Redan lagt cirka 100 mil bakom mig! - Johanna Johansson - Adventshare | Bicycling.se

Johanna Johansson


Johanna är ett stort fan av cykeläventyr. Förra sommaren cyklade hon från nordvästra Georgien till Teheran och sommaren dessförinnan genom Östeuropa. Självklart nalkas nytt cykeläventyr denna sommar! Denna gång i mer näraliggande trakter, nämligen i vårt natursköna grannland. Med start i augusti ska hon cykla från norr till söder längs den norska kusten och hon ser fram emot att dela med sig av magiska naturupplevelser, berikande möten och utmaningar längs vägen.

Mest lästa


Redan lagt cirka 100 mil bakom mig!

11 aug 2018
av: Johanna Johansson

Dagarna går fort, redan inne på dag 11 (cykeldag 10) av mitt äventyr. Sitter precis och försöker skriva ner lite anteckningar från de olika dagarna och redan mycket svårt att hålla i sär, så många intryck och upplevelser hela tiden. Detta samtidigt som mycket av min tid går åt till att bara tänka kring att kämpa på ytterligare en mil eller en timme till. Och sedan när det målet är uppnått, då sätts det på repeat :). Hur som, här kommer en mixad kompott av min första 1,5 vecka av äventyret.

Första målet med mitt äventyr var att nå min startpunkt Knivskjellodden, det norska fastlandets mest norra punkt. Ingen väg som går dit, bara vandringsled, så för att komma dit blev äventyrets första etapp 17 km terränglöpning istället för cykling. Det var en fantastiskt vacker kväll med helt otroligt vackert ljus av solen. Tänk om detta väder hade velat fortsätta vara med mig. 

Äventyrar man ute i det fria är det ju svårt att komma ifrån betydelsen av vädret. Och solen är bra fantastisk, den värmer och gör ofta landskapet extra bildskönt. Därför synd att jag fått se lite för lite av den. Vädertemat för mina dagar har mer hållt sig till regn, blåst och lågt hängande moln. Fick en mycket vacker och solig dag för ett par dagar sedan dock, ska inte sticka under stolen med det, men mot kvällen var de välbekanta dropparna tillbaka och under natten fullkomligt vräkte det ner och åskan ljöd kraftfullt. Och visst blir det extra slitsamt med så mycket regn om man ser till att jag bor i tält, att allt konstant håller sig lite blött och inte vill torka. 

På tal om tält, det har varit tydligt att det behövdes ett par nätter för att komma in i rutinerna. Första nätterna var allt lite extra omständigt, att få upp tältet, få saker och ting på sin plats, hitta rätt i de olika cykelväskorna och få till middag för den hungriga magen. Men nu har rutinerna satt sig och det går mer som på räls. Dock, allt regn och att jag konstant är blöt eller fuktig när jag ska in i tältet gör det inte lättare. Många delar som skulle vara bra mycket lättare att göra utanför tältet, men som jag har behövt göra i mitt begränsade tvåmanstältsutrymme.

Ger mig in på att dela med mig hur rutinen för de flesta av mina kvällar har sett ut. 
1. När jag känner att jag har cyklat nog för dagen så börjar jakten efter en bra (eller har snarare slutat med okej) tältplats, inte alltid så lätt. Många bergspassager utan jämnt och bra underlag för tält (och för blött och kallt för att ens tänka på min hängmatta). Allt regn gör också att det är så blött överallt, det som ser ut som jämn och fin mark har ofta visat sig vara rejäla sumpträsk. Flera kvällar har slutat med ca 1 timmes extra cykling än tänkt för att finna en plats. 
2. Sätta upp tältet, torka ur det och få in alla väskor och saker i ytter- respektive innertält (torka av allt som ska in innertältet). 
3. Kränga av blöta kläder och ge mig själv en tvätt med våtservetter. 
4. På med torrt underställ och torra strumpor på den kalla kroppen och de skrynkliga fötterna. 
5. Preppa för kvällens middag, kanske står frystorkat på menyn. Eller kanske tomat- och linsröra som tillagas på gasköket i yttertältet. 
6. I med luft i liggunderlag och fram med sovsäck. 
7. Göra det bästa för att sprida ut de blöta kläderna på den golvyta som finns kvar och forsöka hänga upp med förhoppning att de ska torka något. 
8. Ner i sovsäcken och äta den varma maten, mums. 
9. Lyssna på ljudbok/podcast och sen somna in zzzzz. 
Detta var kvällens rutiner, sen har vi ju morgonen också, men de kan vi ta nästa gång :).

Rutinerna bröts dock totalt en natt då jag var bjuden till äventyraren Johanna Davidssons (@solosister) hem utanför Tromsö. Sablans så härligt det var att komma in efter en dag med mestadels regn. Fick en varm dusch och en total känsla av att känna mig ren och torr infann sig. Sen väntade supergod middag med vin och färska vårrullar och härligt häng med Johanna och hennes två systrar. Det var ett grymt härligt stopp, både att komma inomhus och att få härligt socialt häng, kontraster förnöjer. Och nu ikväll händer det igen, jag har blivit hembjuden till ett par i Bodø och njuter av att se ihållande regn och stormväder utanför fönstren. 

Har en hel del mer jag skulle kunna dela med mig av, inser att jag ännu inte har skrivit om alla uppförsbackar och tunnlar, men det får bli i kommande inlägg. Men lite kort hur kroppen min mår. Vet från tidigare äventyr att det kan vara lite tungt att komma igång och även att man få rejält ont i vissa delar, men att det ofta ger med sig med lite tid. Detta gäller också för detta äventyr, men jag tror att jag tagit mig över värsta tröskeln nu. Första två dagarna gick funderingarna hur jag skulle orka så många till, men nu mer i någon form av flow, även om många dagar fortsatt är väldigt kämpiga. Jag har också haft sablans ont i en hälsena (känner igen smärtan från tidigare cykling), men tror att den börjar ge med sig nu. Tror likaså att skaviga beröringspunkter mot cykelsadeln börjar vänja sig och ge med sig! :)

Nu dags att sippa på lite rödvin! På återhörande! 

Kategorier:
Cykelkultur Landsväg Resor 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotre med siffror i fältet här


Kommentarer


2018-08-12 11:37   Vera

Johanna, du har nog världens starkaste psyke! ❤️💪🏼 och kropp för den delen...

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!