Vätternrundan byter håll | Bicycling.se
Landsväg / Vätternrundan

Vätternrundan byter håll

1 apr 2017

I samband med nästa års 50 års jubileum återvänder Vätternrundan till sina rötter och börjar i Jönköping för att sen gå motsols runt Vättern.

Första Vätternrundan gick av stapeln 1967 men då det inte var nått lopp 1981 på grund av den svåra värmen och torkan är det egentliga 50-årsjubileet först nästa år. Vad få vet var att den inofficiella tävling som ledde fram till det nu legendariska loppet hade en förlaga på tidigt 60-tal vid namn Vätternloppet som började och slutade i Jönköping men gick motsols runt Vättern.

”Då vi kört detta i 50 år är det inte fel med lite variation. Vi i teamet testade rundan såhär redan förra året och även om det mest är en känsla så upplevs backarna mindre svåra när man kör motsols. Dessutom är chansen för medvind högre”, säger Vätterngeneralen Sara Hjulberg.

För er som kört vätterrundan så vet ni att man annars har en gansksa tuff backe när man ska lämna Jönköping, nu avslutas alltså istället Vätternrundan med en rejäl nedförsbacke som börjar strax utanför Trånghalla. Stora vägbyggen nästa år mellan Ödeshög och Motala gör dock att man tillfälligt även drar om banan lite så den nu går in i landet och passerar Mjölby, banan blir då alltså ca tre mil längre.

”Kör man redan 30 mil kan man lika gärna köra 33, skillnaden är ju inte så stor egentligen, särskilt inte för dem som kört innan. Vi tror bara de kommer gilla den extra utmaningen” säger Sara Hjulberg.

Anmälningsdagen för Vätternrundan 2018 är ännu inte beslutad.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugonio med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!