 21:16   (anonym)

Varför cyklar vi mer än någonsin? Jag såg inget svar på frågan? Bara en massa statistik.

 

2013-10-22 16:04   Klaus M

och så cyklar vi mer för att vi har skulder på bostäder över våra huvudet.

 

2013-10-18 09:02   (anonym)

Med tanke på hur många som cyklar blir man vansinnig när man med jämna mellanrum riskerar livet när man pendlar till jobbet. Jag menar inte normala trafikfaror utan rena fällor för cyklister, byggda av folk som skiter i vilket.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!