En tidig morgon på fjället. - Calle & Tobbe | Bicycling.se

Calle & Tobbe


Två Jönköpingsbor, Calle Andersson & Tobias Dahlberg som är insyltade i en rad cykelprojekt (Laleprestanca, Bortom och Cycling Jönköping). Började blogga på Bicycling i och med cykel-VM i Norge men framöver rör vi oss där vi trivs bäst, i gränslandet mellan stig och väg. Ibland MTB, ibland landsväg, ibland grus. Följ oss även via instagram på @chipslegs & @brunostlegs (ja de namnen kan behöva en förklaring nån gång).

Mest lästa


En tidig morgon på fjället.

17 sep 2017
av: Calle & Tobbe

Som volontär här på VM i Bergen har vi blivit tilldelade halvdagspass (iaf vi som jobbar med press och media), antigen jobbar du 09.00-15.30 eller 15.30-22.00. Vilket innebär att vi har tid att utforska Bergen och till viss del följa tävlingarna som publik om man så önskar. När vi fick vårt schema så fattade vi tidigt beslutet att ta med våra egna cyklar så vi på vår lediga tid kan utforska cyklingen i området. När vi hemma i Jönköping planerade våra rutter kring Bergen så insåg man snabbt att det blir svårt att undvika backar, då Bergen är omgivet av flera fjälltoppar. Vi bestämde oss också tidigt för att ta med oss våra CX-cyklar och öppna upp möjligheterna att cykla allt från landsvägar, grusvägar till stigar. 

Väl här i Bergen har det inte gått att undvika snackat om det berömda utsiktsplatsen Fløyen. Nu under de inledande VM-dagarna extra mycket då herreliten kommer ha målgång där på onsdagens tempoloppet. Så idag gjorde vi slag i saken och testade att cykla upp från citykärnan till toppen av Fløyen.


Helt okej målgång på herrarnas tempo på onsdag. 

Herrarna kommer att köra ca 27km i citykärnan av Bergen innan de når backen som är 3.4 km lång och har en snittlutning på 9%. På byn snackas det mycket om vilka cyklar som åkarna kommer att använda och det snackas om att vissa åkare kommer att byta cykel innan man kör in i backen, ska bli spännande att se vilka val de gör. 


Vägen upp till toppen på Fløyen hade ett par härliga serpor och branta partier. 

Dameliten, U23 och Juniorerna får det också en fin backe då de på sitt tempolopp får ta sig an Birkelundsbakken som mäter 1.5km med en snittlutning på 7.2%. I morgon (måndag) kör damjuniorerna och U23 herrarna och på tisdag kör herrjunior och dameliten sina tempolopp. 

På dagens runda hade vi äran att få sällskap av vår vän Björn Mowinckel-Nilsen som bor här i Bergen. Det var perfekt att få med en lokal cyklist med god kännedom om vägarna/stigarna på fjället. Efter Fløyen cyklade vi vidare mot toppen av Rundemanen och därefter rullade vi, eller bromsade, oss ner till byn igen, där vi sa hejdå till vår vän Björn som skulle hem och äta frukost med familjen. 

 

TV-tornet utgör toppen av Rundemanen.

Hysfade vyer. 

Vägen ner till byn var rätt okej även om det blev mycket bromsande. 

Själva hade vi dock planerat att cykla ett par timmar till och tog sikte på toppen av Rundemanen igen, men denna gången från andra hållet via en backen Munkebotn, som visade sig vara en härlig grushistoria på ca 1.5km med snittlutning på 12%.

Munkebotn var en av de tuffare klättringarna jag varit med om, kanske inte helt anpassad för CX på sina ställen. 

Efter totalt 1500hm på ca 5 mil var vi allt lite mosiga i benen och rullade ner till byn igen, där vi nöjt av en kaffi med tillhörande bulle på fiket med det härliga namnet Möllendal - Fetevare. En bättre dag på fjället helt enkelt.

Under veckan huserar jag i ”media center”, där jag och mitt team har som uppgift att ta hand om alla journalister och fotografer. Så här i inledningen på mästerskapet har det varit väldigt lugnt, men vi räknar med att det blir ett helt annat tryck till helgens linjelopp. Norrmännen har byggt upp ett fantastiskt media center i Greighalllen och det känns som vi är väl rustade för anstormningen som kommer till helgen.

Här förväntas det vara fullt av journalister till helgen och fotograferna har en lika stor avdelning.

/Calle 

 

  

 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiofem med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!