OPENbike - Erik Nohlin | Bicycling.se

Erik Nohlin


Mörkare än din vevlagerhylsa, hårdare än 7075 aluminium, långdistanscyklist, flahuteaspirant och lead designer på Specialized. Basecamp i San Francisco. Instagram: @hellhommus Web: thegrreatescape.tumblr.com

Mest lästa


OPENbike

21 sep 2011
av: Erik Nohlin

Jag har tidigare skrivit om det spännande projektet OPENbike, tävlingsvinsten från Copenhagen Bike Share Competition som fick finansiering av Vinnova för att utvecklas till en ny typ av lånecykelsystem. Vi fortsätter publicera delar av processen där vi nu är i en fas där resultatet av användarstudier och systemmjukvara är redo att gå från system- prototyp och demonstrator, till ett pilotsystem där systemet testas och utvärderas i brukarens miljö, monterat på ett flertal cyklar under en längre tid.

 

 

 

 

 

 

 

 

OPENbike teamet är en utvecklingsgrupp av specialister inom olika områden som gemensamt arbetar med att ta fram ett användarvänligt och modernt lånecykelsystem. Teamet består av specialister på stadstrafik, stadsutveckling, cykeltrafik, affärsutveckling, produktion och industridesign. Hårdvaran, dvs. cykeln i tävlingsbidraget ovan är lämnad i det vidare arbetet då vi fokuserat på att utveckla tekniken bakom ett användarvänligt och enkelt implementerbart system, som en handfull cyklar hos ett företag eller ett hundratal cyklar som en del i en kollektivtrafiklösning.

Projektstödet från Vinnova innebar att vi kunde knyta till oss Chalmers IT-universitet, elektronikutvecklare och programmerare m.fl. och dra nytta av deras specialistkompetens.  Vi håller i detta nu på att färdigställa en demonstrator, dvs en fullt användbar prototyp    som i dagarna skruvas ihop och testas som ett inkapslat demonstrationssystem på en standardcykel (ritad av undertecknad) bild nedan. Via en dator eller Smartphone hittar du en ledig cykel. Kommunikationsmodulen på sadelstolpen kommunicerar med en server som vet cykelns status, och position, hurvida den är ledig eller bokad, vilket du ser i din Smartphone vilken guidar dig till cykeln position. Ett fjärrstyrt lås gör att du när och var som helst kan lämna din cykel, checka ut eller fortsätta din bokning efter ditt stop. Tekniken kommer i framtiden vara helt integrerad i ramen på cyklarna.

OPENbike teamet letar nu efter samarbetspartners för att kommersialisera systemet. Vi  söker främst partners och investerare där vi kan se tydliga synergier, t.ex hos cykeltillverkare, IT- och elektronikområdet men även operatörer inom kollektivtrafik eller rent riskkapital. För mer information eller intresseanmälan, skicka ett mail till info@openbike.se

Kategorier:
Cykelkultur Tävlingar Teknik 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiofem med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!