Hanna Näslund | Bicycling.se

Hanna Näslund


Hanna är Bicyclings krönikör och bloggare sedan 2017. Just nu delar hon sina förberedelser inför etapploppet Cape Epic i mars, och den svenska MTB-säsongen 2020. Förhoppningsvis gör hon det med en nypa salt.

Race-rapport: Vilda Vättern med Team Mustasch

27 jun 2017Är vi framme snart? Nacken värker. Men det har den ju gjort i ett par timmar nu. Värre är det med tåjäkeln, eller snarare klumpen som stortån sitter fast i. Håller den på att sprängas en gång för alla? Kanske lika bra ändå.  En långt gången Hallux Jäkla Valgus är bristfälligt kompatibelt med trycket från ett par aningen för hårda landsvägsskor, som ej testats ordentligt innan. Briljant av mig. Smärtan börjar spränga igenom de två värktabletter jag fått tag i längs vägen. Skynda, skynda in i mål, tänker jag desperat. Jag växlar med knuten näve nu. Det funkar ju i riktning nedåt på klingan, men att komma åt den lilla spaken för att växla upp är nästintill omöjligt när fingrarnas motorik lagt ner. Vad gör jag? Jag kan ju inte bryta pga. att jag inte kan växla. Eller? Varje gång jag tar upp en gel eller motsvarande hälsofrämjande föda känns det som att jag har en funktionalitet motsvarande två klumpar istället för händer, och när pappret ska ner i ryggfickan tar det cirka en halvtimme att träffa rätt. Personen bakom måste undra vad tusan jag håller på med. Eller har hen också tappat både känseln och all värdighet vid det här laget? Förmodligen.  

Välkommen till Vätternrundan – 30 mil i en statisk position iförd en landsvägsovan kropp. Varav de första 12 milen med Team Mustasch i ett snitt av 44 km/h, krampaktigt hållandes i styret för att inte flyga av cykeln av bara farten. I skrivande stund, en dryg vecka efter tävlingen, fungerar min högerhand fortfarande bara cirka 80 % bra. Det var den som tog mest stryk, kanske för att den fick fortsätta växla och krångla med gelpapper även efter sin sorti. Jag knappar i vanliga fall på relativt snabbt på tangentbordet (tack till MSN/ICQ för 10 000 träningstimmar som 15-17-åring), och nu uppskattar jag hastigheten till typ hälften av normalt. Naprapaten hade väl sett liknande förut, men ”kanske inte riktigt såhär mycket”. Tydligen har nerverna klämts vid handleden av förklarliga skäl, och det kan ta ett par veckor till oklart antal månader för kroppen att återställa samtliga nervkopplingar och full funktionalitet. Låt oss hoppas på det tidigare alternativet. Det positiva i det hela är att vänsterhanden får bekänna färg, och träna på saker den brukar avrådas från. Kul för den! Så ja, därav uteblivet bloggande.


Benrullarstund kvällen innan start. Följande dygn körde ca 30 000 cyklister här. 

Vätternrundan var en bonusgrej. Landsvägscykling var inte det jag skulle pyssla med just i år, men jag är den första att erkänna att jag på kort tid börjat gilla det skarpt. Dessutom är jag kass på att säga nej till utmaningar. Min samarbetspartner Bianchi är en av krafterna bakom Team Mustasch, och bjöd in till en ”wild card”-plats i ett gäng på cirka 40 svinsnabba cyklister, varav ett tiotal från proffslaget Team Tre Berg Postnord (som senast igår tog en trippel i landsvägs-SM på linjelopp). Laget skulle åka runt Vättern på tiden 7.15 till förmån för forskningen om prostatacancer – den vanligaste cancerformen i Sverige, och jag skulle få åka med. Så länge jag orkade. Men hur långt var det? 5 kilometer? 15? 50? Mina cirka fem landsvägspass i år, och typ 15 totalt i livet, gav inte riktigt känslan av att ”nu har jag förberett mig så gott det går”. Några timmar innan start är jag mer nervös än vad jag sammanlagt varit för de tre långloppen jag kört hittills. När lagets ”coach” Erik Abrahamsson börjar surra om hur viktigt det är att jag inte åker av i starten, då den är stökigast, börjar jag tvivla på riktigt. Vad har jag gett mig in på? Jag förses nu med en slags personlig assistent, en briljant person vid namn Mattias Carlsson som ska säkerställa att jag inte trillar av klungan av misstag.


Före start. Det man inte vet mår man inte dåligt av etc. 

Starten går fint. Jag ska inte säga lugnt och fint. Bara fint. Att dra iväg med ett gäng proffscyklister med ett gemensamt mål för dagen ger en susande känsla i magen. Även kring öronen susar det friskt. De befarat ryckiga första kilometrarna med rondeller och dylikt känns oväntat okej, kanske tack att jag åtminstone fått ett fåtal träningsvändor med snabba Le Peloton i Stockholm. När motorcykeln ”släpper” tänker jag att tempot ska dras upp rejält, men när jag kollar ner på cykeldatorn inser jag att vi redan håller 45 km/h. Och aldrig tidigare har så relativt hög fart på en cykel känts så ”långsamt”. De 39 personerna jag omger mig av är så skillade att det aldrig upplevs varken ryckigt eller obehagligt. Allting går liksom smooth, och jag kan snart släppa ner axlarna från öronen och börja njuta av upplevelsen. Vädret är fläckfritt, och även om prognosen lovat än mindre vind så är den absolut överkomlig. Nog för att jag inte direkt hanterade själva vindmotståndet i det här läget. Istället ligger jag för tillfället tryggt och lugnt bakom Annie Thoréns hjul, som i sin tur åker bakom en väldigt reslig man (bra vindläge för oss mao) som även agerar ”grindvakt”. Fick lära mig att det kallas så, han som sitter i mitten av klungan och avgränsar de som ”bara rullar med” (läs jag och de flesta som ansökt om platser i laget) från de som gör grovjobbet (läs Team Tre Berg plus ett fåtal dödliga). Samt ropar kompetenta saker åt olika håll. Det där verkade han göra med bravur. Samtidigt sitter killarna i Tre Berg och göra Instastories eller dylikt, som om att vi är på random söndagsutflykt. Det här verkar stabilt. So far so good.


Bildbevis på att jag var med en stund. Foto: Stefan Bodin

Vi bränner över kullerstenen i Gränna (ca 7 mil in i loppet), och vidare mot Jönköping. Jag tackar mina ben för att jag fortsatt sitter kvar. Även om jag inte tränat cykling särskilt länge har jag fått höra att jag har en ”bra tröskel ändå” (265 watt, för den som bryr sig om sånt), den nivå av ansträngning där man börjar producera mjölksyra. Bra för att vara tjej och icke-elitidrottare åtminstone. Att cykla förhållandevis platt utan inslag av teknisk stig eller höjdmeter blir ju förstås mer fördelaktigt för mig som är stor (181 cm/72 kg). När min personlige assistent Mattias oberört glider upp och kollar läget med mig känner jag mig så förbaskat stolt över att han fortfarande har någon att kolla läget med 2,5 timme in i loppet. Men som i alla solskenshistorier (?) lurar molnen i horisonten, och de sista två milen före depån vid 12 mil-nånting blir riktigt slitiga. Kombinationen av ”lite för lite energi och vätska kvar” (hur det är möjligt frågar jag mig fortfarande, men jag hets-åt tydligen i ren glädje) och vid det här laget ändå en begynnande trötthet i benen blir det allt svårare att täppa till luckan till Annie på platten. Uppför däremot har lagkaptenerna bestämt sedan tidigare att det ska hållas igen rejält, vilket visade sig vara en framgångsrik strategi för att senare få med sig hela 30 cyklister under 7 h 15 min.


Genom Jönköping, strax innan jag börjar krokna. Foto: Henrik Aronsson

Det är först i depån jag märker att fingrarna sagt upp sig, då jag i panik får be en stackars tjej vid vägkanten om assistans med att lägga i min energi i ramväskan. Jag är trött nu. Och mycket riktigt. Väl igång igen höjs farten aningen som följd av nytankad energi i laget, och jag börjar åter glappa. Efter några otroligt tappra och välvilliga försök med händer i ryggen från lagkamraterna får jag frågan om jag är helt tom? Yes. Ingen tvekan. Jag får släppa nu. Besvikelsen lamslår mig för en liten stund. Jag ser gänget försvinna bort i horisonten (läs över ett krön). Det blir tyst. Knäpptyst. Det svischande ljudet av 39 par högprofilshjul i karbon (gissa vem som inte hade såna?) är nu ett minne blott. Nu är det du och jag, cykeln. Min fina, fina Bianchi Oltre XR1, som låtit mig svischa med i ett gäng jag nog aldrig trott jag skulle få cykla en ynka kilometer med. Men hur fin cykel jag än har går det inte att undkomma att farten avtar väsentligt. Jag mår dessutom lite illa nu, i nån slags kombo av hög ansträngning, anspänning och socker. ”Hm, undrar om jag behöver…”.  Jag svänger av vid nån slags vägkrog, stöttar mig på knäna och avvaktar eventuell spya. Precis exakt då svänger en bil in, och det visar sig vara en av lagets servicebilar. De lyckas övertala mig att jag ska dricka lite vanligt vatten, äta en banan och sen ge mig på’t igen. Även om jag hatar dem lite i smyg just då (jag skulle ju bryta!?) så är jag evig tacksam i efterhand.

Jag cyklar läääänge innan jag blir omkörd av ett lagom snabbt gäng. Förmodligen drygt fyra mil. Då jag fått tipset att hålla huvudet kallt när jag kör solo lägger jag mig i knappa 30 på platten, och bara matar på i nån slags jämn fart. Diverse sub-7 grupper hinner dra om, och deras fart känns totalt orimlig när den dyker upp bakifrån på det där sättet. Men så kommer som kör aningen mindre toksnabbt, kanske i 40 km/h eller strax under. De är snälla och låter mig haka på utan knussel, och jag sitter med längst bak i full fokus för att inte tappa dem. Illamåendet går snart över och jag lyckas börja äta igen. Livet återvänder. Jag kan till och med njuta lite bitvis, innan nästa utmaning uppenbarar sig. Det är min Hallux Valgus-knöl som hör av sig. Den som till vardags är rätt from men i ett par cykelskor gärna sparkar bakut efter en timme eller två (och därför ska opereras i höst, reds. anm). Jag inser snabbt att den här smärtan nu kommer accelerera i jämn fart de kommande 12 milen. Och de där värktabletterna jag skulle ta med, de ligger i min plånbok. Där gör de ju en jäkla fin nytta, tänker jag ganska bittert. Och tycker lite synd om mig själv.  


Team Mustasch körde vidare utan mig och det gick nog fint ändå. Foto: Johan Linhart

Mina nyfunna vänner är även de av kött och blod, och stannar med 8 mil kvar vid sin depå för att uträtta behov och fylla på energi. Själv lyckas jag ofattbart nog missa Mustaschdepå 2 som jag noga räknat ner till i cirka två timmar, och åker istället in på Vätterns ordinarie depå strax efter. Jag åker fram till tältet och börjar ropa desperat runt efter valfri smärtlindring. INGEN har. Hur är det möjligt? Nog för att depån redan stängt (pga att vi startar bland de sista och sub-grupperna har egen langning), men ändå. Jag ser mig själv utifrån där jag haltar runt och snörvlar och kvider. Kanske är det inte inte årets mest värdiga framträdande, men just nu skiter jag i vilket för jag har SÅ JÄVLA ONT. Tillslut hittar jag en snäll man som med stressat skakiga händer skramlar fram två Ipren. ”DU ÄR EN HJÄLTE!” hinner jag ropa när jag glider iväg på cykeln, tillsammans med en lagkamrat Oscar från Mustasch-gänget, som även han trillat av klungan. Hoppet om att ta sig i mål lever, och när jag med grötigt huvud försöker räkna lite på tiden så börjar jag inse att det kanske inte behöver bli så fasligt dåligt ändå. Om vi bara hittar en ny klunga nu.

Jag och Oscar växeldrar i ett par mil innan vi blir ikapp-cyklade av ett nytt gäng. Den här gången väntar en lite mer ryckig resa, då de är fler ”outsiders” i klungan och många är trötta. Jag ligger längst bak och slirar, och får kämpa för att orka hålla hjulet framför. Men på något sätt är det skönt med ett tydligt fokus just nu. Vi knaprar några mil till, men då mina händer inte längre är att lita på vår jag tillslut släppa dem av ren överlevnadsinstinkt. Med bortfallen känsel/motorik är det svårt att styra bromsarna med precision, och de sista fyra milen blir en kombo av ensamcykling och random gästspel i klungor. Däribland skidåkaren Johan Olssons gäng från Motala CK, där det bjuds på livesändning från medåkande motorcykel. Han är ju ändå en kändis. Med en mil kvar får jag släppa även dem, och cykla den sista biten själv. Den går på en fantastiskt vacker och smal landsväg, som slingrar sig fram över ängarna med Vättern som utsikt. Jag roar mig med att peppa och heja på de jag kör om, och på vissa nummerlappar läser jag ”02.00”. Den här personen startade alltså 10 timmar före mig, och är fortfarande igång. Vilken hjälte! Vissa håller knappt styrfart. Någon går med cykeln på platten, medan andra verkar kliva av när det är uppför. En och annan har satt sig i diket. Jag börjar förstå vad de menar med ”Vättern är Klassikerns tuffaste lopp”. Tro faan det om du åker cykel i 18-20 timmar utan vana.


Trött men glad. Här fungerade fingrarna sådär, men en selfie klarar man även utan händer. 

I mål kommer jag tillslut, på tiden 8.14, som ändå får betraktas som en bra tid för en premiärrunda runt Vättern. Stina Sjöberg som brukar köra Långloppen kommer förbi i målfållan och grattar, och utlöser en känsloreaktion utan dess like. ”Jahapp, här står jag och hulkar inför en halvt främmande stackars person”. Väl framme vid Mustasch-tältet är fokus att få av skorna och avlägsna den intensiva tåsmärtan, och det blir en härlig andra omgång på gråtkalaset. Nåväl. Känslor ska ju kännas. Några av lagkompisarna har hängt kvar, och jag får veta att 26 st av dem lyckades köra in på tiden 6.52. En fantasitid! Och bäst av allt. Lagets andra tjej tillika en av Sveriges främsta triathleter, Annie Thorén, var med hela vägen fram. Vi lärde känna varandra för några år sedan genom hennes gästspel i multisporten, och jag kan helt och fullt glädjas med hennes helt makalösa prestation, då jag vet hur mycket hårt jobb hon lägger ner på idrotten. Hon har just tangerat det kvinnliga tidsrekordet på Vättern. Har sällan varit så imponerad. Respekt!

I efterhand kan jag känna mig både glad, nöjd och stolt över att jag forcerade mig själv in i mål trots diverse kroppsliga haverier. Jag tackar mitt pannben för att jag matade vidare istället för att skita i allt, köpa en glass och ringa en vän. För mig är det vad som betyder något i det långa loppet. För varje gång jag vägrar ge upp så stärker jag det där benet i huvudet ännu mer. Och dessutom blir de vanliga benen starkare på kuppen. Win-win tror jag det kallas. Om jag kommer köra Vättern igen? Absolut (svaret efter målgång var förstås ”Absolut INTE. Aldrig mer”. För om ett år kommer tvivlen längs banan vara ett minne blott, händerna kommer vara läkta, och jag kommer vara mer motiverad än någonsin att slå min första Vättern-tid. Det är så det funkar med oss nummerlapps-knarkare. Och just nu känns det som världens härligaste beroende.

So long,

Hanna


PS. Nu undrar du om jag supit bort Långloppscupen? Absolut INTE. Jag är mer MTB-peppad än någonsin efter gästspel i landsvägsvärlden. På söndag väntar Ränneslättsturen i Eksjö, tävling numero 4 av 9 i cupen. Ett inför-inlägg dyker in senare i veckan, och då kommer också en sen men kort resumé av senaste cuptävlingen Lida Loop, där jag blev 6:a i D30 och hade en ganska tung dag i cykelskorna. Mer om det inom kort-kort. DS.

Min fina morfar Sven, som gick bort i prostatacancer år 2000. 

Race-pepp: Lida (i) Loop

10 jun 2017


Var med nu! Det här kan bli mitt kortaste inlägg någonsin. Vilket i och för sig inte säger någonting alls, då snittlängden på mina vanliga inlägg motsvarar en kortare roman. Nåväl. Hej! Klockan är 20.25 och jag har precis lagt mina tävlingspinaler i en liten hög, precis som jag brukar. Huruvida det är viktigt för mig med rutiner innan tävling är lite oklart. Jag har lagt mig till med några, som att äta amerikanska pannkakor till frukost på tävlingsdagar, lägga fram grejerna på kvällen, köra ett kortare pass dagen innan och fin-tvätta cykeln efteråt. Typ det. Och det har jag gjort nu. Känns fint. Åt faktiskt på riktigt pannkakor till frukost redan idag, så jag är överjordiskt redo helt enkelt.


Det är tydligen kutym att starta långlopp i en skidbacke. Så även imorgon! Foto: Lidaloop.se

Lida Loop coming up! Att lida i en loop, eller snarare tre loopar, det är vad jag ska spendera morgondagen med. Men mest troligt kommer jag också ha rätt kul när jag snurrar runt. Åtminstone om jag kommer till start i tid, för det gjorde jag nämligen ICKET i natt, när jag för andra gången i rad drömmer mardrömmar dagarna innan om att jag missar starten. P A N I K. Tänk dig själv att se fältet dra iväg, och själv inte vara i närheten av startklar. Såsom ofta med drömmar är det lite luddigt varför och hur jag kunde missa start, men jag höll på att rodda med någonting, som i att cykeln hade gått sönder precis vid fel läge. Ve och fasa. Ska bädda in cykeln i bomull när jag lägger den i startfållan imorgon. Japp, så får det bli.


Rekade banan i måndags, men hoppas att jag var ute och cyklade navigeringsmässigt just här. Annars väntar limbodans för tusentals deltagare. Risk för köbildning. 

Lida Loop är Långloppscupens enda tävling på hemmaplan (min norrländska själ knorrar alltid lite när jag säger så, men den får faktiskt inse faktum – jag trivs svinbra i Stockholm). En 65 km lång och sisådär 800 höjdmeter jobbig tävling runt Lida Friluftsgård i Tullinge/Botkyrka i söderort. Jag har provkört banan en aning, men inte hela. Mest den lite mer tekniska andraloopen, som innehåller en hel del stig och är skönt flowig. Ryktet säger att Lida Loop har mindre andel stig än Billingeracet och Långa Lugnet, och att höjdmeterna är ska vara aningen färre. Detta bäddar ju för att vi krampfantaster kanske kan chilla lite med vår fetisch, åtminstone en liite längre bit in i loppet. Å andra sidan lär det gå rejält fort imorgon, och det kommer vara avgörande hur braig du är på att cykla rulle a la landsvägsmaffian på de långa partierna av grusväg. Funderar på att ta med hundkopplet vi brukar ha i multisporten, och kroka fast i lämplig elitåkerska. Säkert poppis.Typ såhär ser loppet ut. Iaf om man heter Emil Lindgren och är snabb som satan. 

Så vad tror vi om det här loppet då? Jooo men vad tusan. Nu har jag ju hunnit få rutin på det här med långlopp (okej inte i jämförelse med Stenerhags och Wengelins ca 7867 starter, men jämfört med mina egna fyra som blivit sex). Kroppen känns utvilad och pepp, då jag tagit det piano i veckan pga en smärre landsvägstur a la 18 mil och 1400 höjdmeter i tisdags. Landsvägscyklister btw; ”Vi tar en lugn och skön nationaldagstur”. Yeah right. Var rekorderligt sliten på onsdagen, så det fick räcka med ett kort litet pass först idag. Vad gäller underlag och sånt bös så åsk-regnar det i detta nu. Kanske kan en hoppas på lite lera imorrn så man får se lite coolare ut på bilderna!? Har ju varit på tok för sofistikerat första två loppen. Känner mig bättre förberedd både mentalt och fysiskt den här gången, och det ska helt enkelt bli SVINKUL att tävla igen! Har ju kommit på att jag gillar det.


Då och då hamnar jag lite vilse och cyklar på en väg. Så var fallet i tisdags. 

Tar vi en titt i startlistan så är det den längsta hittills både i Dam Elit och Damer 30 (klassen jag kör), även om den fortfarande inte är i närheten så lång som den borde vara. Det känns som ett sjukt starkt startfält, och även om jag inte heller denna gång har koll på så många namn i min klass så blir det här med att sikta på en definitivt svårast hittills. De två bruudarna som vunnit före mig på Billingen och Långa Lugnet är båda med, och därefter en rad namn som klingar starka ben (läs har noll koll egentligen). Så drar till med en målsättning om topp-5 i D30, och en topp-15 totalt. Precis som förra gången. Hur som. Det bästa en kan göra är att pinna på med långbena över stock och sten. Sen ser man hur det går.

Lida Loop – siffror och mål
Längd: 65 km
Antal höjdmeter: ca 800 hm
Mål D30: topp-5 (10 anmälda)
Mål totalt (alla damklasser): topp-15 (54 anmälda)
Mål Långloppscupen totalen (D30): topp-3 
Livspepp-mål: att ta mig i mål utan incidenter, och känna ”JIHAAAA VAD KUUUUL!”

Hepp hepp!

/HannaOklart om det var jag eller en galen ingenjör som var och rekade Lida-banan i måndags. Svinhärligt gäng som drillade mig i klungkörning på nationaldagen. Inför Vättern. Gulp. 

Race-rapport: Svinlånga Olugnet

3 jun 2017
Vän av ordning låter hälsa att en tävlingsrapport bör skrivas i direkt anslutning till tävlingen. Medan intryck och minnen är färska, och skrapsåren ännu svider. Samt för att stilla läsarens nyfikenhet innan den ebbar ut. Jag kan hålla med om att det låter rimligt. I teorin. Men nu ska jag berätta för er kära vänner, att teori och verklighet inte nödvändigtvis har någonting med varandra att göra. Ja, detta visste ni redan. Men låt mig ändå återge en dialog som utspelats under veckan;

Måndag:
(Mr Teo Rin) – GOOOOOODMORRON! Vilken underbar vecka vi har framför oss. Livets liv liksom! Vad sägs om att få den där race-rapporten överstökad redan ikväll?

(Mrs Verklig Heten) – Alltså jag gillar tanken, Teo (gäääsp). Men nu är klockan 04.30, jag ska lämna en hyrbil på Arlanda kl. 06.00, ta en taxi i ilfart för ett flyg till Oslo kl. 07, spendera en heldag i kvavt konferensrum, äta en korv med bröd till lunch (läs ändå rejäl lunch för att vara Norge) och landa hemmavid runt åttakvisten i zombie-format. Kanske imorrn?

Tisdag:
(Mr Teo Rin) –Morrn morrn V! Vilken FANTASTISK dag att författa ett blogginlägg!
(Mrs Verklig Heten) – Mjoooo. En god idé, Teo. Men nu råkar en av mina närmaste vänner just ha kläckt ett nytt människoliv till världen. Och jag ska få träffa den lilla tussen just ikväll. Känns inte läge att prioritera ett blogginlägg framför livets största mirakel. Kanske imorrn?

Onsdag:
(Mr Teo Rin)  – Mornin’ Ma’m! Ikväll får du nog klämma ur dig din text. Sounds like a plan?(Mrs Verklig Heten) – Alltså jag hör dig, Teo. Det är bara det att…jag har ju läxhjälpen ikväll. På flyktingboendet i Hagsätra du vet. Och jag ÄLSKAR att gå dit. Man kan tro att det ska vara jobbigt för att killarna gått igenom så mycket hemskt. Men det är tvärtom. De ger mig livspepp, perspektiv och energi. Det missar jag bara inte. Kanske imorrn?

Torsdag: 
(Mr Teo Rin) – God morgon V! Ryck upp dig nu, dina bloggläsare väntar otåligt. Ce soir?
(Mrs Verklig Heten) – Shit också. Jag är verkligen ledsen, Teo. Det är KÄSS att jag inte fått ur mig den ännu. MEN. Har möte på banken efter jobbet, och sen måste jag hem och röja. Min packning från Falun får snart fötter, och vem vet hur långt den kan springa. Kanske imorrn?

Fredag:
(Mr Teo Rin) – Happy Friday V! Ikväll har du äntligen tid att skriva inlägget. Yaaaaaay!
(Mrs Verklig Heten) – Alltså, helt ärligt Teo? Jag är fan helt slut. Den här veckan tog kol på mig. Dessutom körde jag Le Peloton imorse kl. 06. Nu får du faktiskt ge dig. Jag ska äta Ben & Jerry’s-glass och kolla ikapp Skam. Imorgon får det bli. Inte en dag för tidigt.


Nyfunna (svintrevliga) vänner på Cafe LeMond, målet med landsvägspasset Le Peloton. 

Kanske tänker du ”Men dra på trissor vilka uppskjutar-skills!”. Svaret är: japp, stämmer fint. Men samtidigt, hörrni. Låt oss en gång för alla enas om att vi tillhör arten människa. Ej robot. Livet kan komma emellan av betydligt tråkigare anledningar än ovan menar jag. Nog om det! Hur tusan gick det i Falun? Till att börja har jag inför 2018 års upplaga lämnat in en stämningsansökan samt ett namnförslag till tävlingsorganisationen. De marknadsförde ju detta som någon form av rekreationsevent. Hör själva (på dalmål); ”Långa Luuuuuuuuugnet”. I Faaaaaaaaalun. Låter ju precis hur harmoniskt som helst. Med anledning av förra helgens lidelser föreslår jag därför att tävlingen skyltas om till ”Svinlånga Olugnet”. Ett rimligare namn på en 3-4 timmar lång sufferfest. Så hur gick det då?


Jag och Marie utbyter nervositet, efter att jag just spolat mig själv i kallvatten. Foto: Maries pappa. 

Cupens deltävling numero dos, Långa Lugnet i Falun, skulle avslöja huruvida den överraskande placeringen från Billingen (2:a i D30) bara var ren och skär nybörjarflax. Försommarvärmen hade tagit Dalarna med storm, och påhejad av min norrländska själ (läs klarar ej värme i kombo med sport) inleder jag tävlingsdagen med att dränka mig själv med vattenslang innan start. I syfte att svalka mig alltså. Genomblöt och hyfsat nervös ställer jag mig på startlinjen, redo att ta mig an den 62 kilometer och cirka 1100 höjdmeter långa banan. Loppet ska bestå av tre loopar, en första ”snabbare” men också den längsta (28 km), en halvkuperad andraloop (typ 16 km) med en del stig, och en avslutande svinjobbig en, i kuperade skidspår och med stora delar stig. I ärlighetens namn var jag faktiskt mer nervös den här gången, och till viss del på grund av att några av mina nära vänner befann sig på samma startlinje. Min cyklings-vapendragare Sue och min multisportlagkompis Lina. Hur mycket jag än unnar dem framgång och lycka i livet kunde jag inte låta bli att vilja komma före dem i mål. Man är ju bara människa som sagt. Å andra sidan hade vi nu ett utmärkt läge att växeldra varandra om vi skulle hamna ihop under loppet.  


Jag och bloggmästaren Jessica Clarén kämpar precis innan/efter Mördarbacken. 

För andra gången får jag uppleva en separat damstart och den nerv det innebär. 30 minuter före herrarnas tävlingsklasser släpps vi iväg, vilket innebär att vi nu får både se och tävla mot varandra på riktigt. Möjligheten att hålla koll på konkurrenterna hela tävlingen igenom, små-fightas om vem som ska in på det där stigpartiet först, cykla armbåge mot armbåge uppför den inledande och branta ”Mördarbacken”. Det är mäktigt. Mäktig för oss som är vana att omges av män och åter män i de flesta konditionslopp (missförstå mig rätt, det är inget ont med män, enbart svårt att hålla koll på läget), och kanske aldrig se skymten av en kvinnlig konkurrent förrän efter målsnöret. Heja att alltfler arrangörer hakar på detta!


Damstart tävlingsklass. Överlägsna Jennie Stenerhag passande nog i svensk mästartröja till vänster. Foto: Eva Önnemar/mtbfoto.se

Tack vare nån slags bugg i tyngdlagen har jag relativt lätt att haka på de snabba uppför backen trots mina 72 kilo människo-materia. I toppen av första och långa backen har jag en oväntat braig position, och kan inleda första grusvägsrallyt i en snabb andraklunga (den briljanta cyklisten Jennie Stenerhag med följe av två är ett minne blott redan här). Klungan består av ett gäng som slåss om placering typ 3-7 i elitklassen. Däribland finns min nyfunna cyklistbekant Ingrid Kjellström, till vardags landsvägsbrud men uppenbart också en riktigt stark MTB-tjej, då hon senare skulle sluta 5:a totalt. Första loopen består av långa sträckor grusväg, och det är oväntat kul att leka landsvägsnörd. Ingrid upplyser mig om att jag ligger helt fel i kantvinden, ett begrepp jag hört typ en gång. Vi hinner skratta åt situationen trots hög puls. Jag, Ingrid och Erika Jeppsson kör ihop hela första loopen (tack för draghälpen!), och en bit in på andra, då jag börjar krokna. Det är dags att betala ränta på en aningen offensiv inledning. Minst sagt.


Downhill-mode. Nygammal favoritgren, härstammar från skidåkningspassion. Foto: Eva Önnemar mtbfoto.se

Men innan vi går in på misären. I slutet av första loopen har jag min bästa highlight hittills i min blygsamma cykelloppskarriär. De sista kilometerna är förlagda till den handbyggda stigen ”Gamla Mormor”, som karaktäriseras av velodromkurvor och småskutt. Jag ligger tätt bakom Ingrid, som sportsligt nog frågar om jag vill köra om (kanske pga att jag flåsar lite väl högt i nacken till följd av typ maxpuls). Väl förbi vågar jag ligga på rejält, tack vare att vi innan tävlingen bekantat sig med den här delen (den förberedde överlever!), och adrenalinet gör sitt. Jag har en lucka på 45 sekunder nere på stadion, och hinner tänka att jag kanske ska sadla om till Downhill (läs jag får hybris). Skämt åsido – DARN så skoj det är med utförs. När jag varvar på stadion får jag hejarop från vänner på plats, och den underbara extra energi som följer med det. Jag får veta att jag är 7:a totalt. 

En bit in på andra loopen kommer Ingrid och Erika ikapp, och det dröjer inte länge innan jag högst motvilligt tvingas släppa deras ryggar. Det som händer när du cyklar själv i ett sånt här läge, när du kanske gått lite på rött innan, är att farten oundvikligen sänks. Kanske märker du det knappt själv, men hjärnan är inte dum. När du inte längre har en fartmätare (läs folk framför) smygbromsar den kroppen lite, allt för en chans till återhämtning. Andra loopen blir tung, riktigt tung. Jag känner att värmen börjar ta ut sin rätt, och min numera ändå relativt godkända teknik havererar totalt, precis som under Billingeracet. Jag blir sittandes på sadeln med alldeles för mycket vikt, och drar och kränger med kroppen på stigarna, med överdrivna och ineffektiva rörelser på cykeln. Det blir nåt slags bändande, som att det typ sitter lim på däcken och jag måste lossa den från varje rot och sten.


Kämpaaaa! Foto: Linda Tufvesson. 

Ibland känns det nästan som att jag står stilla och balanserar på en rot, för att jag inte riktigt orkar ta mig över. Även om det inte är riktigt så illa anar jag att mina vänner i D30 snart är ikapp. Jag TROR att jag har en andraplats i min klass vid det här laget, men förstår att det inte kommer hålla länge till. Mycket riktigt cyklar min vän Marie Krysander om nånstans mot slutet av andra loopen, hon som jag också var jämn med på Billingeracet innan hon fick punka. Vi hejar lamt på varandra, och då jag tappat pannbenet i diket vid det här laget gör jag inte ens en ansats att haka på. Marie får en rejäl lucka, men jag har henne i sikte ett tag framåt. Kanske är hon också trött? Ja, konstigt vore väl annars i den här ryssvärmen (säger man ens så? Det kanske bara är rysskylan man säger? Aja).

När jag passerar stadion för andra gången får jag flaska nummer två av den lokala hjälten Emma Stenberg. Emma jobbar för Toppfysik i Falun, och har hjälpt mig med ett träningsprogram (som jag kanske inte följt slaviskt pga att livet kom emellan, men det är i teorin ett väldigt bra program!). Jag är sjukt tacksam att se hennes glada ansikte dyka upp i raddan av langande människor, och jag är förvånad att hon känner igen mig trots att jag förmodligen ser ut som en annan person än vid första varvningen. Jag är nu äckligt trött. Ingen kramp ännu. Bara ren och skär utmattning. Värme och cykling i kombo liksom. Flaskan innehåller Red Bull, och jag har sett fram emot den vääldigt mycket.Sekunden innan flaskan exploderar. Foto: Linda Tufvesson. 

Lyckan blir dock högst kortvarig, då överdelen av flaskans lock ”poppar” av när jag tar upp och ska dricka första gången. Trycket i flaskan var för stort, och nu är den trasig. "JAHAJA! Här cyklar jag med en flaska utan lock. SKIT OCKSÅ!". Jag börjar halsa i panik, och hälften rinner utanför munnen. Jag hejdar mig plötsligt, då jag ser en man vid vägkanten längre fram. Låt oss kalla honom ”The Savior”. Jag skriker desperat ”HAR DU EN TOM FLASKA???”, varpå han säger ”NEJ!”, men ändå börjar rota runt i påsen. Jag stannar och säger lite fräckt ”skyyyyyynda!”, varpå han trollar fram en tomflaska som jag kan hälla över i. Vilken hjälte! (PS. Jag fick chans att tacka honom i mål sen, och han fick tillbaka flarran till och med).

Den sista loopen blir precis så vidrig som jag minns den från 2014. Fast ändå liite värre. Jag har placerat mig själv i en fåtölj rent positionsmässigt, och får uppbåda mina sista krafter för att orka halvstå (såsom man ska) på stigpartierna. Det blir tydligt varför längdskidåkarna gärna väljer Falun. De oändliga backarna, som till vintern utgör skidspår, tar liksom ALDRIG slut. En man, minst lika trött som jag, passerar och ropar lamt ”Alla är lika trötta nu!”. Haha, komisk grej att säga. Men jag tar det positivt och lyckas rycka upp mig. Högst tillfälligt. Moralen är låg under stora delar av sista varvet, och jag tycker att ALLA jobbar emot mig. Backarna vill mig ont. Pannbenet har tagit en power nap i diket. Jag har SVINont i fötterna pga lite för hårda cykelskor i kombo med långt gången Hallux Valgus. Krampen lurar bakom varje hörn. JAG GER FAN UPP NU! JAG ORKAR INGET MER! VARFÖR I HELVETE GER JAG MIG IN PÅ DET HÄR? DET ÄR JU INTE ENS KUUUUL!

Ja, det är tyvärr mycket svärdomar. Men allt annat vore ju lögn. Sista biten, som liksom loop 1 är förlagd i nu ännu längre serie av velodromkurvor, är kanske inte exakt så njutbar som under genomkörningen. Krampen hugger, men jag lyckas köra ikapp två killar, som verkar lite störda av det faktum att jag hetsar dem bakifrån. ”YES!” tänker jag. Van vid motsatt situation. Sista biten in i mål kan inte ha varit vacker. Jag står i princip stilla i kurvorna på stadion, och med 95 % krampfyllda ben lyckas jag på något märkligt sätt ta mig uppför sista två backarna in i mål. På en andraplats i D30 (och 9:e totalt av ca 40 damer). JIPPIE-HEY! Tråkigt nog dock en placering bättre än jag "borde" haft, då Marie tyvärr fick punktering IGEN. En decimeter efter mållinjen säckar jag ihop över ett staket. Tätt efter mig kommer vapendragaren Sue. Att det kan skilja 45 sekunder i mål efter drygt tre timmars tävling är ett mysterium. Men vi kunde konstatera att vi nog tränat ihop. Och glädjas åt varandras prestationer. Delad glädje är ALLTID störst. 


ÄNTLIGEN i mål. Det stackars barnet försökte tydligen tröstlöst ge mig en medalj. Foto: Pauli Ärje/8848 Altitude


Slut som cyklist. Foto: Pauli Ärje/8848 AltitudeJag och vännen Sue, som är grym på det mesta hon tar sig för. Foto: Pauli Ärje/8848 AltitudeHärliga Ingrid tog en imponerande 5:e plats i Dam Elit. Foto: Pauli Ärje/8848 Altitude

Svinlånga Olugnet tog på krafterna, och jag vilade i dagarna fyra innan jag drog av veckans första pass med tuffa Le Peloton i fredags morse. Oj oj, så starka de är! Det är bra sparring om jag ska kunna haka på några kilometer med Team Mustasch på Vätternrundan om två veckor. Men mer om det nästa gång. Nästa helg väntar deltävling nr 3 på hemmaplan, i form av Lida Loop. Ser riktigt mycket fram emot den. Enligt startlistan blir D30-fältet nog tuffast hittills, vilket enbart känns kul. Hur ska det gå? Den som cyklar får se!


So long folks,

Hanna


Slutet gott, allting gott. Två andraplatser i rad i Damer 30. Vem kunde tro det? Inte jag. 

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!