Win, win, vinnarpedaler | Bicycling.se
Cykelkultur

Win, win, vinnarpedaler

28 okt 2017

Krönika: Ni har säkert tänkt på det här med pedaler och pedalfästen. Visst är det smått genialt att varje tillverkare har sitt alldeles eget system, som enbart passar till respektive tillverkares alldeles eget system?

På det sättet blir det mer pengar i omlopp, större fabriker, fler anställda och mer pengar till tillverkarna, som då kan tjäna ännu mer pengar och utveckla ännu bättre system.

Dessutom går det åt mer metall vilket skapar större järn-, titan-, eller alu-gruvor och fler arbetstillfällen för gruvarbetare, främst i tredje världen. Och vi vet ju alla hur ont om jobb det är i fattiga länder med stor gruvindustri. Man kan rent av se det som U-hjälp det här med olika system för olika tillverkares pedaler och pedalfästen. Inget att irritera sig på. En så kallad win win-situation.

Det var lite så jag försökte tänka när jag senast skulle byta till nya cykelskor. Jag har ju, i och med en viss anorexi när det gäller cykelkomponenter, givetvis låst upp mig till ett speciellt svindyrt lågviktsmärke som tillverkar extremt lätta pedaler. Vi behöver inte nämna några namn men låt oss för enkelhetens skull kalla dom Speedplay.

Googlar du ordentligt kommer du att finna att det finns en massa prisvärda alternativ här: SPD SL-klossar får du loss för cirka 100 kronor paret. Nu passar ju Shimanos klossar smart nog enbart till Shimano-pedaler. På samma sätt är det givetvis med ganska prisvärda produkter från Look, Time och alla övriga pedal- och klosstillverkare i den del av universum som astronomerna hittills upptäckt.

Kort sagt: det är lite struligt att byta skor om de gamla skruvarna till de gamla pedalfästena nötts så att det inte går att demontera och flytta över till nya skorna. Men då köper man ju bara nya prisvärda pedalfästen. I det här fallet Speedplays lite dyrare pedalfästen som man kan anta är specifikt tillverkade för just Speedplays pedaler.

Alltså behövde jag bara komplettera med Speedplays nya pedalfästen. 580 kronor kan tyckas vara lite i överkant, men man får då tänka på det smått geniala i att varje tillverkare har sin alldeles egna geniala lösning på det här med att fästa en sko i en pedal. Så jag beställer glad i hågen nya pedalfästen på rea. Ni vet sån där rea där man avsäger sig bytesrätten. Jag tänker på hur bra det ska bli för tillverkaren och prylutvecklingen och gruvarbetarna. Och jag får en sån där varm go känsla inne i bröstet. Världen blir bättre. Pedalerna snyggare, lättare och mer funktionella. Och tillverkarna rikare. Därmed kan de utveckla ännu bättre pedaler och pedalfästen.

Jag är glad när jag packar upp paketet med pedalfästen. Jag känner instinktivt att Speedplay förmodligen är ett företag fyllt av enbart goda människor med stort hjärta, bra bollsinne och ingenjörer som vill mänsklighetens bästa.

Och när jag ska inviga mina nya pedalfästen Speedplay Ultralight action med de gamla pedalerna, Speedplay Zero, upptäcker jag att Speedplay tagit det här med pedalfästen och pedaler ytterligare ett steg. De fina människorna på Speedplay har nämligen utvecklat ytterligare ett nästan identiskt system som ursprunget. Ett nytt system som nästan är kompatibelt med deras ursprungliga system. Men bara nästan. Nu har alltså världen begåvats med ännu ett system när det gäller pedaler och pedalfästen. Jag kan således inte använda de nya pedalfästena med mina gamla pedaler, trots att de är från samma tillverkare och ser likadana ut. Jag måste då köpa ytterligare ett par pedaler eller pedalfästen. Detta kommer att ge mer pengar till tillverkaren som därmed kan tjäna ännu mer pengar och därmed ge mig ännu bättre prylar.

Och det, det mina vänner, är i sanning en tvättäkta win-win situation.

 Niclas Sjögren är förmodligen vår mest ironiska medarbetare. Denna krönika skrev han på Hawaii, när han upptäckte att de nya pedalfästena han köpt inte passade de gamla pedalerna han tagit med.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotre med siffror i fältet här

Kommentarer


2017-11-09 22:49   Mats Eklöf

Clips, klotsar, remmar. Enkelt, funktionellt, universellt.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!