Microsoft kväver cyklingen. - Erik Nohlin | Bicycling.se

Erik Nohlin


Mörkare än din vevlagerhylsa, hårdare än 7075 aluminium, långdistanscyklist, flahuteaspirant och lead designer på Specialized. Basecamp i San Francisco. Instagram: @hellhommus Web: thegrreatescape.tumblr.com

Mest lästa


Microsoft kväver cyklingen.

6 sep 2011
av: Erik Nohlin

Jag vill delge en något salt spaning jag förundrats över under och efter mitt nyligen avslutade Paris - Brest - Paris. Ett fenomen jag inser går som en röd tråd över cykelvärlden utan att någon reagerar. I Bretagne med omnejd var det cyklister överallt i alla åldrar från all världens olika länder. Nysmorda ungdommar och ärrade veteraner. Alla typer, alla stilar alla genrer helt enkelt. Dock var det en genre som utmärkte sig extra mycket utan att egentligen veta om att de utmärker sig, en genre jag intresserade mig för extra mycket under hela veckan i Frankrike. Genren är i majoritet bland alla Paris - Brest - Pariscyklister och kallas slarvigt för femtiotalister, plus - minus fem år.

Dessa män, för det är nästan uteslutande män, i åldersspannet 45 - 60 år verkar ha en förkärlek till cykeltröjor formgivna i Word, alternativt den något mer formella kusinen Excell. Under tre dygn på cykeln såg jag hundratals olika exempel på hur yrket jag själv har, formgivare, helt och fullständigt spelat ut sin roll. Yrkesmässig formgivning är helt överflödigt när var man har en egen dator med det förinstallerade och fullt tillräckliga textverktyget Word. Där finns funktioner som klipp ut och klistra in, dessutom finns typsnitt som Comic Sans och Zapf Dingbats och då kan man både skriva egen text och få med små lustiga figurer. Dessutom kan man klippa in pilar som tillsammans med en fyrkantig ruta förklarar att här ska det vara blått och här är det gult med texten Randonneurs Suéde i vitt och helst i Comic Sans för de andra typsnitten i Word är så kantiga och formella. 

Jag ämnar inte att trampa någon på tårna i detta fall, men Sveriges officiella cykeltröja, ja hela kittet med bandana, tröja och bibb, är ett lysande exempel på när en formgivare med andra verktyg än Word i framtiden bör konsulterats, milt uttryckt. Det som gör allt ytterligare intressant, och detta gäller ej enbart svensken, är att ombytta efter cykelturen kan samma person vara som förbytt, bokstavligt talat, så lång från skojfriska Comic Sans det går att komma och kanske är det här det blir intressant för att det inte går ihop. Anonym och proper till vardags, skojfrisk och gräll på cykeln.

Mitt sökande efter ett svar är just nu inne på Charlie Lavendel spåret. Charlie Lavendel var en pseudonym till konstnären Carl Fredrik Reuterswärd som 1963 under ett 45 minuter monotont framträdande på tramporgel sprutade ut osynlig levendelolja blandat med eter med resultat att den redan trötta publiken slogs ut och Charlie försvann spårlöst. Jag börjar misstänka att den ovan nänmda cyklistgenren helt enkelt trampat sig själv till sömns och inte själv upplever det lustiga i situationen, än mindre bryr sig om den. De har somnat i ångorna av Officepaketet och inifrån bubblan märker de inte att de snarkar högt.

Jag ska klargöra att jag inte har för lite formgivningsuppdrag, inte är den snyggaste cyklisten och att gamla ulltröjor inte är de bästa av tröjor men jag blickar bakåt i tiden, decenier bakåt. Innan meshtröjor, hjälmkondomer, buffar, bandanas, vita cykelbyxor, ja vitt över lag, Kalas-wear, tjugo småsponsorer, gradienter, Comic Sans och Worddesignade tröjor. Titta på bilden nedan, där var det ordning och reda. Svarta skor i läder, vita strumpor, svarta cykelbyxor, en enkel tröja med en sponsor, en välrakad haka och nykammat hår. Lysande. Jag har aldrig varit reaktionär och detta handlar inte så mycket om att det ska vara retro eller ens ett specifikt uttryck. Det handlar snarare om att jag längtar tillbaks till när cykling var elegant, inte lojt och skojfriskt. Ta mig tillbaks.

Bild från Ilchatdelgiorno

Kategorier:
Cykelkultur Cykelhistoria 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiotre med siffror i fältet här


Kommentarer


2011-09-13 10:42   Stefan

woolistic.com har gjort en reproduktion av den svenska landslagströjan från typ 1963...ser ut ungefär som Fredde beskriver den - och den är fantastiskt snygg. Äger en långärmad version. I ull förstås. Killen bakom företaget är ett fan av Sverige förövrigt.

 

2011-09-12 22:08   Lars-Inge Kjörnsberg

Jag håller med Peter B, Anquetil i BIC-tröjan är kult - finns inget ens i närheten i dagens proffsklunga. OK då - Sky men deras färger är inte rejsiga.
Fy fabian för vita/gula skor och allra värst svarta/blå strumpor.
För övrigt Erik håller jag med dig till 100%!

 

2011-09-12 21:55   Fredde

Menar såklart blå kronor på den gula men det fattar man ju även om jag skrev fel. Ja men då tar vi reda på en vettig leverantör och så beställer vi ett gäng. Telefonplan är säkert sugen. :)

 

2011-09-12 21:21   Erik Nohlin

Bra där Fredde, det kan behövas en uppdatering av kittet om det nu ska vara det officiella. Den svenska Kalasversionen, inte det heller lysande, är fortfarande långdistanspass bättre än randonneurkittet.

 

2011-09-12 21:07   Fredde

Jag lägger min röst på en kortärmad blå med tre gula kronor på bröstet (tänk hockeylandslaget) gul/blå ränder vid ärmen / ryggfickorna. Sen en gul långärmad med gula kronor. Självklart i ull. Kanske med "S W E" på ryggfickorna.

 

2011-09-07 15:57   Peter B

Om vi ska snacka stil och cykling, så är ju Jacques Aquetil (i BIC tröjan) hästlängder före Eddy. Han är ju coolhet och flärd på hoj personifierad!.

 

2011-09-07 13:18   Oscar Hellström

Såså, nu ska det inte gå "Bordellmammas Visor" i hela diskussionen! :)

 

2011-09-07 12:50   Peter R

Inte att förglömma, vita hanskar.

 

2011-09-07 12:00   Stefan Larsén

Eddy har nog tröjan instoppad - gissar att det var dags för tempolopp i den eleganta era då tempodräkter, eller allt med förledet tempo-, inte var påtänkt.

 

2011-09-07 10:31   OlaB

Har verkligen Eddy tröjan innanför byxorna eller är det en synvilla? Supermysigt hur som helst.

 

2011-09-07 10:12   Erik Nohlin

Olle: För att han satt där och visste att han var en Sexy Beast som mosade allt motstånd oavsett om han arrangerade sig bredbent eller i mer av en pinup-pose. Tycker det ser supermysigt ut och kan inte se att Cav och Andy idag skulle sitta och mysa tillsammans innan start.

 

2011-09-07 09:41   Daniel

Jag gillar allt med det här inlägget.

 

2011-09-07 09:33   Olle Andersson

Men varför har "kannibalen" arrangerat sig som en pinup-flicka?

 

2011-09-07 02:52   Michael Åhman

Word! (Eller det kanske inte var rätt uttryck just denna gång...)

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!