Mountainbikeskolan - MTB-bloggen - Kalle | Bicycling.se

Kalle Lööw


Mest lästa


Mountainbikeskolan

2 maj 2018
av: Kalle Lööw

MTB-kurserna duggar tätt nu! Spenderade lördag och söndag i och runt Hellasgården tillsammans med tre instruktörer och cirka 20 andra MTB-cyklister. Mountainbikeskolan startades 2014 av Daniel Buckard och det är cirka 10 instruktörer som leder kurser på olika nivåer, i Stockholm samt Örebro (där bl.a. heltidsproffset Mattias Wengelin instruerar). Mountainbikeskolan erbjuder en mängd olika alternativ, från nybörjare till avancerade fortsättningskurser samt även tjej- och företagsgrupper. I helgen var det en fullbokad två-dagarskurs, nivå 2. Teori och fika/lunch genomförde vi i helklass, under cyklingen delade vi in oss själva i tre grupper eftersom kunnandet och erfarenheten var varierande, en deltagare hade genomfört Cape Epic och en annan hade aldrig varit i skogen förut.

Stort fokus på teknisk cykling vilket krävs för att kunna cykla i Nackareservatet på ett tryggt och elegant sätt. För det är en enorm skillnad att se en skolad cyklist tackla ett ”dramatisk” parti jämfört med en cyklist som inte är så teknisk men med ett obrytt förhållningssätt till livet och rörliga kroppsdelar. Båda kanske klarar hindret men den ena är definitivt stiligare att titta på.

Variation mellan teknikövningar på en grusplan samt cykling på de mest klassiska stigarna; Dow Jones, Tre Amigos, Hundbenet, Roswell, 112 och allt vad de heter.

Samling runt min S-Works Camber 

Samling runt min S-Works Camber

Lördagen hade strålande väder och vi kunde köra på rätt bra i skogen. Magnus, vår instruktör, stannade upp vid olika svårigheter, instruerade möjliga angreppssätt och sedan fick vi testa tills vi klarade/kraschade. Eller skita i det om vi ansåg hindret fööör dramatiskt. Ofta handlar rädslan om ett ”mind-fxxk” där den tänkta linjen kanske inte är så svår men omgivningen gör att det ser omöjligt ut. Här är grupptryck en viktig del av lärandet i utbildningen.

En sten i vägen

En sten i vägen.

På söndagen kom det regn och det blev följaktligen också rätt livsfarligt i skogen, som kryllar av stenar och rötter. Jag känner mig alltid helt värdelös i vätan och då brukar diskussionen om däcktryck kulminera. Jag vill pumpa så hårt det går medan alla andra verkar tycka slanglöst med lägsta möjliga tryck. Efter söndagens slirande är jag beredd att tänka om, men först ska jag köpa ett par nya däck, Specialized Butcher/Slaughter eller Schwalbe Magic Mary/Minion eller Maxxis Highroller 2. Men det blir efter Lidingöloppet, där ska jag köra på Specialized Renegade.

Advanced gruppen

Advanced gruppen

Magnus gjorde sitta bästa för att utmana oss och helgen har gett resultat, Nacka känns plattare och jag klarar fler tekniska partier än tidigare. Att spendera så mycket tid på stigarna i skogen var också en fysisk utmaning som jag kände av till igår tisdag. På ett skönt sätt eftersom jag aldrig ramlade och slog mig.

Mer info om Mountainbikeskolan hittar ni såklart på www.mountainbikeskolan.se

Gå en kurs för att kunna cykla snyggt och säkert!

Kategorier:
MTB XC 

Gilla artikeln

(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosex med siffror i fältet här
Följ oss

@bicyclingswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!