Cykel SM 2017 - RR & seger! - Ingrid Kjellström | Bicycling.se

Ingrid Kjellström


Liten cyklist med stora drömmar. Tävlar med och är team-manager för Stockholm CK:s damlag. - @stockholmcykelklubb
Tävlar i cyclocross för Sveriges gladaste CX-klubb CK Barriär - @ckbarriar
Finns också på Instagram under @ingridkjell

Cykel SM 2017 - RR & seger!

27 jun 2017
av: Ingrid Kjellström

Den årliga festen för cyklister - SM i landsväg - blev en succé för Stockholm CK. Sara Penton vann damernas linjelopp och Lisa Nordén tempoloppet (båda tävlar för SCK). Burseryds IF anordnade en tävling med utmanande banor och ett bra arrangemang i cykel-metropolen Burseryd i Småland. Jag var på plats och tävlade åt det vinnande laget – bästa sortens midsommar.

Vi spolar tillbaka bandet. På midsommarafton 2017 klockan 19.00 samlas ett gäng cyklister personer i en stuga i Burseryd City, Småland. Det är en spänd men ändå förväntansfull stämning. Vi pratade om någonting som verkade så enkelt – alla var eniga om att en av oss – Sara – skulle stå överst på podiet på SM dagen därpå. Drömmen var enkel att formulera – mellan den och oss cyklister stod endast 13 mil och en del hinder på vägen. Hinder som grusvägar, risk för punkteringar och inte minst en stark damklunga på cirka 40 tjejer.    

 

Damklungan från SM. Foto: Niklas Wallner

Klockan 13.00 i lördags gick startskottet för SM i linje för damer. Samtliga cyklister – Sara, Hanna Johansson, Clara Säll, Madeleine Ståhl, Alice Andersson, Cecilia Erling Widegren, Camilla Backman och jag - var extremt fokuserade på sina kommande uppgifter – cykla för allt vad tygen bär 7*18 km. Låter inte så svårt va?

Det var svårt. Jag kan bara tala för mig själv, men efter det att masterbilen släppte klungan efter två km började gick det undan. Inte nog med att farten var rätt hög så gällde det att hålla tungan rätt i mun och se till att ha hög placering i klungan. Det var inte mycket som kom gratis på banan – varje varv mätte ca 170 höjdmeter och större delen gick på smala vägar. Visserligen var de ökända grusvägarna  ”fina som salsgolv” (citat speakern) men om man tappade tre sekunder av positionering sladdade man snabbt ner som en av de sista i gruppen. Aldrig en bra placering i en klunga – speciellt inte på smala och kuperade småvägar med en del skarpa kurvor.

 Den omtalade grusvägen i Burseryd. Foto: Niklas Wallner

Cyklister flög av till höger och vänster och det var ett par krascher – att jag satt med i huvudklungan ett varv – två varv – nästan tre varv – var endast på grund av att jag tuggade styrlinda och hade tur (som inte gick i backen…). Jag cyklade inte stiligt men jag vågar säga att jag cyklade med hela mitt hjärta och gjorde mitt bästa för att använda mina powers åt att hjälpa Sara och laget. Resterande wattz slösade jag åt att åka förbi bil-karavanen efter att ha blivit avhängd och gnetat mig tillbaka. Jag hämtade hem en utbrytning precis innan varvning vid målbacken. Då bar inte benen upp för backen och jag fick se klungan försvinna för sista gången framför mig.

Jag vet att många kliver av vid en sådan situation – när någon som helst chans till bra placering rinner en ur händerna. Det var 13 DNF i loppet (några pga krascher, olyckligt, hoppas alla mår bra nu!) och flera av dem som klev av hade säkert kommit framför mig i resultatlistan om de inte klivit av. Men jag resonerade såhär: jag är hel och ren, precis som min cykel, och solen skiner och jag har (faktiskt) längtat efter att få köra på den fina banan i typ ett halvår. Bara att trampa på!

 


DEN enda nackdelen med att gå i mål en stund efter klungan var att jag missade att få se prisutdelningen. Ändå var det ett drömscenario att cykla utmattad upp för den rackarns målbacken för sjunde gången och se Sara stå högst upp på pallen på storbildsskärmen i målområdet. Helt galet att våra planer fungerade och att drömmen för samtliga i Stockholm CK slog in – efter idogt arbete sedan år tillbaka och inte minst under tävlingen.

 

Alice, som nyligen vurpat, plockade in morgonutbrytningen och körde starkt in som 12a totalt! Madde, som med nyligen brutet nyckelben, gick all in trots att kroppen ville betydligt mindre än skallen. Hanna och Clara, som gav allt vad deras starka ben hade, för att hjälpa Sara så länge krafterna fanns. Cissi, som hade benen för dagen och var toktaggad, körde järnet tills hon kraschade efter ett varv. Camilla, som också gick i backen, men reste sig igen och krigade vidare som om ingenting hänt. Ulrika Högberg, som vaknade med feber, men ändå ställde upp som världens bästa depå-chef. David Schweiler, Gualberto, Fredrik Warming och Selby som gav bästa möjliga support med service och pepp. Dream-team – trots flera motgångar under veckorna innan.

Och för att inte minst nämna den starkast lysande cyklande tjej i Sverige just nu – Sara – som körde som en gudinna och vann SM i en spurt.

 

Det här är ett blogginlägg som egentligen började skrivas för cirka fem år sedan. Jag hade just cyklat runt Vättern och sökte träningssällskap på alla möjliga forum och hittade genom FunBeat en Sara Penton. Tittade med stora ögon på hennes snitthastigheter (OBS – detta var innan jag kände till begrepp som Strava och watts). Tror att jag skickade ett litet fan-meddelande till henne och tänkte – ”om jag tränar med henne kanske jag också blir snabb?”.

För att göra en lång historia kort – jag har tränat med Sara en hel del gånger i flera olika sammanhang – vi var båda med i CK08 2013 och 2014 bland annat. Jag har tagit hennes rulle många gånger – blivit avhängd flera. Till exempel på Östgötaloppet-13 då vi både tävlingsdebuterade. Jag satt med klungan 5 minuter samtidigt som Sara slutade 5a. Efter det har Sara fortsatt ut i världen som cyklist-proffs sedan tre säsonger tillbaka (och jag har stannat hemma i Sverige men lyckats vara med och bygga upp damlaget i SCK under tiden :). Sara är ett levande exempel på någon som lyckats genom ett idogt arbete och en stor passion

Hon vann framför Ida Erngren, Team Crescent och Hanna Nilsson, Åhus CK. Starka tjejer! Och vilka starka tjejer jag såg under hela tävlingen. Har aldrig upplevt ett sådant tufft lopp tidigare och är imponerad av hur den svenska damklungan utvecklar sig. Dessutom glädjer det mig att många verkar ha följt loppet via YouTube och inspirerats.

 

Bästa bilden på insta från SM 2017!

 Har sällan fått så många meddelanden från folk som börjat fatta vad det innebär att tävla och inte minst vill prova på själva. SCORE! Det är precis av den anledningen som jag ställer mig på startlinjen – för att sprida sporten (se bilden från Insta ovan. Underbar!). Och inte bara för att sprida hur det känns att tugga styrlinda som avhängd ;), utan också hur roligt vi har haft som lag på vägen till SM och inte minst när vi firat efter Saras seger.

Här finns alla resultat från helgen

Övriga bilder är tagna av min BFF Ulrika Högberg!

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiotvå med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!