Bromslösa självmordsmaskiner. - Erik Nohlin | Bicycling.se

Erik Nohlin


Mörkare än din vevlagerhylsa, hårdare än 7075 aluminium, långdistanscyklist, flahuteaspirant och lead designer på Specialized. Basecamp i San Francisco. Instagram: @hellhommus Web: thegrreatescape.tumblr.com

Mest lästa


Bromslösa självmordsmaskiner.

20 okt 2011
av: Erik Nohlin

Död och elände, livsfarligt, herregud, det måste vi stoppa!

Kanske ingen nyhet att jag gillar fastnav/bancykling som sport och kultur. Jag fastnade för en massa år sedan när fixiesjukan blåste över Europa och är sen dess fast i sporten och kulturens alla delar. Allt från de stora mästerskapen i velodrom till de osanktionerade svartracen som äger rum i hemlighet när andra gått och lagt sig. Jag postar ofta om händelser i den värld jag gillar så mycket och här kommer några ord till:

En relativt ny form av skitsnabb och adrenalinfylld fastnavsracing har introducerats och är helt klart förtjänt av lite mer uppmärksamhet. I Milano hände en spännande grej i helgen, Red Hook Criterium. Ett Criterium är inget nytt. Ett enkelt varvlopp där cyklisterna vanligtvis plockas av banan efter att ha blivit varvade av ledaren. Publikvänligt, kul för inblandade och för åskådarna. Det finns hundratals Criteriums för växelcyklar men nu var det ett fastnavscriterium med bra uppslutning, vid sidan av ett löpcriterium på liknande bana. Cykelvarvet var 1,8 km långt med åtta kurvor och helt platt. Det gick snabbt. Cyklisterna snittade 45.2 km/h och Neil Bezdek vann både totalen på 43 minuter och snabbast varv på 2.14, 48 km/h i snitt. Hastigheten är faktiskt lite anmärkningsvärd då det på en så snäv bana kräver skicklighet för att inte trampan ska slå i. I ett bancykel-U-land som Sverige vet nog inte alla att en bancykel inte har frihjul och då blir snäv kurvtagning svårare med bibehållen hög hastighet.

Första upplagan av Red Hook Crit startades av David August Trimble 2009 och gick i Red Hook, ett av Brooklyns hamnområden. Då ett litet arrangemang, 2010 ett större och 2011 ett riktigt stort arrangemang. Kan bara hoppas det sprider sig över världen så att medias snuttifiering av fastnavskulturen bryts. Media, verkligen all media, även stora delar av cykelmedia, jag drar alla över samma kant - lika bra, har helt enkelt bestämt sig för att kulturen är en kortsiktig och livsfarlig trend som handlar om att cykla på stan utan bromsar. Otroligt tröttsamt och okunnigt. Fastnavscykling som sport kan utövas i eller utanför Velodromen och har en plats i dagens sportutbud, samt på gatan i våra städer, evenemang som dessa hjälper till, med det får gärna hända mer, mycket mer. 

Bild av Dave August från Red Hook Brooklyn

Och nu tänker paragrafryttarna, men, men det är ju självmord att cykla utan bromsar och dessutom olagligt och då vill jag upplysa om att fastnavscykeln kan ha både en två och tre bromsar och ordet fixie eller fastnav är inte det samma som att cykeln saknar bromsar, snarare att frihjul saknas. Jag kör fastnav på gatan på olika cyklar med olika bromskit. Ibland bara med fastnavsbroms, det media kallar bromslöst, ibland med fastnavsbroms och frambroms och ibland med alla tre, hängslen och livrem. De gånger jag cyklar utan extra mekaniska bromsar, som lagen fyrkantigt kräver, har jag extra roligt men är mer uppmärksam efter Polisen, att det är olagligt ser jag enkom som att lagen är fyrkantig och inget jag tar någon större hänsyn till. Det enda hot jag ser är just polisen och dess uppdrag att följa en skriven lag, oavsett om jag väljer att följa den eller inte, utgör inte jag ett större hot med min bromsförmåga än någon annan. Och sen köper jag argumenten att inte alla kan bromsa effektivt i brist på de skills som behövs. Är man inte intresserad av att lära sig stanna effektivt och cykla säkert har man inte på en fixie att göra, vilket borde gälla alla cyklister, och att ha trippla bromsar på en cykel kan aldrig vara fel.

Bild av Andrew Nicholas från Red Hook Crit Brooklyn.

Och nu en fastnavskänga till Hisingens CK, som jag annars omfamnar och umgås mycket med. En resa till Velodromen i Falun har arrangerats, det finns en tråd på ert forum sen flera veckor tillbaks. Hittills har ingen nappat. Ingen! Vecka 46 är tid bokad i velodromen, anmäl dig innan sista oktober annars jävlar (det är ett hot) Som facit kan nämnas att Komet Club Rouleur, en klubb med 550 medlemmar färre än Hisingen CK just bokat sin tredje velodromresa, den sker i Januari och ni är såklart välkomna att följa med oss. Det finns ingen roligare cykling än den i Velodrom. Ungefär 12 gånger roligare än fikarundor och den vintertäning som försigår på Idrottenshus varvbana. Do it!

Otto på bilden har inget med Hisingen Ck att göra, däremot har han varit i Falun och cyklat.

Vi får hoppas på ett kommande uppsving för Velodromen i Falun under vintermånaderna. Att fler hittar till velodromen, sporten, cyklarna och kulturen och tar vara på de tillfällen som bjuds. Dessutom är jag fast övertygad om att cykelsverige behöver både fler velodromer och fler osanktionerade tävlingar som är inkluderande snarare än exkluderande. Licens, säkerhet, ordning, försäkringar hit och dit. Det går utmärkt att arrangera säkra och välplanerade gatutävlingar utan cykelförbundens välsignelse och utan krav på licenser. Jag misstänker att ett sanktionerat citylopp likt Red Hook Crit på fastnavscyklar aldrig skulle kunna genomföras om det ska sanktioneras, det finns helt enkelt inte tillräckligt många licencierade cyklister. Dessutom är Sverige är förmodligen för fyrkantigt för det. Motbevisa gärna mina fördommar. Stäng av innerstan en kväll och kör ett välorganiserat, enkelt och roligt race. Bianchicafét i Stockholm kan arrangera ett Criterium. Stäng av centrum, placera spurten uppför Norrlandsgatan och ställ till med en ordentlig fest efteråt. Fastnavscyklandet i Sverige behöver uppmärksamhet och väldigt lite händer.

Foto från Milano av Francesco Rachello P.S Titta vilken cykel som vann i Milano, CINELLI LASERTIME Hurra!

 

Untitled from Trimble Racing on Vimeo.

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosju med siffror i fältet här


Kommentarer


2011-10-22 10:01   Stef

Men! Det är ju inte och har aldrig varit ett bromsproblem, problemet är ju alla hipster-posörer som fjantar runt på fastnav! Mer cyklande och mindre hänga med benet över ramen iförd ironiska glasögon så ordnar sig det nog.

 

2011-10-22 08:36   Oscar Hellström

Klurade lite på det här medan jag cyklade från jobbet igår (av en händelse på fixie igår dessutom).

Kan ett fixielopp arrangeras här i Köpenhamn? Ja, det är mycket möjligt att det skulle kunna gå. Köpenhamns förträfflighet som cykelstad i övrigt kan jag säkert tjata om tills folk slår ner mig, men - Danmark är i grund och botten lika fyrkantigt som Sverige (till trots för vad generationer av svenska gøn tuborg-romantiker har fått för sig).

I Milano kan ett fixielopp bevisligen arrangeras. Italien är knappast ett progressivt samhälle. Oorganiserat och korrupt är inte motpoler till fyrkantigt.

Nej, jag är rädd för att den bistra sanningen är att i Italien och Danmark så tycker folk i allmänhet om cykling. I Sverige har folk i bästa fall ingen relation till cykling, men i lika stor utsträckning tycker de direkt illa om cykling!
Vad gör man åt det?

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!