Bergen går "all-in" för att skapa stämning på Byn - Calle & Tobbe | Bicycling.se

Calle & Tobbe


Två Jönköpingsbor, Calle Andersson & Tobias Dahlberg som är insyltade i en rad cykelprojekt (Laleprestanca, Bortom och Cycling Jönköping). Började blogga på Bicycling i och med cykel-VM i Norge men framöver rör vi oss där vi trivs bäst, i gränslandet mellan stig och väg. Ibland MTB, ibland landsväg, ibland grus. Följ oss även via instagram på @chipslegs & @brunostlegs (ja de namnen kan behöva en förklaring nån gång).

Mest lästa


Bergen går "all-in" för att skapa stämning på Byn

20 sep 2017
av: Calle & Tobbe

VM´s fjärde tävlingsdag, den sista dagen med tempolopp och den första med rikligare nederbörd (på morgonen). Bergen har ju gått all-in för att skapa stämning och nu är det upp till bevis när vädret inte ser riktigt lika strålande ut. Blir intressant att se hur Bergen och teamen möter upp mot vädret som de alla egentligen förberett sig för (uppdatering vid lunch: det ser bättre ut nu, kan tom blir uppehåll eller lite småregn här och var på banan, men detvänder snabbt på det här stället säger dom). Blir ändå en liten omställning för det har ju varit helt osannolikt bra hittills för att vara här, det säger alla. Kan bli en spännande tillställning tävlingsmässigt också såklart, Ludvigsson på startlinjen! 

Vi har slåtts av hur staden och organisationen har kraftsamlat för att fylla ”sidlinjen” med folk även under de race som normalt inte är de mest attraktiva under ett VM. Ett rejält och vältajmat eventprogram utanför själva tävlingarna och små aktiviteter som ska hålla humör och feststämning uppe. Många företag har gett personalen ledigt under racen (några för att det är svårt att ta sig till jobbet...). Istället går de ut och hejar men kanske bäst av allt bjuder på pizza. Finns även annat som det bjuds på längs banan, alla bidrar med något känns det som. 

Skol- och förskoleklasser är beordrade att gå och heja på för att fylla på längs tävlingsbana. Det gjordes först ett försök att skolorna skulle stänga helt, men lärarna sa nej. Här en bild från damjuniorernas TT, längst ut på banan. 

Vi stötte även på en cyklande skolklass på cykelrundan igår (starka ben kommer de få av de här backarna). De var ute och tränande. Idag innan tempoloppet skolorna mötas upp på cykel och ledas genom banan av ikonen Thor Hushovd. 

Många små inslag i stadsmiljön, inte bara om racing, utan även musik, kultur och konst. Som en cyklande kör. 

Idag ska målgången ske på den vackra utflykts- och turistmålet Fløyen. Känslan har hela tiden varit folkfest, nu är det lite upp till bevis publikmässigt. Kommer Bergenserne dra på sig sydvästen och ”møte opp”. Med de stora namnen startades i dagens tempo så finns åtminstone de sportsliga förutsättningarna för ett kul race. Ingen har ju hittills stannat inne, inte heller prästerna. 

Frågan är om de som siktar på söndagens linjeloppe kommer ta några chanser idag, finns några tekniska delar och det går snabbt att lägga sig på sidan även för rutinerade cyklister. De har inte ännu kört banan i våta förhållanden. Vissa säger att det rent fysiskt ska kunna gå snabbare i ”humid conditions” och det är inte så att det vräker ner, utan mest småduggar hela tiden. Hursom är än mer avgörande hur de tar sig uppför backarna idag (om det står på benen nedför) bland annat Birkelundsbakken som skördat offer hittills och sedan då monsteravslutningen upp till målet, där flera åkare kommer skifta cykel innan stigningen börjar, på en röd matta. Här är det också beslutat att något i teamet för knuffa på en bit (så ni inte skriker framför TV...).   

Startbåset för TT nere vid Grieghallen.

Tobias Ludvigsson ut ur startlådan vid Grieghallen, enligt startlistan 16.17.00. Vi själva spekulerar lite i vinnare och har Van Garderer (som förvisso såg lite seg ut under TTT, Dennis och Dumoulin i siktet. Fast vad vet vi egentligen. För övrigt, innan cyklisterna svänger in på upploppet (linjeloppet) står en gigantisk världsmästartröja som de nog kommer snegla på. Det gäller att hålla fokus...

/Tobias & Calle (mer bilder och story @chipslegs och @brunostlegs på Instagram)

Kategorier:
Tävlingar 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttioett med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!