Klädevolution del 1 - Erik Nohlin | Bicycling.se

Erik Nohlin


Mörkare än din vevlagerhylsa, hårdare än 7075 aluminium, långdistanscyklist, flahuteaspirant och lead designer på Specialized. Basecamp i San Francisco. Instagram: @hellhommus Web: thegrreatescape.tumblr.com

Mest lästa


Klädevolution del 1

28 okt 2011
av: Erik Nohlin

Detta är intressant. Jag har tidigare skrivit förundrat om hur cykelmodet hos den stora massan degenererats kraftigt under åren och hur Excell, PowerPoint och Word vars begränsingar som verktyg skapat klubbtröjor svåra att förstå tanken bakom, kanske just för att det inte funnits någon, eller för att DIY trenden egentligen startade med Volvo 740 gubbar och hemdatorgenerationens nitiska hyllande av Officepaketet. Jag har i veckan intresserat mig för klädevolutionen hos Hisingen CK och försökt förstå varför det blev som det blev.

Detta är jag, förmodligen sent 60-tal, kanske tidigt 70-tal i Hisingen CKs dåvarande cykeltröja. Akryl var ett nytt spännande material och Union Cyklar var huvudsponsor av klubben. Förmodligen fanns det barar en sponsor som gärna ställde upp med stöd till klubben mot att de blev reklampelare. Inga konstigheter då vi på tiden hade cyklister som Merckx som avsändare av kaffebryggare för Faema och vår egen Gösta Pettersson nedan som låtit sig fotografers framför Ferrettis italienska cementfabrik.

Huvudsakliga verktyg borde ha varit papper och penna och kanske ett suddi för skissande, kanske tecknade designern i bläck eller akvarell, kanske torrpastell. Flockbokstäverna på Uniontröjan var säkert en nymodighet som krävde yrkesskicklighet och en stans för att få ut och kunna värmas på. Letraset, fotoöverföring, det var analogt och hantverksmässigt. Ett gediget yrkeskunnande krävdes för att producera tröjorna. Det var rent, få färger och en, max två sponsorer.

Detta är jag, förmodligen sent 70-tal eller en bit in på 80-talet i Hisingen CKs dåvarande cykeltröja. Egentligen hade det kunnat vara 17-tal istället, alltså 1917 då den ryska konstruktivismen slog igenom stort. Union Cyklar är inte med i bilden längre, kanske var det oljekrisen 1973 som gjorde att de inte hade riksdaler över till cykelsporten som iofs. blomstrade under tiden, mycket på grund av att oljan blev för dyr, folk tvingades att cykla.

Jag vet inte men misstänker att en lokal konstnär med kärlek för just konstruktivism gjort förlagan. Jag gillar den. Man ser tydligt att konstnären förvaltat arvet från Unionstiden i både färg och form. Den gula är lite starkare, ljusblå och orange finns med precis som vitt. Här har någon form av kollageteknik använts och förlagan finns säkert i större skala som målning eller litografi. Klassiska material har använts. Kanske nymodigheten akrylfärg, kanske en airbrush. Att det går röda vågor över Hisingen är inte svårt att räkna ut. Arbetarkonst ska inte fläckas av kapitalet. Sponsorer på tjöjan, nej tack. Ovan en målning av en av de konstruktivistiska mästarna: Malevich, Supremus No. 58, 1915.

Detta är jag, förmodligen en bit in på 90-talet i Hisingen CKs dåvarande cykeltröja. Nu börjar det spåra ut och se riktigt illa ut vilket är lätt för mig att säga 2011, då var tröjan säkert lika het som Jane Fonda, men tidens tand är ofta inte snäll mot design om den är för lätt att datera vilken denna är. Begreppet tidlös har aldrig varit mer i ropet än idag. Material är polyester. Bilen är urstark igen. Auto West står det på magen, Hyundai under bröstet. Färgerna från den förra tröjan, det som förmodligen sågs som en hippietröja, ihopkladdad av nån i rödvinsvänstern, är helt borta. Nu är det rött, blått, vitt och en ny stark gul som gäller. Lite stjärnor på armarna, kan det vara det kalla kriget och USA som inspirerar, är det en Raegantröja, den vita randen i mitten, är det vägen upp till Ramberget på Hisingen eller muren mellan det röda öst och det blå väst. Skölden på vänster bröst har kommit tillbaks. Den fanns på andra tröjor under 70-talet men är nu digitalt printad på polystern. Datorn har varit inblandad för första gången i Hisingens historia. I del 2 återkommer jag med resten.

Kategorier:
Cykelkultur Cykelhistoria Fixie - SS 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiosex med siffror i fältet här


Kommentarer


2011-11-26 13:21   Erik Nohlin

Jessica: Kul! Det har varit lite olika bud om Uniontröjans ålder, allt från 68-78 men jag gillar den verkligen vilket visar att enkel och medveten design är den som överlever i längden. K.I.S pratar designern om, Keep It Simple, det bevisar Unionentröjan.

 

2011-11-26 12:38   Jessica

Min pappa, som varit medlem i HCK, säger att unionen tröjan kom 77 - 78. Just hans tröja lever fortfarande kvar och idag är det jag som cyklar med den på helgerna.

/ Jessica 20

 

2011-11-04 10:47   Thomas Backelin

Tack Erik skall bli spännande att se fortsättningen! Cyklade själv i en röd/blå HCK tröja 67-68 som jag minns kliade alldeles förfärligt!
Thomas Backelin
Ordförande i HCK

 

2011-11-02 15:42   Arvid

Kan inte låta bli att kommentera detta underbara inlägg. Tröja nr 2 kommer jag väl ihåg från tävlingar i mitten av 90-talet, helst i en lite lätt urtvättad variant med hål på skuldran från tidigare vurpor! Tröja nr 3 dök upp under sent 90-tal om inte tidigt 2000-tal.

 

2011-10-29 09:28   Erik W

Woho! Snyggt jobbat. Det här tycker jag är grymt intressant och underhållande, konstigt nog. Fick mig själv en ca 20 år gammal CK Master-vindjacka till skänks häromsistens, får väl försöka mig på en liknande kartläggning där!

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!