En fruktansvärd smitta - Ingrid Kjellström | Bicycling.se

Ingrid Kjellström


Liten cyklist med stora drömmar och som just nu tränar med Cape Epic 2020 som största mål. Finns också på Instagram under @ingridkjellstrom

En fruktansvärd smitta

9 jan 2020
av: Ingrid Kjellström

Ni har väl hört talas om man-cold? Ett vedertaget begrepp för män som håller på att stryka med av en förkylning. Då ska jag tala om för er att ni inte känner till den värsta sortens smitta - nämligen biker-cold. Den är något mer sällsyn än man-cold,men extremt mycket värre, både för de drabbade (cyklisterna) och inte minst för deras anhöriga.

En biker-cold, eller förkylning, drabbar ofta cyklisten när denne har medvind i ryggen. Kanske har ZWIFT nyss skvallrat om ett nytt FTP, kanske har timmarna med oavbruten träning tickat på under de senaste veckorna. Cyklisten, som har god insyn i sina egna siffror och kan rabbla senaste årets FTP-noteringar i sömnen, sitter antagligen med ett leende på läpparna och bläddrar i sin Training Peaks eller Strava app. Tills denne upptäcker att det plötsligt kliar i halsen. Snabbt åker cyklisten till närmsta apotek och införskaffar diverse sprayer, tabletter och naturläkemedel till VILKET pris som helst samt går i karantän från resten av familjen.

Ofta finns det dock inga pengar eller mirakelkurer i världen som kan värja en förkylning. När förkylningen är ett faktum är cyklisten i bästa fall så klok att denne avstår träning helt. (Är cyklisten inte klok - cyklar denna ändå "för en timme återhämtningspass på låga watt kan ju inte skada. Det är faktiskt mycket värre än att logga noll timmar..."). Cyklisten intalar sig själv att "inte kolla" Strava eller Instagram under tiden den är sjuk, men som den beroendemänniska cyklisten är hittar tummen givetvis av sig själv till dessa appar på mobilen. Plötsligt sitter cyklisten där och scrollar genom flödet ändå och noterar att: jodå - alla cyklisten följer har visst slagit både distans- och wattrekord under tiden cyklisten legat på soffan. 

Eskil Laago Jönköping

Cykla ute - en dröm för cyklisten som ligger på soffan och tycker hemskt synd om sig själv. Foto: Eskil Laago.

Cyklisten tror dessutom att alla undrar vart cyklisten är - varför loggar denna inte pass på Strava eller Zwift just nu? Folk måste ju undra. Det spelar ju ingen roll att skidåkare som också blivit sjuka, och vars säsong pågår precis just nu, måste avstå världscuper, etapper i Tour de Ski etc. När cyklisten är sjuk står ju faktiskt kanske en viktigt Vätternrunda eller långloppscupsatsning - ett halvår fram i tiden!!! - på spel. (Fast faktum är nog att ingen undrar vart cyklisten är egentligen, alla har fullt sjå med att just notera sina egna siffror snarare än någon annans...).

Men cyklisten ligger såklart inte på latsidan under tiden denne är sjuk. Från soffan smids det storartade planer. Cyklisten lyssnar på poddar, läser böcker och forum och scrollar på Instagram efter inspiration till satsningen som ska komma efter förkylningen är över. Satsningen där cyklisten alltid ska vara frisk, öka sina watt med ett nytt hårdare träningsschema och dessutom börja en ny diet för att bli den där klättrarkung cyklisten alltid drömt om att vara. Kanske köper cyklisten även ett par nya kolfiberhjul, en träningsresa och något hajpat kosttillskott från soffan. Cyklisten googlar antagligen också på när det är rimligt att börja träna igen efter en biker-cold - allt för att hitta någon forumtråd där det står att det är OK att börja träna när snoret ännu rinner ur näsan.

När cyklisten äntligen är frisk från sin förkylningen är det stor chans att cyklisten går ut lite för hårt för att hämta hem all missad träning. Detta leder ofta till bakslag. Går cyklisten inte ut för hårt, utan börjar med ett enkelt rullpass måste detta understrykas noga på sociala medier (för cyklisten tar för givet att alla följare går in och kollar dess pass - och vad ska folk tro om snitthastigheten plötsligt är riktigt låg ?!).

Efter någon vecka som frisk har cyklisten snabbt glömt alla de storartade planer som skrevs från soffan. Alltså följer cyklisten ingen ny diet, och wattsiffrorna är tillbaka där de var innan cyklisten blev sjuk. Cyklisten dras med samma utmaningar - att bli snabb och stark så snabbt som möjligt - men är i bästa fall klok nog att samtidigt hinna stanna upp och vara tacksam över att träningen trots allt flyter på.

Detta inlägg är skrivet baserat på egna upplevelser - undertecknad kan under sina mörkaste stunder relatera till sig själv under samtliga exempel ovan - texten är alltså inte skriven för att trampa någon annan på tårna. 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugotvå med siffror i fältet här


Kommentarer


2020-01-12 07:23   Helena Sahlqvist

Mitt i prick på hur senaste veckorna varit. Haha.
Självklart skrev jag på Strava att det blev ett lugnt pass pga förkylning ;)

 

2020-01-12 07:23   Helena Sahlqvist

Mitt i prick på hur senaste veckorna varit. Haha.
Självklart skrev jag på Strava att det blev ett lugnt pass pga förkylning ;)

 

2020-01-10 10:53   Sanna

Är förkyld i detta nu och relaterar till 100%! Bra skrivet, behövde läsa det där!

 

2020-01-09 18:03   Amira Narel

Alltså Ingrid😂
Skrattar så jag håller på att trilla av stolen. Spot on och så briljant underhållande! Du är inte bara en grym cyklist utan en grym bloggerska också! Din skarpa penna, humor och självdistans räcker för hela cykelsläktet och lite till❣️🙌🏽🌟😂👌🏽👌🏽👌🏽✨Tack för underbar läsning ❤️

 

2020-01-09 13:41   A.

Klockrent!

 

Mest lästa just nuFölj oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!