Byt till elcykel, bättre än cykel! - Erik Nohlin | Bicycling.se

Erik Nohlin


Mörkare än din vevlagerhylsa, hårdare än 7075 aluminium, långdistanscyklist, flahuteaspirant och lead designer på Specialized. Basecamp i San Francisco. Instagram: @hellhommus Web: thegrreatescape.tumblr.com

Mest lästa


Byt till elcykel, bättre än cykel!

1 maj 2011
av: Erik Nohlin

När jag ändå är i färd med gallsejouren fortsätter jag att må illa över att cykeln som fenomen kidnappats av kortsiktiga och plumpa försök att casha in. Jag arbetar vid Skanstorget i Göteborg, ett stenkast från butiken och märket Ecoride, ett företag som marknadsför elfordon under parollen "Byt till elcykel, bättre än cykel och moped". Jag passerar butiken varje dag och tanken är återkommande. Hur kan en Ecoride med motor och batteri vara bättre än en cykel utan motor och batteri. Frågan är ställd mot den del i företagets namn som stavas Eco. Att den är praktisk för storrökare, enbenta, folk helt utan kondition eller svaga äldre är uppenbart med hjälpmotorn men i mina ögon är denna produkt betydligt mindre eko än dito utan motor och batteri. 

De säger:

"Många väljer elcykel av miljöskäl. Att ställa ifrån sig sin bensindrivna bil är ett effektivt och enkelt sätt att minska koldioxidutsläppen och leva grönare"

Jag säger:

"Många väljer cykel av miljöskäl. Att ställa ifrån sig sin batteridrivna cykel är ett effektivt och enkelt sätt att minska koldioxidutsläppen och leva grönare"

Kategorier:
Cykelkultur Prylar 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sexton med siffror i fältet här


Kommentarer


2016-12-01 17:38   stark drive

vi lancerar stark drive electric bike january 2017. Världens billigast elcykel som kostar 399 USD. mer information finns på vår hemsida starkdrive.com.

 

2015-04-13 18:46   Ylwa

Att en <a href="http://elcykeln.nu/">elcykel</a> är bättre än en vanlig cykel kanske är svårt att motivera. Men det finns många som skulle ställa bilen ifall de slapp svettas ihjäl på vägen till jobbet.

 

2011-05-10 11:50   Janne, som funderar på en elcykel

Erik.
Om ingen bygger den första dåliga elcykeln så kommer det aldrig någon bättre.
Och hur tror du det lät i början av 1800-talet: Cykel vad är det för trams, jag har ju min häst.

 

2011-05-05 18:58   Erik Nohlin

Martin: Fint att du svarade, jag gillar konversationerna. För två år sedan kom den stora boomen med elektrifierade cyklar till Eurobike, jag var där och förfarades över alla dessa ogenomtänkta insatsprodukter som egentigen bara är skitfula och tunga cyklar med intvingade batterier och klumpiga elmotorer. Förra året hade branchen mobiliserat sig och jag såg mig tvungen att åter prova ett dussintal olika cyklar.

För mig är fortfarande elcykeln ett fiasko som produkt, speciellt som argument i ekodebatten. Det börjar ploppa upp bättre cyklar och allmänheten verkar vara mer tollerant än vad jag är, men in mina ögon önskar jag att eldriften kidnappat mopeden eller bilen istället.

Att cykla utan elmotorn påslagen, lite som att cykla med bly i väskan bara för att det är gött, om man inte gör det för träningen skull, men köper man en elcykel borde inte träningsaspekten väga tungt. Utan batteri och motor hade de haft en mycket lättare hoj. Jag fortsätter ogilla elcyklar på samma sätt som jag ogillar miljöbilar tills den dagen någon presenterar tillräckligt bra argument.

 

2011-05-04 23:42   Martin på EcoRide

...även om det inte är något för dig...
ska det vara

 

2011-05-04 23:41   Martin på EcoRide

Nej, Erik har inte varit inne med vår nya slogan i butiken än:) Men han är varmt välkommen!

Att vi har "Byt till elcykel, bättre än cykel och moped" som title på vår hemsida är mycket ur SEO-synpunkt. Upplev känslan är vår riktiga slogan.

Självklart är det miljövänligare att cykla på en vanlig cykel, jämfört med en elcykel. Men för många som har lite längre till jobbet, och 07.00 på morgonen lite för ofta väljer bilen, är elcykeln ett klockrent alternativ. Många som sedan tidigare cyklat förhållandevis mycket, och köpt våra elcyklar, har börjat cykla ännu mer. Man kan styra att få assistans bara i uppförsbackar, och använda den som vanlig cykel på planare mark. Vi tycker ju inte att man ska börja använda en elcykel, om man redan är nöjd med sin vanliga cykel, och cyklar tillfredsställande mycket.

Det är många kunder som sålt sina bilar och liknande efter elcykelinköpen, eftersom dom inte behövts mer, som svar till Eriks frågeställning av "minska koldioxidutsläppen och leva grönare"-texten och början på vårt företagsnamn. Att konvertera sin lådcykel till eldrift med våra konverterings-kit, som det skrivs om på typ Sveriges största miljösida Ecoprofile, är ju också en anledning till att vi nämner ord som Eco och miljö på vår ecoride.se.
www.ecoprofile.se/thread-1645-Elektrifiering-av-Nihola-lastcykel.html

Erik kom gärna och provcykla, även om det är något för dig...:)

/Martin Walleräng, grundare EcoRide

 

2011-05-01 15:25   Oscar Ekstam.com

Håller helt med i ditt tänk. Har du lagt fram din paroll: "Många väljer cykel av miljöskäl. Att ställa ifrån sig sin batteridrivna cykel är ett effektivt och enkelt sätt att minska koldioxidutsläppen och leva grönare", till dem?

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!