Vätternveteranens bästa tips - Del 1 | Bicycling.se
Landsväg / Vätternrundan

Vätternveteranens bästa tips - Del 1

13 maj 2013

Vätternrundan närmar sig. Pontus Andersson från Lund har hittills cyklat 27 varv runt Vättern sedan sin 18-årsdag. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Vätternveteranen Pontus första råd är att försöka ställa upp i kortare lopp innan dagen D i Motala. Det finns gott om motionslopp där man kan få känna på klungkörning, öva på att kontrollera sin plats i gruppen och plocka upp goda tips från andra cyklister.

– Öva på allt. Att hitta rätt i startområdet, att förstå de outtalade reglerna i klungan och hur du ska positionera dig väl i kantvinden. Ju mer vana du har desto mer energi och fokus kan du lägga på själva cyklingen, säger Pontus. 

– Under Vätternrundan bildas ofta enormt stora klungor och att ligga långt bak i en sådan kan förvisso ge dig bra draghjälp, men för varje gång detta långa gummiband sträcks ut i kurvor och tempoväxlingar blir det också allt jobbigare att jaga ikapp igen.

– Det bästa är att ligga långt fram i en sådan klunga, eller att bilda en egen mindre grupp själv. Är man ett gäng som redan innan har planerat att köra ihop så underlättar det förstås om man också har tränat ihop, menar han.

Mental inställning 
Loppet är en bedrift för alla, oavsett vad klockan stannar på när man går i mål. Pontus menar att det är viktigt att man inte är alltför sträng i sin egen målsättning. Det är enbart destruktivt att åka hem från Motala med en känsla av att ha misslyckats.

- Sätt inte upp ett absolut mål. Var öppen för att mycket oförutsett kan hända och att du kan behöva omplanera eller skifta fokus. Att mentalt dela upp rundan i etapper är ett väl beprövat hjälpmedel. Koncentrera dig bara på att cykla fram till nästa depå. Och tänk hellre på att du har cyklat fyra mil än att du har tjugosex kvar.

Pontus tycker heller inte att man behöver fästa så stor vikt vid loppets backar. Vätternrundan är ett förhållandevis platt lopp och av alla de timmar du sitter i sadeln kommer endast några minuter att tillbringas i uppförsbackar.

– Ta motluten i din egen takt i lugn och ro. Tappar du din grupp så kommer det alltid nya du kan haka på efter en stund igen.


Del två av Pontus bästa råd inför Vätternrundan kommer att publiceras på fredag. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttionio med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!