Johan Mölleborn | Bicycling.se

Johan Mölleborn


I den här bloggen skriver jag om mina taffliga försök till långcykling och randonnée. Det blir lite blandat med lopp som jag kör själv, lopp som andra har kört och lopp som verkar mulliga runtom i världen. Nu slinker det även med lite löpning emellanåt. Jag är även en av initiativtagarna till långcyklarklubben Randonneur Stockholm: www.http://stockholm.randonneurs.se/

Två tips i ett inlägg.

31 jan 2013

Skrämmande tyst här på bloggen. Man skulle nästan kunna tro att det är vinter. Jag tänkte i alla fall försöka liva upp med två bra tips för att överleva resten av vintern. Den ena är en liten karamell i sommar och den andra är ett sätt att komma fram dit. Vassego.

Tips nummer 1:

Ni som har gått hela vintern och suktat efter en långrunda på grusvägar kommer snart bli nöjda. Peter Tonér har nämligen en 20-milare på gång. Så här skriver Peter på Happy:  

Trevlig tråd...precis som jonas-ni har hunnit kommentera så var det nyss en 20-milsbrevet på gång med minst 75% obelagd väg. Jag kom i och för sig på ett rätt enkelt sätt att sköta verifieringen men framkomlighetsklausulen i randonnéreglementet fick mig att backa i höstas. Alldeles innan snön omöjliggjorde rekning på traktorvägar och annat trevligt bestämde jag mig för att åtminstone tillfälligt skrinlägga ursprungstanken och istället välja att köra varvet som en 21-22 mil lång Grus, Gräs och Cross Special. Super Special menar jag. 

Jag lovar, och jonas-ni kan nog intyga, att det finns ruskigt roliga vägar här och var. På denna bana handlar det även om att ta sig fram på några få partier med kortare stigar och kanske något lyft. De finns med för att koppla ihop återvändsvägar som är så roliga att det vore kriminellt att inte cykla på dom. Både grussmiskare och grusskeptiker kommer att få svårt att inte gilla den här slingan. Det är dock inte lerheaven för crossnördar. 

Under våren hamnar de sista bitarna på rätt plats och då kan jag antagligen konstatera att asfalt står för mindre än 20%. 

Man passerar faktiskt happy-kända Karmansbo Herrgård, fast innan kakbuffén öppnar, alltså INGEN kakbuffé men en fint kök som säkert tar gruppbeställningar på exklusiva pastallrikar. 

GoranS tanke om en permanent är mycket bra. Vi får skapa en sån av denna runda och begära foton på fina torp, helst inga stockar. Då är det inte heller långt kvar till att den 30-milsbrevet som jag har i huvudet tar verklig form och permanentas som permanent. 


Det känns som att tiden är rätt för att improvisera en inbjudan här och nu: 


Startplats: Westerqvarns servering, Mölntorp, Hallstahammar 
Starttid: Lördagen 1 juni kl 7.00. 

Maxtid: Det är ingen brevet, alltså inga tider att förhålla sig till. (utom om man vill vara med om efterfesten, se nedan) 
Stämpelkort Inga 
Gps: Fil 
Papperskarta: Ta med din egen. 
Traditionell kompass: inte så dumt om man envisas med att cykla ensam och inte har lekt utmed hela slingan som barn (lita aldrig på att en gps hjälper dig hela vägen). 

Principer: Alla ska med. 
Grupper: Beroende på hur många som kommer och hur målsättningarna ser ut. 

Grillfest på Westerqvarn vid återkomst. Vandrarhem och Bed & Breakfast finns alldeles intill. 

Slingan, oerhört summarisk (gps-fil i vår): Strömsholm-Köping-Västra Skedvi-Karmansbo-Gisslarbo-Lersäter-Kölsta-Hallstahammar-Mölntorp-Strömsholms slott-Mölntorp. 

Totaltid för en vältränad grupp som inte kör för fullt (och som inte bonkar) kommer säkert röra sig kring 12-13 timmar. Det är ingen speciellt kuperad terräng men backarna som finns bromsar ofta den redan relativt låga (med asfaltmått mätt) marschfarten effektivt. 17-18 mil grus blandat med ännu mjukare underlag suger inte bara fart utan förstås också mycket kraft. Mycket energipåfyllning går åt. Det finns mat och fika utmed rutten inklusive en arrangerad matkontroll utmed det mest näringslivsglesa partiet, som måste till om vi ska slippa ha ryggsäckar. 

Mer info när vägarna är fasta igen. 

/Peter


Tips nummer 2:

Långspinning i Hässelby Gård (Stocksholm). Under vintern kommer det anordnas långspinning varannan helg i Västerort. Vi körde förra helgen så nästa tillfälle är den 9:e februari sen 23/2, 9/3 och 16/3. Tiden är mellan 11 och 14. Än så länge är det bokat för 3 timmar per pass men om vi är fler som vill köra längre så kan vi lösa det. 

Både cyklarna och lokalerna är i toppklass. Det kostar 100.- per gång. 

Maila Amir för anmälan och frågor: amirnazari65@yahoo.com

Ja det var väl så mycket jag lyckades klämma ur mig idag. 

/Johan

Stockholm-Göteborg 2013!

13 jan 2013

Under hösten började det surras om att det härliga loppet Stockholm-Göteborg skulle återupplivas. Det loppet var inkörsporten för min långcykling. Stockholm-Göteborg växte snabbt under de åren det gick och hade nog kunna ha upp mot 100 startande om det inte hade försvunnit för några år sen. Nu har Peter Tonér skakat liv i det hela och samlat information på den här sidan

Det här är ett perfekt lopp för er som vill testa på långcykling. Det är lagom långt för att inte gå sönder men det är ändå långt nog för att få den riktiga långcyklarkänslan. Det är riktigt läckert när man rullar in i Göteborg och kommer på att man faktiskt har cyklat dit. Gå in och anmäl er, ni kommer inte bli besvikna!

Om ni vill läsa hur det var när jag körde loppet 2008 så klickar ni in er på min andra blogg.  I den här tråden på Happy diskuteras det om loppet.

Filmtajm! Le 1000 du sud.

8 jan 2013

En italiensk randonnékompis la upp en film på facebook från ett lopp de körde i somras, Le 1000 du sud. 100 mil i Provence och franska alperna. Efter en snabb googling så såg jag att det går dagen efter jag fyller 40. Hur ska jag lösa det här? Jag tycker det såg rätt trevligt ut, vad tycker ni? 

2013 rullar igång. Pepp pepp!

7 jan 2013

Nu är det nya året i full gång. I helgen gick årets första brevet. Det var CK Hymer som drog igång med en 20-milare den 5:e januari. Vi blev fyra som startade och lika många som gick i mål. En riktigt fin runda som jag gärna kör igen. Om ni vill läsa mer om den rundan så finns det här.

London-Edinburgh-London öppnade anmälan i helgen. De 900 platserna blev fullbokade på mindre än ett dygn. Just nu verkar det vara 17 svenskar anmälda, bland annat RAAM-Gunnar och långcyklarparet Åsa och Henrik. Om ni vill läsa mer om hur det var på LEL förra gången så finns det här.

Ni som missade anmälan till LEL har fortfarande chansen att cykla långt med Super Brevet Scandinavia. 120 mil med bokade övernattningar. Läs mer om det här. LEL skrev också att de kommer släppa några platser till senare. Jag fortsätter förhandlingarna hemma men än så länge ser det dystert ut. Jag vill verkligen köra det loppet.

Kör så det ryker!

 Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!