Ingrid Kjellström | Bicycling.se

Ingrid Kjellström


Liten cyklist med stora drömmar och som just nu tränar med Cape Epic 2020 som största mål. Finns också på Instagram under @ingridkjellstrom

Vätternrundan i december - Abloc Winter Challenge 2017

2 jan 2018

"Cykla runt Vättern i december?! Vad ska det vara bra för? Du är lite galen du, Ingrid".

Gissa hur många gånger jag fått höra det där under senaste veckorna? X antal gånger.

Jag ställde även frågan till mig själv den 27e december. Klockan var 04.55 och jag stod och frös på Hovrättstorget i Jönköping. Startskottet för "VinterVättern" skulle just gå. Vid min sida hade jag bland andra Petra, en fantastisk gotländsk kvinna. Hon var anledningen till att jag stod där och skulle cykla runt Vättern, på en cykel med dubbdäck och stora lampor. Det var hon och jag som bestämde oss för att köra Abloc Winter Challenge. Men det var i juli i år och då vi hade medvinden i ryggen och bibs på oss. Inte tre lager med kläder, som vi hade nu.

"Det blir kul!" skrattade Petra i juli. Och hon skrattade nu med.

Jag tryckte på "kör" på min Garmin och tänkte "lets make those 0 km in to 340... det blir kul!".

Här kommer min version av VinterVättern i ögonblickform - enjoy!

Abloc Winter Challenge

06:00, Habo - händer det någon gång att en grupp cyklister inte går ut för hårt?
Skulle inte tro det. Efter ca 20-30 km avverkade svettades jag och glömde helt bort att jag skulle cykla cirka 30 mil till under dagen.
Kändes dock helt ok. Ljudet av dubbdäck från 30 cyklar som rullade mot asfalten och skenet av alla röda lampor skapade en magisk stämning.

VinterVättern2

07:00, Fagerhult - efter 30+ kilometer fick vi kaffestopp, av Gårdsrosteriets fantastiska kaffevagn. Den följde oss under turen hela dagen. Fem minuter fika-stopp - med möjlighet till att dricka så mycket kaffe och stoppa i sig så mycket godsaker som man vill - "det ger vem som helst ca 100 watts mer i benen" - Cyklist citat.

Plötsligt hör jag hur någon ropar mitt namn från en bil på sidan av vår klunga. Jag vaknar till liv ur dimman av de röda ljusen. Ser till min glädje hur Fredrik och Ulrika - ett par av mina bästa vänner vinkar till mej. Fick ytterligare 100 watts  i benen av att se dem! Och hjärtat exploderade av kärlek. Vem är galnast egentligen? Den som cyklar runt Vättern på dubb, eller den som går upp tidigt för att att kolla på dem som gör det? Fredrik hade dessutom bakat praliner som jag kunde stoppa i fickan och äta vid mina tyngre stunder. Älskar er - galningar!

10:00 Tivedens Naturreservat - en timme senare hade jag ätit alldeles för många våfflor för mitt eget bästa (depå-stopp version bättre efter 95 km). Anledningen var att jag, flera gånger, blivit uppskrämd av vägarna som skulle komma norr om Karlsborg. Här svängde vi av den ordinarie Vätternrundan-turen och körde på mindre och mer kuperade vägar. (Därav min uppladdning med våfflor).

Där och då gick det upp för mej varför Vättern avnjutes bättre i december än i juni. Nu körde vi på riktigt fina vägar med magiska utsikter. Och vi hann prata med varandra! Inte bara stirra in i varandras rumpor och flämta oförestående åt varandra mitt i all mjölksyra (som när man kör Vättern i juni...).

Till exempel hann jag fråga ut legenden Cykel-Danne (på bild TH om mej ovan) om alla hans TransContinental äventyr (dvs VinterVättern var endast en walk in the park för honom ;).

VinterVättern

Jag var väldigt fokuserad (bild ovan) på att ta mig an uppgiften att leda klungan i bra fart genom Tiveden.

12.00 - Askersund - tredje depå-stoppet kom som en skänk från ovan efter ca 165 km.

Jag skulle ljuga om jag inte erkänner att jag då började bli trött. Cykeln började kännas som en traktor på vägen och kroppen började gnälla och undra vad det var frågan om?! Men jag var glad över att vi nu kommit halvvägs, att det snart skulle komma grusvägar och att jag faktiskt kunde åka husbil hem om det skulle skita sig (ja - vi hade en husbil bakom oss under hela rundan. Vilken lyx va?! Där kunde man uträtta alla behov - som att värma sig och fixa punkor om det skulle behövas).

Dagens längsta etapp utan depåstopp var just Askersund-Vadstena. 75 km cyklade vi, över metropolen (!!) Zinkgruvan och Motala.

Fler än jag började få slut på krut i benen, speciellt eftersom just grusvägar och backar krävde mer av oss cyklister än vad vanliga Vätternrundan gör.

Även om folk började bli trötta, och drömma om McDonalds meny och öl, var stämningen i klungan hela tiden god.
Tack för det - alla ni starka människor som gjorde mig sällskap under dagen!  

16:00 - Vadstena - aldrig har folköl smakat så gott som efter 23 mil på dubbad cykel!
Jag satt utmattad, men med ett leende på läpparna, och kalasade på all fin mat vi bjöds på.

Sedan sa Danne "ja nu är det bara 5 h kvar..!".

Då höll jag på att sätta i halsen! Insåg att 5 h, faktiskt, är en bättre distansrunda.

Men va ....!

Fanns dock ingen möjlighet att hoppa in i husvagnen då på grund av: mamma!

Mamma, pappa och några vänner skulle stå och vänta på mig fyra mil senare, i Gränna.
Då var jag tvungen att sitta på en cykel. Punkt.

Så jag cyklade vidare med en bild av mamma i skallen.
Och när jag kom fram till min hemstad Gränna stod mamma och alla andra nära och kära där och väntade på mig.

Blev varm i varje del av min (vid det har laget) frusna kropp.
Pappa pekade på en skylt som sa att det "bara var 35 km kvar till öl" och sa, att om han visste att öl och husbil ingick i startavgiften, då hade han med ställt upp. (Och mamma ville med ställa upp, för all fin-fikas skull).

De sista milen till Jönköping gick som en dans. Jag kände mig pigg och hög på att snart vara i mål.

20:30 - Hovrättstorget - Jönköping:

BAM! Vi gjorde det! Alla som startade turen runt Vättern samma morgon gick även i mål!

Någon kanske åkte husvagn en bit, men vad spelar det för roll?!

Fantastisk prestation av alla inblandade!

Och inte minst otroligt bra event signerat av Abloc. Rekommenderas varmt!
Hög klass på allt från info innan loppet till goodie-bags och funktionärer. Tror inte att någon annan anmälningsavgift i landet ger mer valuta för pengarna.

Mer sånt här - ett nyårslöfte jag har till mig själv 2018. Mer kärlek och upplevelse till cykel - snarare än att jaga snitthastigheter och Strava-segment...

28 december fick jag stå på en prispall tillsammans med det här gänget. Kom tvåa i Abloc Winter Race, bakom Marie Rydne som vann. Och Richard Larsén vann herrklassen. För att nå dit cyklade vi två heat á 45 min CX... godis för benen?! Men det kan jag berätta mer om senare.

Siffror från Abloc Winter Challenge 2017:

- Jag cyklade i 13h och 17 minuter för att ta mig runt Vättern. Snittade strax över 25 km/h.

- Jag drack 6 st colaburkar under turen.

- Jag drack nästan lika många kaffekoppar. 

- 65 personer cyklade runt Vättern den 27 december. Jämför med 16 000 i juni!

- Av dessa var 6 st kvinnor (tråkigt! Tjejer - kontakta mig om ni vill hänga med nästa år).

- Vid målgång bad jag restaurangpersonalen om påfyllning på middagen två gånger.

- Richard Larsén berättade att han snittade 170 watt på sin runda (han körde i den snabba gruppen - min grupp var den "snygga" :).

Bildkudos: Calle Andersson på samtliga förutom de sista fyra - de kommer från http://j-bild.se/.Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!