Lidingö MTB-led - Christofer Cedervall | Bicycling.se

Christofer Cedervall


Passionerad motionär med MTB närmast hjärtat, men där även landsvägscykling har fått ta plats. Inspireras främst av upplevelserna, är öppen för att prova på det okända och drömmer om etapplopp i MTB med eviga singletracks. Fram till dess blir det långlopp på hemmaplan.

I SAMARBETE MED

Mest lästa


Lidingö MTB-led

4 okt 2015
av: Christofer Cedervall

Det är den 1 oktober och hösten gör sina klara avtryck runtomkring i landet. Naturen skiftar sin skrud och hösten målar skogarna i olika nyanser av gult, rött och brunt och skapar fantastiska vyer och ett solsken som ger varma toner i samspel med förändringarna, marken blir blötare och ger helt andra dofter än sommarens blomsterängar, de mörka timmarna på dygnet tar sakta överhand i vår vardag och temperaturerna kryper neråt och ger klara besked om vart vi är på väg. Sommaren är över. Länge leve hösten!

Med hösten kommer också förändringarna av skogscyklingen. Rötter och stenhällar blir hala och kräver en något ringrostig men inövad uppmärksamhet att plockas fram ur minnet, vattenhål och lera gör cyklingen tyngre och tvingar fram kreativa spårval och mörkret kräver att pannlampan laddas och monteras för cykling under de becksvarta timmarna där naturen skapar helt andra dimensioner och utmaningar. De variationer som årstiderna bjuder på kryddar tillvaron för cykling i skog och mark.

För att krydda min egen cykeltillvaro har jag tillfälligt lämnat västkust mot östkust för att få trampa lite tvåhjuling i huvudstaden, närmare bestämt på Lidingö. Här har det skapats, fixats, trixats och färdigställts en 8,5km MTB-led, där grönområdets yta delas med samtliga skogsnjutare, d.v.s. hästar, vandrare, löpare, hundar, barn och som årligen gästas av världens största terränglöplopp, Lidingöloppet. Dagen startas vid Rönneberga Konferens, där jag möter upp med Anders Zetterström från kursgården och initiativtagaren till ledbygget, samt Sandra Jansson Bröms, projektledare för Lidingöloppet MTB. De är mina guider runt leden och ett första klassigt sällskap att ha med sig ut på en solig höstdag som denna. Som grädden på hela det här moset ska de även ge mig historien runt skapandet av MTB-leden. (Ett bakom-kulisserna-inlägg är att vänta)

Höstskruden råder i högsta grad denna dag och förgyller hela rundan precis så mycket som jag hade hoppats på. Skogen är klassiskt höstvacker och leden har en ständig närhet till havet. Det finns väldigt många platser i världens alla hörn som jag drömmer att få besöka och uppleva, men just där och då har jag svårt att önska mig en annan plats att vilja vara på. Det finns säkert cyklister runtomkring i världen som drömmer om att få besöka en plats som denna. Idag känner jag mig väldigt priviligierad, då dagen förgylls av min favoritsport, förhållandena är som jag önskar dem, jag befinner mig i goda vänners sällskap och kroppen är i toppform.

Hela MTB-leden är välmarkerad med skyltar samt med vita prickmarkeringar på träden vi passerar. Leden överraskar ständigt med positiva inslag av tekniska partier som kräver mycket uppmärksamhet blandat med lätta stråk där det är bara att trampa iväg och njuta av havsnära omgivningar, öppna fält och djup skog.  Variationen av stig och grusväg gör att det finns något för alla och det kompakta grönområdet bjuder på goda möjligheter för omväxlingar. Den stora förvåningen och samtidigt den stora glädjen är att det är mer teknisk stig än vad jag hade väntat mig av ett friluftsområde som Lidingö. Stigarna sänker hastigheten på rundan och gör att den känns längre än vad den är och stock och sten ger utmaningar man önskar sig för att leka och utvecklas. För nybörjaren är nivån lagom för att vilja bli bättre och för den erfarne är nivån tillräcklig för att ge motstånd. Det här är definitivt en led jag vill köra många varv på. Grusvägarna som leden korsar utgör även en möjlighet att lämna MTB-leden och cykla i enklare och snabbare terräng, om krafterna skulle ta slut eller som alternativ till en lättare cykling för dagen.


Ska man då vallfärda från Sveriges alla hörn för att cykla MTB-leden på Lidingö? Jag tror inte det är ett fenomen som kommer att uppstå. Däremot, för utomsocknes som besöker Stockholm och önskar en underhållande motionsrunda på cykeln, så utgör den ett utmärkt alternativ och borde finnas med på önskelistan. För samma målgrupp, som önskar mer av sin cykelupplevelse, rekommenderar jag en helg på Rönneberga där de erbjuder träningsläger, uthyrning av både hardtails och fulldämpade, ledbeskrivningar och andra aktiviteter. För alla MTB-cyklister som bor i Stockholm med närområden, så är det väl värt att ta sig hit för en riktigt kul runda med skogsmaskinen. Det kommer ge dig en god träning i en vacker och skön miljö på en led planerad med omsorg för dig som tycker att MTB är roligt. Personligen önskar jag även uppmana er att besöka leden för att stötta det engagemang runt hela framtagandet som det har inneburit. Ut och trampa, ha kul, visa hänsyn till alla andra och visa att cyklister i skogarna utgör en glad skara idrottsutövare som gärna delar grönområdena med alla andra!

Kortfattat var det en strålande höstdag i huvudstaden med överraskande kul cykling i en väldigt fin skogsmiljö. Dagen var lagom kall för att inte vara varm och lagom varm för att inte vara kall; en av de stora fördelarna med motionssporter under hösten.

Finns det något som saknades? Ja! TID. Mer tid för fler varv att bättra flowet, tid för att stanna till mörkrets intrång och tid att snurra runt på Lidingö MTB-led i skenet av pannlampan.

7 maj 2016 känns långt bort, men vinterns förberedelser för nästa säsong går fort, snart är det dags igen för Lidingöloppet MTB och vi ses väl i startfållorna med känslorna inför starten på utsidan av kroppen. Du är väl anmäld? Mer om loppet från 2015 kan du läsa i inlägget ”Lidingoloppet MTB”.

Låt inte höst och vinter bromsa din framfart på mullecykeln utomhus. Ladda pannlampan, byt däck om det behövs, skaffa en fat bike om snön ligger djup, använd kläder som fixar förutsättningarna, lek och njut av variationerna och visa hänsyn för alla andra som du delar skogen med.

Den 10-11 oktober är det MTB- träningsläger på Lidingö med likasinnade och några av de främsta inom sporten som ledare. Har du tur finns det plaster kvar. Mer om träningslägret här och här. Finns även ett inlägg om ett av träningslägrena från i våras: "Träningsläger i MTB".

 Vi ses på Lidingö första helgen i maj. :)

Kategorier:
MTB XC Cykeltidningen Kadens + 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiotre med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!