Inför Cape Epic 2020 - Emil Lindgrens tips - Ingrid Kjellström | Bicycling.se

Ingrid Kjellström


Liten cyklist med stora drömmar och som just nu tränar med Cape Epic 2020 som största mål. Finns också på Instagram under @ingridkjellstrom

Inför Cape Epic 2020 - Emil Lindgrens tips

17 jan 2020
av: Ingrid Kjellström

Med mindre än två månader kvar till jag och Hanna kör Cape Epic börjar både peppen och nervositeten att växa inför tävlingen. Jag gör nu så mycket som jag kan för att läsa på och förbereda mig inför tävlingen. Kollar på filmer, läser bloggar och inte minst pratar med folk som varit i Sydafrika och kört loppet. Faktum är att det finns flera svenskar som gjort bra resultat på tävlingen genom åren (första loppet gick år 2004). Jag har pratat med flera framgångsrika åkare för att få deras bästa tips till tävlingen.

Emil Lindgren CX 2020

Emil Lindgren under SM i CX år 2020 i Varberg - där han även kammade hem vinsten i elitklass. Foto: Daniel Breece. 

Först ute är Emil Lindgren – som nyss vann SM i CX förra veckan (grattis!!!) och som bland många andra cykelmeriter också kört Cape Epic fyra gånger (och gått i mål tre av dem). Hans bästa totalplacering i loppet är 3:a år 2009 och han har hela sju stycken pallplatser. År 2015 vurpade han tyvärr ur sig och bröt armbågen. Emils bästa minne från tävlingen är när han och teamkompis Fabian Giger blev tvåa i den sista etappen – efter att Fabian bröt kedjan i första backen. Ändå lyckades de laga den och köra ikapp alla lagen. De var med och fightades om segern och fick ge sig med en liten marginal.

Nedan kommer några av Emils tips inför Cape Epic / etapplopp. Mina kommentarer i kursiv text.

 • Emil tipsade oss om att komma till tävlingen i god tid innan start för att hinna anpassa oss till värmen – ”det är verkligen skitvarmt på dagen”.
  En av oss kommer att åka ner mer än en vecka innan start och den andra har börjat utöva bikram-yoga i värmeadapterande syfte inför start.
 • Emil har haft eget boende med sitt team i husvagn (istället för att bo tält, vilket ingår i startaviften) när han varit nere på tävlingen ”det är kallt på nätterna och ska man bo i tält krävs bra grejer till detta”.
  Vi saknar tyvärr ”team” på tävlingen men har just bra prylar inför att tälta från tidigare expeditioner till 6000 meter över havet i Nepal. Tältandet blir en del av upplevelsen! Tänker som att åka på musikfestival med hundratals MTB-cyklister.

 • Emil råder oss från att äta maten som serveras på tävlingen med försiktighet för att inte bli sjuka. Vi är extremt rädda för att någon magsjuka ska sätta käppar i hjulet för vår tävling. Har beställt vegetarisk mat då vi tänker att färre äter av denna och att det borde innebära mindre risk.

Cape Epic 2009

År 2009 kom Emil trea i totalen på Cape Epic.

 • Emil berättade att vi antagligen inte kan förstå hur tuff tävlingen är, inte minst för cyklarna. ”Lägga i slang är värdelöst vid punktering, ni måste vara grymma på att plugga däck och lösa mekaniska problem. Kör inte vanlig CO2 heller, det kommer inte hålla tätt. Vi bytte däck på cyklarna inför varje ny etapp”.
  Vi har skaffat oss en egen lokal mekaniker som ska se över cyklarna åt oss varje dag. Gällande kunskaper i fält : upplärning pågår!
 • Emil gav tips om att skaffa däck med extra förstärkning – Schwalbe Racing Ray fram och Racing Ralph bak. Dessa sitter nystansade på våra nya cyklar av ännu hemligt märke. Vågar dock säga så mycket som att vi kommer matcha på tävlingen och blänka i solen! Stay tuned!

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiosex med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!