Att ligga på proffsrulle - Ingrid Kjellström | Bicycling.se

Ingrid Kjellström


Liten cyklist med stora drömmar och som just nu tränar med Cape Epic 2020 som största mål. Finns också på Instagram under @ingridkjellstrom

Att ligga på proffsrulle

21 aug 2015
av: Ingrid Kjellström

I veckan fick jag möjlighet att cykla tillsammans med några kvinnliga proffs i laget Team Tibco. De har sin bas i USA men är just nu på besök i helgen i samband med helgens världscuptävling i Vårgårda – kolla här för mer information.

”Crescent Women World Cup Vårgårda är Skandinaviens enda världscuptävling på cykel för damer. Vårgårda Cykelklubb är också den enda arrangör hittills på damsidan som fått Internationella Cykelförbundets, UCI:s, tillstånd att arrangera två årliga deltävlingar.”

Med tanke på tävlingens höga klass är det en ära för en hobbycyklist som mig att sex av lagets damer anslöt en tidig morgon i norra Stockholm för att visa upp cykling på hög nivå – både i teorin och praktiken. Laget, tillsammans med några av mina klubbkamrater ur SubXX och ett gäng manliga cyklister, körde 6 mil runt Åkersberga med omnejd. Uppvärmning tre mil följt av depåstopp med fika (man kan ju undra hur vanligt det är att stanna för kanelbulle med kaffe med påtår får någon som är proffs. Snacka om sightseeing i svensk cyklism- och fikakultur).

Därefter rullade vi vidare i något högre tempo och med siktet inställt på Hakungebacken, vilken är en av de längre ”klättringarna” i Stockholmstrakterna. Där finns givetvis ett Strava-segment. Tror ni att proffsen bryr sig om Strava-segment? Nej, inte jag heller. Däremot är det något som ger många motionärer blodad tand. Undertecknad var riktigt otaktisk och tog några längre dragningar precis innan backen tornade upp sig framför oss på vägen (något att skylla på då jag inte är i närheten av att knipa QOM på det där segmentet).

Mellan varven hann jag byta några ord med proffstjejerna. Det är lätt att bli avundsjuk på någon som är stationerad i Kalifornien större delen om året för att cykla och sedan får resa land och rike runt, tillsammans med sitt lag, för att cykla ännu mer. Däremot verkade det inte lika flådigt när en av tjejerna berättade att hon varit utan tandborste och cykelskor i tre dagar på grund av flygplansstrul. Och att hon inte hann se så mycket av till exempel Sverige under denna visit då hon mestadels skulle åka bil och köra race. Plus den eviga pressen över att leverera på cykeln, misstänker jag är rätt oskönt. Men å andra sidan verkade tjejerna i laget ha en fantastisk stämning sinsemellan och jag är oerhört imponerad av de som vågar leva sina drömmar som de och till exempel Sara Penton gör – mot mjölksyra, risken att krascha och med en lön som (i alla fall för kvinnliga cyklister) inte direkt betalar nya diskhjul varje månad.  

Just dyr och uppdaterad utrustning var förresten något som inte nämndes som medel till framgång eller snabbhet som cyklist. Tjejerna fick frågan vad man som en glad motionär skulle investera i för att få mest bang for the bucks – gällande träningstimmar. Att göra en bikefit, jobba med trampteknik och att sova ordentligt var vad de nämnde som viktiga faktorer (läs blogg här för djupare beskrivning). Tänkvärt när det kliar i köptarmen nästa gång!

 I skrivandets stund kör tjejerna lagtempo nere i Vårgårda, det ska gå att följa via SVT Play. På söndag är det sen linjelopp. Om cyklisten Lauren Stephens hamnar i topp 10 blir hon rankad som en av världens bästa 20 cyklister och har goda chanser att köra OS. Jag håller tummarna för dessa brudar och även våra svenska förmågor till helgen!

Kategorier:
Landsväg 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiofyra med siffror i fältet här


Kommentarer


2015-08-21 18:26   Björn Eriksson

Det är bara söndagens lopp som kommer att visas, letat men inte hittat något om lagtempot skall visas.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!