Liggister - Erik Nohlin | Bicycling.se

Erik Nohlin


Mörkare än din vevlagerhylsa, hårdare än 7075 aluminium, långdistanscyklist, flahuteaspirant och lead designer på Specialized. Basecamp i San Francisco. Instagram: @hellhommus Web: thegrreatescape.tumblr.com

Mest lästa


Liggister

7 mar 2011
av: Erik Nohlin

Redan efter första posten fick jag ett mail från en läsare som undrar varför jag inte omfamnar liggcyklar på samma sätt som andra cyklar, jag som verkar vara en öppet sinnad person. Men visst gillar jag liggcyklar, jag ska visa varför.

Många liggcyklar, recumbents och trikes är enormt, till och med extra fula. Fulfrekvensen hos denna genre är bra mycket högre än hos mer traditionella cyklar, även om de flesta cyklar även där är fula. Klumpiga fyrkantsprofiler, 90 gradiga vinklar, halva Claes Ohlsonkatalogen på ramen, hemmagjorda skummgummimadrasser till sitsar och udda komponentkombos som ytterligare spär på bilden av liggisten som skäggnisse som odlar sitt stigmatiserade utanförskap och myser ensamt nere i knähöjd, ensam längs en tom väg.

Tittar du under ytan och du gillar cyklar, kan du hitta de mest fantastiska skapelser som får dig att vilja inta ryggläge direkt. Faktum är att den avdelning på Eurobike (världens största cykelmässa i Töskland) jag spenderade mest tid i förra hösten var just den för knäpphojar av detta slag och den avdelningen utgör kanske en halv procent av utbudet. Här sker en teknisk utveckling som helt går förbi de glatta magasinen och sportsidorna.

Fortfarande knäppa men ofta väldigt innovativa och spännande. Se bara på Hyper Sport i kolfiber från Windcheeta Inget annat än helt mäktig. Enligt Windcheeta är det "världens mest avancerade recumbentcykel" som kan bli din för cirka 30.000, det får du inte ens en lagom avancerad ståhoj för. Tänk dig att glida ner i den och bränna 40 mil på en lördag, förmodligen inte tråkigt alls. Redaktionen, fixa gärna en testcykling till mig i ett soligt land.

Detta är fartmonster i kolfiber som även med en bättre motionär i sitsen skulle hänga med i klungan på Paris-Nice. Det finns många många hastighets och uthållighetsrekord gjorda på denna typ av cykel, det kan helt enkelt inte vara tråkigt. Precis som med en konventionell kolfibercykel kan du få dem med de bästa komponentgrupperna och dyraste hjulen om det så önskas. Allt du inte kan få mycket av är luftmotstånd och sen får du förståss brottas lite mer med din ängsliga landsvägsimage och räkna med att de flesta medcyklister fnissar bakom din rygg. Bara att vända om och straffa dem hårt med en omköring i 60 nyck på platten och fnissa tillbaks. Jag är inget annat än skitsugen på att prova en prestanda-liggcykel och känna hur det känns. Bilden nedan är på en Vortex SRAM XX från ICE Listan på spännande produkter kan bli hur lång som helst. Jag gillar liggcyklar, på riktigt.

Dock tror jag fortfarande att nio av tio liggcyklister är män, arbetar med programmering, gillar Robert Broberg, cyklar i sportsandaler och har äggula i skägget. Är det verkligen så?

Kategorier:
Cykelkultur Prylar 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiofem med siffror i fältet här


Kommentarer


2012-10-11 08:09   Linda

Hej!
Jag kör trike och är varken man, programerare eller skäggig.
Inte gillar jag Robert Broberg eller cyklar i sandaler heller. :)
Är bara en glad tjej som inte har nåt emot att bli ut-tittad.

Att kunna sola magen och motionera samtidigt som man njuter av
naturen är en höjdare!

Hoppas fler vågar testa liggcykel!

 

2012-06-18 13:40   Magnus Billberger

Kul att läsa att det finns en öppenhet hos kadens. Jag har själv cyklat mycket såväl MTB som racer som olika brukshojjar. Fick upp ögonen för liggcyklar för några år sedan och skaffade en trike förra året. Är nu helt frälst och planerar köp av något i stil med Optima HighBaron. Jag gillar visserligen Broberg, men resten av fördomarna känns väldigt passé. Sandalerna mm hörde 1990-talet till, men tynar bort alltmer. Bland liggcyklisterna finns idag många gamla racecyklister som fått ge upp sin uppräta cykel pga problem med rygg och nacke mm.

Din öppenhet borde belönas med en reportageresa till någon av recumbentmässorna SPEZI eller Velovision. Här får du i så fall chansen att pröva olika cyklar och bilda lite uppfattning. Jag var själv på min första SPEZI i år och testade bland annat Troytec Revolution vilken både är snygg, mycket snabb och framför allt väldigt lättcyklad.

 

2011-03-26 17:53   zixvelo

Oj, förlåt, missade att läsa kommentarerna först...
Här är fler läckra: M5 lowracer, Velokraft VK2 och NoCom, WAW (velomobil från fietser.be), Toxy ZR lowracer.

 

2011-03-26 17:49   zixvelo

Kul att du har hittat dregelfaktorhojar, här är några fler tips för dig:
Innesenti (bänkar till och med Windcheetah)
[URL]http://www.innesenti.com/innesenti.com/INNESENTI.html[/URL]
Troytech (kolfiberliggis, ganska mycket dregelfaktor)
[URL]http://www.troytec.de/PRODUCTS/TTR_1-FORMULA,158,0,4,324.html[URL]

Kouign Amann (framhjulsdriven, kolfiber, ännu mer dregel)
[URL]http://www.recumbentblog.com/2009/05/30/kouign-amann-special-50-kmhr/[/URL]

 

2011-03-25 19:35   JanE

Håller med om att de flesta liggcyklar är fula. Själv har jag både italiensk racer, MTB, liggcykel och Velomobil. Racern har jag enbart av sociala och estetiska skäl. Men visst finns det snygga liggcyklar. Här snackar vi inte om vikttrimning med kolfiber. Här snackar vi High Tech fjärran från UCI:s stenåldersregler.

http://www.troytec.de/

Jag gillar Kadens men nog skulle det vara roligt att ibland även se cyklar från detta århundrade i tidningen :-)

 

2011-03-25 12:52   J-I

Finns flera snygga liggcyklar med två hjul som är generellt sett snabbare än de trehjuliga t.ex. http://www.zockra-factory.com/
http://www.velokraft.com/
http://www.challengebikes.com/
osv osv
Föreningen Trampkraft har årsmöte 28 maj i Stockholm se information på liggister.org och där kommer nog ett antal liggcyklar att dyka upp. Du är välkommen att prova.

 

2011-03-25 10:56   Peter

Jag håller på att bygga min andra liggcykel.
Intresserade kan följa bygget här:
http://www.facebook.com/album.php?id=1598136350&aid=2070988
Jag jobbar inte som programmerare, gillar inte Broberg, äger inga sandaler, har inget skägg och gillar inte ägg =)

 

2011-03-09 10:16   Busken

Jag har faktiskt provat en sån där lättvikts liggis en gång, det var någons slags liggcykelfestival på christiania och med där var en galen tysk (vad annars!?) som hävdade att han byggde världens lättaste liggcyklar. Det var ungefär som att cykla i en ferarri, om man med ferrarri menar en farkost byggd av ett tyskt ägggule-skägg. Snabbt och hårt var det, tog inte många tramptag innan cykeldatorn visade 25km/h att få fanskapet upp i 50 krävde minimal ansträngning...

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!