Inför Cape Epic 2020 - tips från Matthias Wengelin - Hanna Näslund | Bicycling.se

Hanna Näslund


Hanna är Bicyclings krönikör och bloggare sedan 2017. Just nu delar hon sina förberedelser inför etapploppet Cape Epic i mars, och den svenska MTB-säsongen 2020. Förhoppningsvis gör hon det med en nypa salt.

Inför Cape Epic 2020 - tips från Matthias Wengelin

19 jan 2020
av: Hanna Näslund

Nämen HEJ bloggen! Och du som läser förhoppningsvis. Två år har gått sedan sist – vad har ni gjort? Själv har jag sammanfattat mina skrytvänligaste ögonblick på Instagram, och med jämna mellanrum har jag också närmat mig livet i Bicyclings tryckta magasin, där jag i krönikaformat raljerat över värdsliga saker såsom vinterdistansens djävulskomponenter, fenomenet ”N+1” och att panikpacka en cykelväska. Även 2020 ska jag få behålla äran att kåsera i denna välregisserade cykeltidning (objektivt sett) samt här förstås. Från NU.

Blogghärjandet 2020 inleds med förberedelser inför det åtta dagar långa etapploppet Cape Epic i mars, som jag gör ihop med Ingrid Kjellström, min vapendragare i cykelbataljer tillika en av mina närmaste sörjande vänner. Bicycling står bakom som vår mediepartner, och vi utlovar transparent rapportering från denna VÄRLDSBERÖMDA (jodå) tävling, liksom vi gjorde under BIKE Transalp 2018 och Offroad Finnmark i somras. Jag och Ingrid har också minst ett till projekt modell XL att presentera under 2020-talets början. Resten av året och säsongen får avgöras när vi ser hur många wattz som finns kvar i benen efter att jagats runt Sydafrika av vilda djur i dagarna åtta. 


Wengelin och hans Cape Epic-partner Calle Friberg lyckades trots sjukdomsproblem bli 15:e herrlag i STENhård konkurrens under Cape Epic 2017. 

Här och nu tar jag över stafettpinnen vad gäller ”inför Cape Epic”-tips, som vi samlat in från diverse briljanta personer i cykel-Sverige. Först ut var Emil Lindgren, vars tips Ingrid samlat här. Själv tog jag ett snack med Matthias Wengelin, min före detta Bianchi-kollega från projektet Så bakas en cyklist, som sedan dess ödmjukt och prestigelöst ställt upp när jag i äkta semi-nybörjaranda velat ta (så snabba) kliv (som möjligt) framåt i cykeltävlandet. Matthias körde Cape Epic 2017 ihop med Calle Friberg, och här är några av hans tips (med mina kommentarer i kursivt);

  • SMART VÄTSKEPLAN: ”Dubbla flaskor eller vätskeryggsäck är ett måste! Montera ett extra flaskställ på sadelstolpen, och se till att det är BRA flaskställ. Tappar du drickan blir det körigt. Detta behövdes trots att vi (och alla andra lag i täten) stannade vid varje vätskestation. Starten går tidigt, men det blir väldigt varmt under dagen.”
    Vi planerar att köra med dubbla flaskor, alternativt en midjeväska vi fått möjlighet att testa. Vi undviker ryggsäck denna gång, då vill optimera ventileringen och hjälpa kroppen i den upp till 30-gradiga värmen.


Wengelins färdigsadlade etapploppshäst för Cape Epic 2017.

  • EXTRAUTRUSTNING TILL CYKELN: ”Utöver punkaspray så hade jag också ett extra växelöra tejpat på hojen. Sen hade jag kedjelås och kedjebrytare med. Man får ju dela grejerna emellan sig så det inte blir onödigt mycket prylar att släpa på.”
    Vi kommer att ta med allt ovan, samt utföra nödvändig utbildning i kedjebrottning (?), lagning av däck och växelöra-byte på tid. Är det något vi nojar över så är det mekaniska problem av det mer avancerade slaget. Snälla låt oss slippa. Insha'Allah.
  • STARTA MED NYSERVAD CYKEL ”Se till att cykeln är optimerad från start, så har du åtminstone gjort det du kan. Ett exempel på hur hårt racet är: min aluminium-bakfälg sprack på flera ställen under veckan. Cape Epic-terrängen är krävande”.
    Vi kommer starta loppet på cyklar vars lackering knappt hunnit torka vilket förstås är oerhört lyxigt. Utöver det har vi bokat mekaniker-service för hela loppet, vilket enligt många är ett måste. Vår mekaniker tvättar och servar cykeln efter varje etapp, och behöver vi reservdelar kan de köpas på plats. OBS! Vi har förstås sett till att boka service för kroppen med - 45 minuter massage varje dag. Oklart om reservdelar kunde köpas till där dock, får kolla upp det.

Tack Matthias för smarta Cape Epic-hack! Nästa omgång tips hittar ni på Ingrids blogg. Själv tänkte jag sammanfatta 2019 genom att dela mina bästa MTB-upplevelser från året. Mer om det snart. Och hörrni, KUL att ses igen!


Jag och Ingrid under BIKE Transalp 2018, vårt första långa lopp tillsammans, där vi gick i mål som femte damlag samt blev mycket mycket trötta i benen. 

Kategorier:
Cykelvasan XC Träning Träningslära 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttioåtta med siffror i fältet här


Kommentarer


2020-01-21 21:46   Amira Narel

Det här är så sjukt spännande! Vilken resa ni två kommer få göra ihop✨🙌🏽😄

 

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!