THE road to Offroad Finnmark 300 - Ingrid och Hanna | Bicycling.se

Ingrid Kjellström


Blandade äventyr med Hanna och Ingrid

Etiketter

  1. > mtb
  2. > MTB Resa

THE road to Offroad Finnmark 300

16 jan 2019
av: Ingrid Kjellström

Vad blir kombinationen av Vätternrundan och ett långlopp? Om man tar Vätternrundans distans och ett långlopps snårigaste stig. Och adderar vidsträckta fjäll och midnattssol och plockar bort de orange vägbeskrivningspilarna. Då får man Offroad Finnmark.

offroad finnmark

Offroad Finnmark är en MTB-tävling som funnits sedan 2008. Det var då några cykelentusiaster i Alta i Nordnorge som, inspirerade av hundspannstävlingar, drog en rutt på 70 mil över fyrhjulingsspår, myrar, några hundra bäckar och en och annan älv och terräng som inte alls är cykelbar. Det är sedan dess världens längsta MTB-lopp och vinnartiden brukar ligga runt cirka 70 timmar.

Tycker man att cirka ett – två dygns tävlande är en tillräcklig utmaning finns även Offroad Finnmark 300. Alltså samma koncept som sin längre storasyster till tävling men ”bara” 30 mil långt.

Transalp 2018

Nu börjar vi närma oss något. Nu börjar vi närma oss att jag får fylla i det tomrum som jag haft i kroppen sedan slutet på juli 2018. Alltså någon vecka efter det att jag och Hanna gick i mål i Bike Transalp. Jag tror att alla som tränat inför och checkat av ett stort mål känner igen känslan.

Den infinner sig när benen börjar bli cykelbara igen och man kommer på sig själv med att sitta och stirra sentimentalt på sin finshermedalj/bilder från loppet. Smärtan som det kostade att få den där medaljen är bortglömd och man vill bara ha mer. Mer planer att rita in med versaler i kalendern. Mer utmaningar att se fram emot och träna till. Mer mål att se framför sig i skallen när vinterns trainerpass är som tyngst.

Jag och Hanna Näslund ska alltså köra Offroad Finnmark 300 i augusti i år!

Bike Transalp 2018 Livignio

Nya målbilden i min skalle ser numer ut såhär: jag kommer i början av augusti cykla smidigt fram på single-tracks med höga fjäll som bakgrund. Mina ben kommer vara starka som stål och inte beröras av vare sig distansen eller myggen som kommer slå följe med oss. Jag ska inte heller bonka eller köra vilse (det ingår alltså egen navigering i loppet. Inget ”stänga av hjärnan och följa efter orange pilar” som jag annars är van vid) på grund av de men distansen kan föra med sig.

Att jag ska få genomleva allt ovan tillsammans med Hanna är helt fantastiskt!

Offroad Finnmark 300 är inte lika galen som 70-mila-varianten, men den har ett större tävlingsmoment i sig. Förra året ställde flera damlag upp och i vinnarlaget fanns samma tjej som även vann Cykelvasan någon vecka senare. Jag och Hanna har en klar bild framför oss: vi kommer från och med nu att träna stenhårt för att nå en topplacering på loppet.

Det är enkelt att skriva sisådär åtta månader innan start! Det kommer inte bli enkelt. Men jag hoppas att ni hänger med. Den här bloggen är startskottet på min och Hannas nya utmaning och Bicycling kommer finnas med oss hela vägen in i mål.

alta

Vill man läsa mer om Offroad Finnmark och kanske anmäla sig själv finns mer info här.

/Ingrid

Kategorier:
MTB Tävlingar 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugotvå med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!