Calle & Tobbe | Bicycling.se

Calle & Tobbe


Två Jönköpingsbor, Calle Andersson & Tobias Dahlberg som är insyltade i en rad cykelprojekt (Laleprestanca, Bortom och Cycling Jönköping). Började blogga på Bicycling i och med cykel-VM i Norge men framöver rör vi oss där vi trivs bäst, i gränslandet mellan stig och väg. Ibland MTB, ibland landsväg, ibland grus. Följ oss även via instagram på @chipslegs & @brunostlegs (ja de namnen kan behöva en förklaring nån gång).

Mest lästa


”Vippse”

26 sep 2017

Finns nog ingen som kan ifrågasätta den sportsliga och publikmässiga succén för 2017 års upplaga av cykel-VM. Skuggan från det förra, ekonomiskt tuffa, världsmästerskapet som genomfördes i Norge 1993 har dock hängt över arrangören från den dagen ansökan lämnades in.  

Det har givetvis också skrivits en del om kostnaderna inför detta mästerskap, bara avgiften till UCI ligger på nånstans runt 7 miljoner Euro (en summa som Norska Cykelförbundet ändå lyckats pruta ner). Upplevelsen, som vi i jämförelsevis i miniformat kunde lära oss under förberedelserna av MTB-EM i Huskvarna, är att det finns många osäkra faktorer i budgeteringen för event som detta. I det här fallet troligen upphöjt till 100.

Det finns såklart många andra vinster kring evenemang för staden, platsen, människor och sport men en budget i balans för ansvarig arrangör är givetvis en knäckfråga. En svår sådan. 

Det spekuleras just nu lika vilt om hur det ekonomiska utfallet kommer bli som vem som skulle ta hem linjeloppen under själva VM. 

Vipps 

Mitt emellan ruset efter VM och rubriker om konkurs så lyftes en spontan undran från besökare, Bergensbor och en tidning om det inte skulle kunna gå att frivilligt bidra till evenemanget i efterhand på något sätt. På grund av att man var så ”begeistret” av festen man upplevt helt enkelt. Efter ett tag valde organisationen, NCF, att lägga ut en post i sociala medier. Ett VIPPS-nummer, det vill säga Swish, lades ut på facebook-sidan sent på måndagen.

Vid 15-tidern på tisdagen hade det kommit in över 1 miljon kronor (uppd. närmare 2 miljoner på tisdagskvällen...). Det säger något om hur nöjd publiken, lokalborna och sportintresserade är. ”Insamlingen” fortsätter. Och någon kom ju också på att man får skattereduktion om man bidrar med minst 500 kr, fint så.

Det går nog inte så långt att det kommer balansera budgeten trots allt. Det är Calles bild som pryder denna VIPPS-insamling, så hans faktura för den kommer ju saltas en del med de många tusentals delningarna…

Det lutar åt ett underskott, hur stort kommer troligen inte visa sig förrän nästa år. Frågan är om något företag, som inte var med och sponsrade inför mästerskapet, tar tillfället i akt och bidrar med någon större summa. 

Osäkra kort

Det Norske Veritas hade uppdraget att kvalitetssäkra NCF´s VM-budget (nånstans kostnadsberäknad till 150 millioner) fast de osäkra faktorerna är ju vad de är. Eurokursen (som den delvis betalade avgiften skall betalas i) var helt annan när ansökan gick in 2013/14 än vad den här idag, det skiljer åtskilliga millioner bara där. Ett ökat terrorhot senare åren drog upp polis- och skyddskostnader flera snäpp. Kickbacks och försäljning av profilprodukter är en annan något svårberäknad post in, likaså pratar man om en momskompensation (en statlig pott som fördelas först 2018 där man inte vet hur mycket som ges till Sykkel-VM).

I tillägg har man fått in mindre sponsorpengar än planerat, kanske då man hoppats på vissa större sponsorer inom tex. ojeindustrin (Statoil), men där har nedgång senaste åren hindrat det. Det har likaså blivit högre kostnader för vägarbeten och kollektivtransport. Både norska staten (ca 30 miljoner), kulturdepartementet och kommunerna Bergen & Hordalang, Askøy, Fjell, Sund og Øygarden (ca 70-80 miljoner) har bidragit med många kronor. I direkt stöd eller i till exempel infrastruktur och för poliskostnader men att det finns mer att hämta där är nog inte troligt.

1 miljon på plats

Runt 1 000 000 åskådare på plats är såklart många fler än det budgeterande 550 000, men det genererar inte de direkta intäkterna till förbundet som står som arrangör. Några handlare har upplevt 30 %-iga lyft i intäkter medan andra drabbats av lite stillestånd på grund av trafikavstängningar. Hotellen hade en mindre ökning av bokade nätter (bara beräknat på veckan fram till den sista helgen) men har kunnat ta 50% mer betalt så intäkterna är det inget fel på. Marknadsföringsvärdet för Bergen/Norge har beräknats (kanske något förenklat) till miljarder. 130 länder har tex. kunnat ta del av sändningarna. På sikt ska besöksnäringen, med rätt strategi, kunna ta vara på det. 

Bergen fick för övrigt frågan om att arrangera 2014 års mästerskap (när spanska Ponferrada fick avsäga sig VM pga av att ekonomin inte fanns). Man tackade då nej för att få mer tid till förberedelser. 1993 blev underskottet för VM i Oslo, omkring 12 miljoner får hoppas att detta VM inte landar där utan att siffrorna kommer gå ihop bättre. Det var för bra för det. 

Och NCF´s President (som det kallas). Jo han har jobbat hårt. Fick en hjärtinfarkt i somras på grund av stress. Det krävs en hel del att ta sig an ett mästerskap det är tydligt. Ändå kittlar tanken. 

/T

Sykkel-VM er over

24 sep 2017

196 cyklister rullade idag ut från Rogn för de fyra milen in till Bergen där varvbanan på runt 19 kilometer per varv skulle ta vid. Nästan omedelbart, redan efter någon mil, satte Kim Magnusson, som fick möjlighet att köra så sent om i fredags, upp farten tillsammans med en mindre grupp. Så gör man. De hade som mest 10 minuter ner till övriga där Ludvigsson låg i täten på klungan och kunde tagit en kaffe samtidigt.  

I 19,5 mil så fick Kim ligga där framme medan utbrytargruppen reducerades för varje varv. 11 gånger skulle de passera de numera berömda ”laksebakken” och med 4 kvar så var det samlad klunga igen. Sen kunde attackerna börja. Calle fångade nog veckans bild med legenden (och Kims pappa) Glenn Magnusson som hejar på Kim uppför stigningen. Han kunde klättra bra Glenn så det kändes nog fint. Glenn hade tagit med sig en buss svenska cykelfans från Sverige också.

Med en svårtolkad bana har det ju spekulerats rätt brett, känns som det varit 15-20 namn som kunde ta det här. Avgörandet då? Jo tro fasen att det blev spurt ändå så Italienarna visste bäst trots allt. Tyvärr fick de bara en 4:e plats ändå. Kristoff fick trots tvivlarna spurta om seger på hemmaplan, vilken grej!!. Men det är väl som Lineker sa om fotboll, översatt till den som idag tog sitt tredje raka VM-guld; Cykel är en enkel sport, först rullar 196 man i 6,5 h timmar sen vinner Peter Sagan. Han dök upp, på Kristoff hjul, och fick såklart slita mot en furiöst trampande norrman som kanske låg en cykel för långt fram i ingången till spurten. Matthews tog bronset. Färdigt. Folkets jubel. 

Foto: Einar Kvalheim

Det sägs att det var 200 000 längs med banan igår, enligt polisen. I så fall så var det över en halv miljon eller mer idag. Vi får väl se vad de säger. Igår kunde vi gå uppför längs Salmon Hill, idag stängdes den av nerifrån för att det inte fick plats mer folk! Så var ju de norska kungligheterna här idag också, då finns det ingen hejd på norrmännen. Så ja det var sjuuuukt mycket folk på plats. 

Ska också bli spännande och se hur många som följt det här evenemanget på TV med mera. Men vi tänker att vi summera det hela senare i veckan med lite fler tankar om upplevelse, volontärskap och evenemang. 

/Tobbe och Calle

Svensklägret på berget

23 sep 2017

Det blev en trevlig lördag i Bergen. De svenska damerna visade verkligen framfötterna och hängde med världseliten på bästa sätt. Emilia Fahlin slutade 9:a och var med hela vägen in. Och inte nog med det!

Hannah Nilsson fick dra på sig den numera berömda laxtröjan som mest offensiva cyklist i fältet (Foto:Kjell Erik Kristiansen). Bara en sån sak! Bland herrjuniorerna var Jakob Eriksson också med i klungspurten om andra och tredje. 

Sara Penton tog en soloutbrytning i damernas race. Hann knappt få upp mobilen för att ta en bild! Här precis efter varvning när banan går in i en tunnel. 

Efter dagens arbetspass kunde vi dra på oss cykelkläderna och rulla ut i riktigt go sommarvärme, lite konstig känsla med tanke på hur man hypat vädret här. Helt vindstilla också för den delen. Vi sick-sackade oss fram uppför laxbacken och stötte på den svenska klacken som mutat in en fin plats med solen rakt i ansiktet högt upp i slutet av stigningen.

De var imponerade av arrangemanget och allt runt om. Frågan dök upp svenskarna verkligen gått man o kvinna ur huse som man gjort här om VM gått i Sverige? Garagen längst banan har blivit små barer med storbilds-TV, balkongerna är pyntade och det hejas på allt och alla.

Vi rullade vidare och tänkte avsluta veckans cykling som den började, en solig tur uppför Fløyen. Enda skillnaden solnedgång istället för soluppgång. Det var helt ok ändå. En öl på toppen och sedan så kunde vi även cykla förbi och hälsa på det andra svensklägret, en något brantare backe upp bara. Velonavia aka ”Magnus Lagher” hade hittat Aasebu, en hytte på berget som lämpar sig ypperligt för bikepackers. Magnus har cyklat Norrköping-Skövde-Göteborg, sen via Danmark och några färjor och cykelmil där hamnat i Bergen. Sedan cyklar han hem också, via Oslo osv. Han såg helt klart ut att njuta av den här vackra kvällen. Följ honom på hans blogg och instagram.

Söndag är det herreliten som gäller, Tobias Ludvigsson har fått sent tillskott i klungan av Kim Magnusson, för er som inte upptäckte det i startlistan igår. De får tampas med Peter Sagan, som dock drabbats av cyklistsjukan. Det vill säga ”han var sjuk förra veckan och är osäker på formen”… så det nog lugnt…typ.

Kim, Tobias och Julia Karlsson (som också körde idag) träffade vi och intervjuade i somras för övrigt. Vare sig Julia eller Kim vågade hoppas på VM, men nu är de ju här! 

Mer bilder från oss och Bergen hittar ni på våra instagramkonton (Brunostlegs och Chipslegs).

/Tobias och Calle

Det drar ihop sig i laxtrappan!

22 sep 2017

Idag drog första linjeloppen igång, damjunior samt herr U23 och svenskarna fick uppleva laxbacken. Varv på varv suger den musten ur cyklisterna. Ena loppet körde en ensam cyklist i soloutbryning hela sista varvet och det verkar vara svårt att gå ikapp efter "laxtrappan" där det först är nedför och lite svängigt sista biten. Klungan verkade inte kunna äta sig ikapp.


Foto: Trinadh Rakesh/Bergen 2017

Cyklade den där backen själva idag, en gång, ingen gång kan man nog säga. Den är värre än vad man först tycker, lägg 4-11 varv beroende på klass så är man en rätt trött fisk sen. Dagens U23 tog alltså cirka 30 minuter längre tid än förväntat!! Och det var ingen vind att tala om. 

En snabbt avstämning med herr Vacchi som körde motionsloppet över två varv på banan igår. Hans summering lyder även den "jobbigare än vad man tror när man ser det på papper". Kan väl då konstatera att en del lag, som Italien, har lämnat en sån som Nibali hemma och tagit med sig spurtare, troligen för att man trodde att banan var enkel och att man hoppas på klungspurt.   

Italienskan som vann damjunior-racet tog sitt andra guld då hon också tog guld på tempot. Bland damjuniorerna såg vi Clara Lundmark och Johanna Johansson köra i de svenska färgerna. Lopp två (U23), Höög i utbrytning som räckte i många varv, men här blev det till slut en väldigt stor klunga in mot mål. Men inte heller här kommer klungan riktigt ifatt de två längst fram (även om marginalen var knapp). Lucas Eriksson rullade in i den 35 man stora klungan som spurtade om tredje plats.   

Lördag ser vi fram emot dameliten, många svenskor på plats! Även herrjuniorerna kör sitt race. Sen är det då dags för cirkus Sagan på söndag. Inte för att vara sån mot de övriga stora namnen men när Sagan nu bjudit in till presskonferens 3 mil norr om Bergen lördag förmiddag så kommer pressbussen vara överfull. Och för övrigt, ja banandragningen är nog upplagd för Sagan på söndag. 

Sen kan vi notera ett roligt tillskott i startlistan på söndag, ser ni vem?

Resultat och annat från dagen hittar ni här

Får vår egen del blev det ett rätt hård kvällstur igår. Regn, 2000 höjdmeter och mörker sista timmen. Satt gott med en pizza sen!

Publikhetsen

21 sep 2017

Gårdagens VM-tempo sitter kvar på näthinnan och i själen. Loppet som egentligen bara vara en lång transportsträcka fram till slutet då festen peakade nånstans med 500 meter kvar till mål. Resultatmässigt var det kanske inte så spännande, Dumoulin var i princip etta från start till mål, men vad spelar det för roll egentligen.

Det blev till en något obeskrivlig känsla eller upplevelse. Vi själva lite småfrusna av adrenalin, någon form av klaustrofobi fast vi var på ett berg med milsvid utsikt, totalvilda norrmän som enda stunden skanderade ”heia Norge” när det var 30 minuters paus mellan åkarna, deras totala stöd för samtliga kämpande cyklister och till det att vi fick uppleva årets polis-vs-springande-supporter-tackling live gör ju sitt. Första killen som sugs in höll på att flyga ner från berget med polisen över sig. 

Ingen av undertecknade är nog kända för att dras med i någon form av extas eller att ryckas med i hejaramsor men någon gång ska väl vara den första. Vi ser oss själva småjogga uppför de sjukt branta trapporna och andra svinhala gräspartier på väg uppför Fløyen, mot epicentrum. Allt för att ta oss förbi de avspärrningar som gjorts för att det inte fanns plats för fler åskådare där uppe. Sen insåg vi att vår pressackreditering funkade bättre.

Evald Boasen Hagen

Vi konstaterade skrattandes att vi drabbats av publikhets. Stod och räknade ner åkare för åkare till Ludvigsson skulle komma. Calle, kunde inte bestämma sig för om han skulle fota eller bara heja, vilket slutade i suddiga kort, ett galet skrik och att han följde med ett par meter uppför backen. Ingen lång sträcka men det var nära att Calle fick sig en glidtackling av polisen som inte var helt nöjd. Men oj, vilket känsla ändå. Tog oss uppåt till det riktigt galna publikhavet och såg top-10 från en magisk plats. Ett VM-tempo med cykelbyte och backavslutning. Säga vad man vill men för Bergenserna var det större än om Brann vunnit Tippeligan. Det pratas en del bland journalisterna här om tradition vs att nå ny publik. Tror ändå alla har något att prata om, vare sig man spekulerar på milligram-nivå eller bara vill ha en upplevelse. Det vinner cykelsporten på. Det var nånting nytt, annorlunda och underbart, "a Time Trial worth watching".

Avrundande kvällen med att känna lite på den uppslupna stämningen på stan. Torsdag innebär alltid mellandag på stora mästerskap, inleder dagen med jobb och sedan förhoppningsvis en cykelrunda i regn och mörker i kväll. Trots lite träningsverk i benen från löpningen igår. Idag regnar det ju faktiskt. De har tur norrmännen. #damnyounorway

//Vid tangenterna idag Tobias (&Calle) (Mer bilder från oss på Brunostlegs och Chipslegs)

Fløen, Bergen, Time Trial, Cycling

Ladda fler


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!