Johan Mölleborn | Bicycling.se

Johan Mölleborn


I den här bloggen skriver jag om mina taffliga försök till långcykling och randonnée. Det blir lite blandat med lopp som jag kör själv, lopp som andra har kört och lopp som verkar mulliga runtom i världen. Nu slinker det även med lite löpning emellanåt. Jag är även en av initiativtagarna till långcyklarklubben Randonneur Stockholm: www.http://stockholm.randonneurs.se/

Tips om en randonnéepralin i september.

27 feb 2014

Jag hittade ett randonnéelopp som jag blev alldeles pirrig av. Det startar i Merselo i Holland och slutar i Verona i Italien. Loppet är 1200 km (alldeles lagom alltså) och bjuder på strax under 10.000 höjdmeter. Rundan är uppdelad på fyra dagar med tre övernattningar. Det läckra är att man cyklar genom centraleuropa och korsar alperna. Det har jag fantiserat om länge. Mer info finns här och på deras Facebooksida. Snälla snälla Linda, får jag köra? 

Helgens lastfarcykling på Friends arena.

16 feb 2014

Den här helgen bjöds det på arenacykling både lördag och söndag. Jag var självklart där med min lastfarcykel. I lördags blev det omkring 100 varv med blandad fart. Vi var 40-50 pers som körde. Rikgit kul cykling och bra fart på banan. Jag tror man kan klämma in upp till 70 pers innan det blir för fullt. Det viktiga är att man håller sin linje och inte ligger i rätt fil om man kör snabbt eller långsamt. 

Idag gick det inte riktigt lika bra. Jag var på 50-års fest igår och var väl inte piggast på arenan direkt. Men det kändes rätt ok ändå. Efter ett tag fick jag ont i knät, sadeln sitter antagligen lite för lågt, men varken jag eller någon annan hade en insexnyckel så jag kunde inte sänka den. Jag körde några sega varv till och efter en stund fick jag punka istället. En stund senare kommer en av de yngre cyklisterna studsandes över golvet. Ok, jag fattar, jag ska inte köra mer. Det var helt enkelt inte min dag så jag siktade in mig på att snacka och fota istället. Det gick däremot bättre.

Säkerhetsgenomgång innan start. 

Sportsons mekaniker var på plats.

Robin Hedström testar planen.

Lastfarcykeln pustar ut mellan varven.

Tiam kör som Pantani, med händerna i bocken.

 Team Cykloteket tog det lugnt en stund.

Amir kör så det ryker. 

Medlemsmöte med Randonneur Stockholm

14 feb 2014

För er som har missat det så har det bildats en ny randonneur- och långcykliarklubb i Stockholm. Den nya klubben kommer arrangera alla brevetlopp i Stockholmstrakten. En av grundtankarna är att göra randonnée mer tillgängligt och roligt. Det ska vara enkelt att hitta information om loppen och det ska vara enkelt att anmäla sig. Vi kommer skapa ytor för medlemmarna att socialisera sig på och vi kommer anordna informationsträffar och försöka samordna resor till lopp och liknande. 

En viktig detalj är att vi har bra samarbete med den tidigare brevetarrangören Fredrikshof. Det råder ingen rivalitet mellan klubbarna snarare tvärtom. Många kommer säkert välja att vara medlemmar i båda eftersom vi erbjuder olika saker. Randonneur Stockholm kommer bara rikta in sig på randonnée, audax och långcykling. 

I onsdags hade vi vårt första medlemsmöte. Vi hade inte så mycket tid på oss så det blev ganska snabba puckar med inbjudningarna, det kom ändå ca 35 personer. Det är nästan hälften av de 76 medlemmarna vi har än så länge. Verkligen kul. 

I styrelsen ingår Henrik Eriksson, Åsa Pettersson, Bengt Sandborgh, Anders Nyström och jag själv. Vi öppnade mötet med att hälsa alla välkomna och berätta om tankarna kring den nya klubben och presentera oss själva. Sedan visade vi de olika sociala plattformarna vi finns på tex hemsidan, facebooksidan och facebookgruppen (endast för medlemmar.) Efter det gick vi igenom de aktiviteter vi har planerat och sedan delade vi upp oss i diskussionsgrupper där vi pratade om vilka förväntningar och önskemål vi hade med klubben. Under tiden det diskuterades så dukade vi fram mumiebullar och kaffe. 

Efter fikat och diskussionerna samlade vi ihop alla idéerna och skrev ner på ett papper som vi slängde. Nä, vi sparade det faktiskt. Det kom många bra idéer. Det märktes tydligt att det finns mycket liv och engagemang i klubben. Det här kommer nog bli riktigt bra. Sedan berättade Bengt det senaste om PBP och Fleche Nordique. 

En av de största nyheterna var att Anders tillsammans med Jonas på Happymtb har tagit fram en egen färgkod för brevetlopp/randonnée på happymtbs kalender. Där har vi lagt upp alla våra lopp. Två veckor innan start kommer vi skapa en tråd på forumet så det blir lättare att planera. Vi hoppas att fler brevetarrangörer kommer använda sig av den här funktionen. 

Om ni vill veta mer om klubben eller till och med bli medlemmar så går ni in på hemsidan. Och här hittar ni oss på Facebook

Spännande diskussioner med mumiebullar och kaffe. 

Bengt drar det senaste från Paris. 

Bygg din egen Lastfarcykel.

8 feb 2014

Lastfarcykling är den hetaste trenden i Stockholm just nu. Alla med en gnutta självrespekt har varit på Friends Arena och susat runt utmed lastfaret. Runt runt runt.

Lastfaret är alltså den vägen som går under läktarna på Friends Arena. Vägen är byggd för att man ska kunna frakta in scener till konserter, sand till Monster Jam, is till bandy och gräs till fotboll. Ja ni fattar. 

Men det räcker förstås inte med att bara komma dit och cykla sig trött. Nä man måste ju så klart ha en speciell cykel för endamålet. En Lastfarcykel alltså. Mitt bygge består av delar som har legat hemma och skräpat. Och lite nytt. 

Risken är rätt stor att man dundrar in i någon av de fyra branddörrarna så man bör utgå från en ram som man inte skulle grina ihjäl sig för om den skrotades. Min ram är en gammal USA/Kina-import som jag köpte genom ett gruppköp på Happymtb för tusen år sedan. Den visade sig vara oerhört lämpad som lastfarcykel. 

Framgaffeln kommer från min trogna Specialized som jag sålde för några år sedan. Den är styv som ett spett och tung som bly så den byttes ganska snabbt ut mot en S-works så den har bara legat och samlat damm sen dess. Röda nipplar är också viktigt. Det är snabbt. 

Däcken bör vara hyfsat nya eftersom betonggolvet är halt redan innan. Ett par gamla torra däck kan göra lastfarcyklingen lite väl spännande. 

På lastfaret får man inte ha vattenflaska på cykeln på grund av halkrisken. Därför behöver man inte ha flaskhållare heller. Det är precis som på cykelcross, det är bara nybörjare som har flaskhållare. Eller folk utan stil eller respekt för sporten.

Spd-pedaler är ganska smutt så man slipper klappra runt med landsvägsskorna på betongen. Välj också en styrlinda som ger bra fäste. Du vill ju inte tappa styret när du skyfflar på effekt efter kurvorna. Vi lastfarcyklister kommer ofta upp över 12000 watt. Minst.

Sådär, nu har ni några tips på hur ni kan bygga er egen lastfarcykel. Med lite tur kanske vi ses på lördag igen. Vi kommer vara sjukt bra på vänstersvängar i vår, den saken är säker. 

/Johan 

Katakombcykling på Friends arena.

2 feb 2014

Jaha, då kan jag skriva upp ännu en rolig cykelgrej på listan. Idag var jag nämligen med och cyklade under läktarna på Friends arena. Det är Granfondo Stockholm som har lyckats få "låna" arenan så vi kan cykla i den. 

Jag vet inte vad jag hade för förväntningar men det blev i alla fall mycket roligare än jag trott från början. Först att få damma av sommarcykeln och cykla i kort-kort. Sen är det alltid kul att träffa andra cyklister och få snacka av sig lite. Och sist men inte mins så är det alltid kul att få cykla sig trött.

Jag åkte dit med Amir och hans son Tiam. Det var ca 20 pers som var där. Några gamla bekantskaper och några nya. Efter ett snabbt ombyte samlades alla och vi gick igenom reglerna. De snabba kör i högerfil och de långsammare kör i vänster. Det är ganska tight i kurvorna så de reglerna måste hållas, annars kan det bli ett nyckelbensinferno där nere under läktarna. 

Jag började i vänsterfilen. De första varven kände jag mig riktigt osäker på fästet i kurvorna. Men efter några varv så gled jag över till högerfilen och började köra lite snabbare. När jag litade på fästet och fick in tekniken i kurvorna så var det riktigt härligt. Ibland hängde jag med starkingarna från Hovet, CK08 och Cykloteket. Och några varv fightades jag med Amir. Varven gick och efter 2,5 timmar var det dags att åka hem igen. 

Tack för en riktigt kul dag! Nästa gång ska jag ha forta hjul och köra köra mig vimmelkantig!

Ladda fler


Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!