VM-brons till Emma Johansson | Bicycling.se
Landsväg

VM-brons till Emma Johansson

27 sep 2014

Det blev ett VM-brons till Emma Johansson idag när damernas linjelopp avgjordes i Spanien. En stark och målmedveten Emma körde för att vinna, men det blev fransyskan Pauline Ferrand Prevot som knep guldet med minimala marginaler i spurten.

Det var ett jämnt och avvaktande lopp fram till de två sista varven då farten ökade lite. Men det var inte förrän i det sjunde och sista varvet på det knappt 13 mil långa loppet som tempot ökade nämnvärt och attackerna kom. Emma låg vid det laget i täten utan sina hjälpryttare och kämpade ensam mot de stora nationerna.

Emma körde taktiskt och gjorde en sista attack mot slutet i den sista backen där hon gick iväg med fyra av favoriterna, men de blev inkörda på målrakan och det var först där som en spurt avgjorde VM-linjeloppet. Fransyskan Pauline Ferrand Prevot vann guldet framför tyskan Lisa Brennauer, och Emma Johansson blev bronsmedaljör. Storfavoriten Marianne Vos hamnade på 10:e plats.

Emma hade flera av sina hjälpryttare med sig en stor del av loppet; Sara Olsson, Sara Mustonen och Emilia Fahlin låg länge tillsammans med Emma i första klungan och gjorde ett mycket bra jobb. Särskilt stark körning av Sara Mustonen och Sara Olsson.

– Jag har aldrig känt mig så stark, klart att jag hade siktat på guld, men efter attacken och inkörningen med spurt på slutet så ser jag bronsmedaljen som en bonus, säger Emma Johansson efter loppet.

Herrjuniorerna gjorde också ett bra VM-lopp under förmiddagen, där Lucas Eriksson och Hampus Anderberg satte blågul färg på tävlingen.

Under sista varvet fanns två svenskar kvar i en grupp på sju man. Jakten i gruppen bakom satte igång och snart var utbrytningen inhämtad. Lucas satt trots detta bra med inför spurten och blev 7:a.

– Jag kände mig riktigt bra idag och försökte gå iväg i båda backarna sista varvet, men gruppen bakom kom ifatt mig utför, säger en besviken Lucas som siktade på seger.

Hampus Anderberg hamnade längre bak i första gruppen och slutade som 33:a. Alexander Fåglum Karlsson blev 45:a och Gustaf Andersson 73:a.

Vann gjorde Jonas Bokeloh från Tyskland före Alexandr Kulikovskij, Ryssland. Trea blev Peter Lenderink från Holland. 

Glenn Magnusson, förbundskapten för juniorerna är nöjd med killarnas insats:
– Vi har mycket duktiga juniorer i dagsläget och Lucas har visat att han tillhör världstoppen två år på raken med en 6:e placering i fjol och en 7:e placering i år.

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiotre med siffror i fältet härFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!