”Vippse” - Calle & Tobbe | Bicycling.se

Calle & Tobbe


Två Jönköpingsbor, Calle Andersson & Tobias Dahlberg som är insyltade i en rad cykelprojekt (Laleprestanca, Bortom och Cycling Jönköping). Började blogga på Bicycling i och med cykel-VM i Norge men framöver rör vi oss där vi trivs bäst, i gränslandet mellan stig och väg. Ibland MTB, ibland landsväg, ibland grus. Följ oss även via instagram på @chipslegs & @brunostlegs (ja de namnen kan behöva en förklaring nån gång).

Mest lästa


”Vippse”

26 sep 2017
av: Calle & Tobbe

Finns nog ingen som kan ifrågasätta den sportsliga och publikmässiga succén för 2017 års upplaga av cykel-VM. Skuggan från det förra, ekonomiskt tuffa, världsmästerskapet som genomfördes i Norge 1993 har dock hängt över arrangören från den dagen ansökan lämnades in.  

Det har givetvis också skrivits en del om kostnaderna inför detta mästerskap, bara avgiften till UCI ligger på nånstans runt 7 miljoner Euro (en summa som Norska Cykelförbundet ändå lyckats pruta ner). Upplevelsen, som vi i jämförelsevis i miniformat kunde lära oss under förberedelserna av MTB-EM i Huskvarna, är att det finns många osäkra faktorer i budgeteringen för event som detta. I det här fallet troligen upphöjt till 100.

Det finns såklart många andra vinster kring evenemang för staden, platsen, människor och sport men en budget i balans för ansvarig arrangör är givetvis en knäckfråga. En svår sådan. 

Det spekuleras just nu lika vilt om hur det ekonomiska utfallet kommer bli som vem som skulle ta hem linjeloppen under själva VM. 

Vipps 

Mitt emellan ruset efter VM och rubriker om konkurs så lyftes en spontan undran från besökare, Bergensbor och en tidning om det inte skulle kunna gå att frivilligt bidra till evenemanget i efterhand på något sätt. På grund av att man var så ”begeistret” av festen man upplevt helt enkelt. Efter ett tag valde organisationen, NCF, att lägga ut en post i sociala medier. Ett VIPPS-nummer, det vill säga Swish, lades ut på facebook-sidan sent på måndagen.

Vid 15-tidern på tisdagen hade det kommit in över 1 miljon kronor (uppd. närmare 2 miljoner på tisdagskvällen...). Det säger något om hur nöjd publiken, lokalborna och sportintresserade är. ”Insamlingen” fortsätter. Och någon kom ju också på att man får skattereduktion om man bidrar med minst 500 kr, fint så.

Det går nog inte så långt att det kommer balansera budgeten trots allt. Det är Calles bild som pryder denna VIPPS-insamling, så hans faktura för den kommer ju saltas en del med de många tusentals delningarna…

Det lutar åt ett underskott, hur stort kommer troligen inte visa sig förrän nästa år. Frågan är om något företag, som inte var med och sponsrade inför mästerskapet, tar tillfället i akt och bidrar med någon större summa. 

Osäkra kort

Det Norske Veritas hade uppdraget att kvalitetssäkra NCF´s VM-budget (nånstans kostnadsberäknad till 150 millioner) fast de osäkra faktorerna är ju vad de är. Eurokursen (som den delvis betalade avgiften skall betalas i) var helt annan när ansökan gick in 2013/14 än vad den här idag, det skiljer åtskilliga millioner bara där. Ett ökat terrorhot senare åren drog upp polis- och skyddskostnader flera snäpp. Kickbacks och försäljning av profilprodukter är en annan något svårberäknad post in, likaså pratar man om en momskompensation (en statlig pott som fördelas först 2018 där man inte vet hur mycket som ges till Sykkel-VM).

I tillägg har man fått in mindre sponsorpengar än planerat, kanske då man hoppats på vissa större sponsorer inom tex. ojeindustrin (Statoil), men där har nedgång senaste åren hindrat det. Det har likaså blivit högre kostnader för vägarbeten och kollektivtransport. Både norska staten (ca 30 miljoner), kulturdepartementet och kommunerna Bergen & Hordalang, Askøy, Fjell, Sund og Øygarden (ca 70-80 miljoner) har bidragit med många kronor. I direkt stöd eller i till exempel infrastruktur och för poliskostnader men att det finns mer att hämta där är nog inte troligt.

1 miljon på plats

Runt 1 000 000 åskådare på plats är såklart många fler än det budgeterande 550 000, men det genererar inte de direkta intäkterna till förbundet som står som arrangör. Några handlare har upplevt 30 %-iga lyft i intäkter medan andra drabbats av lite stillestånd på grund av trafikavstängningar. Hotellen hade en mindre ökning av bokade nätter (bara beräknat på veckan fram till den sista helgen) men har kunnat ta 50% mer betalt så intäkterna är det inget fel på. Marknadsföringsvärdet för Bergen/Norge har beräknats (kanske något förenklat) till miljarder. 130 länder har tex. kunnat ta del av sändningarna. På sikt ska besöksnäringen, med rätt strategi, kunna ta vara på det. 

Bergen fick för övrigt frågan om att arrangera 2014 års mästerskap (när spanska Ponferrada fick avsäga sig VM pga av att ekonomin inte fanns). Man tackade då nej för att få mer tid till förberedelser. 1993 blev underskottet för VM i Oslo, omkring 12 miljoner får hoppas att detta VM inte landar där utan att siffrorna kommer gå ihop bättre. Det var för bra för det. 

Och NCF´s President (som det kallas). Jo han har jobbat hårt. Fick en hjärtinfarkt i somras på grund av stress. Det krävs en hel del att ta sig an ett mästerskap det är tydligt. Ändå kittlar tanken. 

/T

Kategorier:
Tävlingar 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjutton med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!