Ett hjärta kan gå i tu, men ett nyckelben kan gå i tusen bitar. - Johan Mölleborn | Bicycling.se

Johan Mölleborn


I den här bloggen skriver jag om mina taffliga försök till långcykling och randonnée. Det blir lite blandat med lopp som jag kör själv, lopp som andra har kört och lopp som verkar mulliga runtom i världen. Nu slinker det även med lite löpning emellanåt. Jag är även en av initiativtagarna till långcyklarklubben Randonneur Stockholm: www.http://stockholm.randonneurs.se/

Ett hjärta kan gå i tu, men ett nyckelben kan gå i tusen bitar.

13 feb 2017
av: Johan Mölleborn

Och precis där gick vårens cykeläventyr upp i rök. Kanske inte helt upp i rök men de blev helt plötsligt lite svårare att nå. Några veckors träningsuppehåll var inte direkt det jag behövde för att klara sub 7 på Vättern. Eller träninsveckan i Nerja om en och en halv månad. För att inte tala om alla långlopp jag måste hinna med för att klara av London-Edinburgh-London. Men det ska jag inte stressa över nu. Först ska jag koncentrera mig på att läka ihop. 

I lördags var jag ute med grabbgänget och vandrade. Vi ska åka till Tatrabergen i Polen i sommar på vår årliga vandrarresa. Inför det hade jag styrt upp en enkel dagspromenad från Brommaplan ut till mig på Ekerö. Det är ca 18 km så det var mests för att samla gänget och få en dag tillsammans i friska luften. Allt gick strålande och vi hade det kul som vanligt. Med bara några kilometer kvar så lyckas jag ramla ner i ett dike. Om jag föll av mig själv eller om jag fick hjälp med en knuff är jag inte helt hundra på. Jag kände direkt att det var något fel. Inte för att jag har brutit något ben tidigare men sånt känner man ganska instinktivt. 

Istället för att åka in till akuten på lördagskvällen och sitta där bland knivskurna fyllskallar och spritförgiftade ungdomar så bestämde jag mig för att vänta med det till söndag morgon istället. Så jag satt uppe ett tag och självmedicinerade mig med vin för att kunna sova bra. Det funkade prima. Tills jag vaknade. Då började benbitarna härja runt igen.

På St Göran konstaterade de ganska snabbt att nyckelbenet var brutet och skickade genast i mig morfin. Tjong sa det, sen låg jag på britsen och mådde bra. Jag har aldrig fått morfin tidigare så jag blev lite överraskad av hur snabbt det kom ut i kroppen. Efter röntgen och en genomgång med läkaren fick jag åka hem. Läkaren visade röntgenbilden och förklarade att de inte hade något annat val än att operera mig. Så som benbitarna ligger så finns det ingen möjlighet att de läks ihop snyggt. Som ni ser på bilden så är det plockepinn där inne. 

Nu ringde de precis från sjukhuset och sa att jag har fått en operationstid på torsdag. Det känns jätteskönt att veta. De få gånerna jag har varit i kontakt med sjukvården i Sverige så har jag blivit så imponerad av hur hjälpsamma och duktiga alla är. Precis samma sak i söndags. Från första kontakten när jag skrev in mig till jag blev röntgad och undersökt till jag haltade ut därifrån med drogögon mitt i ansiktet. Nu håller jag bara tummarna att operationen går bra och att jag återhämtar mig snabbt.   

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiosju med siffror i fältet här


Kommentarer


2017-02-17 10:07   Johan Mölleborn

Tack Nils. Jag kryar på mig sakta men säkert.
/J

 

2017-02-17 07:14   Nils Calmsund

Ajdå, illa - krya!

 

2017-02-14 11:19   Johan Mölleborn

Härligt att höra, inte att han bröt benet utan att han var uppe på cykeln så snabbt. Då kanske jag kan ta mina första tramptag i Spanien.
/J

 

2017-02-14 09:35   Pär N

Grabben (7år) bröt nyckelbenet för tre veckor sedan. Klarade sig iof undan operation, men han cyklade redan efter 18-20 dagar...
Så det finns nog hopp.

 

2017-02-14 07:51   Johan Mölleborn

Aj det där låter inte bra Stisse. Det är nog tur i oturen att mina ben ligger som de gör. Just nu är det bara en dryg väntan till på torsdag.
/J

 

2017-02-13 21:52   stisse

De olika sjukhuset har olika strategier angående brutna nyckelben, du hade tur som blev röntgad och att de ligger så snett att du faktiskt kommer bli opererad!

Andra gången jag bröt samma nyckelben i våras, även denna gång i cykelvurpa, släppte de för andra gången hem mig med en näve alvedon och så läkte det ihop rejält kasst trots att benet var helt av och söndersplittrat där inne. När det inte fixeras så flyttar det läge hela tiden i 5-6 dagar innan det "fastnar" i nått slumpmässigt läge, så hur det låg vid röntgen tillfället behöver inte betyda att det är så det kommer läka ihop om man låter det vara. Vidriga dygn. Sen hade jag domningar och värk hela sommaren in på hösten och kunde absolut inte lägga vikt på ett styre, sen hade vår vårdcentral kapsejsat med 2.5månads väntetid. Nu är rörligheten rejält nedsatt med allt över huvudet och jag känner hela ändrarna på två benpipor. Hela nyckelbenet med brosk och allt som bildats är tjockt som två fingrar.

Lite bitter är jag nog! Hade också velat smaka på kniven och bulten!

 

2017-02-13 18:21   Eva Mölleborn

Håller tummarna på torsdag! Lycka till! Kram Mamma

 

2017-02-13 18:20   Nånheltannanännypanpypan

Starta ni på bolaget på Brommaplan och mellanlandade på bolaget på Ekerö innan ni skulle nå casa Mölleborns?

 

2017-02-13 16:08   Johan Mölleborn

Sjukt bra tips! De borde ju kunna sätta in en kanal i armvecket också så jag kan skjuta in vinet direkt i kroppen.

 

2017-02-13 15:58   nypanpypan

Tjata till dig en kateter när du ändå är igång.
Det är en sån bra grej att kunna sitta kvar i soffan och kissa, det ska du ha!
Krya på dig.

 


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!